Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης στο neolaia.gr: Ανακτώντας μετεωρίτες με τη NASA στην Ανταρκτική
Πώς γίνονται τα όνειρα πραγματικότητα και πώς συλλέγουμε μετεωρίτες με τη NASA; Με αφορμή το επερχόμενο Athens Science Festival, ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλά στο neolaia.gr.

Με αφορμή το Athens Science Festival 2023, τη μεγάλη γιορτή της επιστήμης που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου, ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μοιράζεται μαζί μας τη δική του ιστορία, αναφέρεται στο πώς το μεράκι γίνεται επάγγελμα και μας λέει λίγα πράγματα για την ομιλία του στο επερχόμενο φεστιβάλ με τίτλο: «Ανακτώντας μετεωρίτες με τη NASA στην Ανταρκτική: το όνειρο έγινε πραγματικότητα».

Μας μιλά για την «παγωμένη» ήπειρο του πλανήτη μας, τους μετεωρίτες και τη NASA, καθώς και για τη σημασία των προσωπικών μύθων στη ζωή μας, όλοι τους πολύτιμοι και εξαιρετικά μοναδικοί για τον καθένα μας.

Αναφορικά με την ομιλία του στο φεστιβάλ επιστήμης στην Τεχνόπολη, ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης μας λέει τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου θα δείξω στους μαθητές εικόνες και βίντεο για την Ανταρκτική, την παγωμένη ήπειρο του πλανήτη μας. Την περιοχή εκείνη στην οποία πνέουν οι ισχυρότεροι άνεμοι στο πλανήτη, έχουν καταγραφεί οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τη πιο δύσκολη έρημο στη Γη. Ταυτόχρονα όμως, η Ανταρκτική αποτελεί την καλύτερη φυσική «παγίδα» συγκέντρωσης μετεωριτών στη Γη.

Θα δείξω χαρακτηριστικά δείγματα μετεωριτών, κι έτσι ο κάθε μαθητής θα κατανοήσει τι είναι ένας μετεωρίτης, ποια είναι τα χαρακτηριστικά αναγνώρισής του, και τελικά θα προσπαθήσω να του δώσω να καταλάβει πόσο εύκολο είναι να τον ξεχωρίσει κάποιος από το ολόλευκο περιβάλλον της Ανταρκτικής, αλλά και από τα υπόλοιπα γήινα πετρώματα που βρίσκονται εκεί».

Στην ερώτηση τι είναι σημαντικότερο για τον ίδιο, απαντά ότι: «Περισσότερο σημαντικό, όμως, για μένα είναι ο κάθε άνθρωπος να ακολουθεί τον προσωπικό του μύθο κάνοντας το μεράκι του επάγγελμα», και συνεχίζει λέγοντας για τη δική του εμπειρία:

«Η δική μου ιστορία ξεκινά σε ηλικία δέκα ετών όπου είπα στους γονείς μου ότι θέλω να πάω στην Ανταρκτική με τη NASA. Τότε δεν ήξερα τι είναι μετεωρίτης, αλλά για κάποιο λόγο που δε θυμάμαι, είχα βάλει στο μυαλό αυτή τη σκέψη. Μία σκέψη που φάνταζε όνειρο για έναν άνθρωπο που προέρχεται από την Ελλάδα. Έπειτα, σε ηλικία 32 ετών διαβάζω για την Αποστολή Antarctic Search for Meteorites (ANSMET), η οποία χρηματοδοτείται από τη περιβόητη NASA και το Ίδρυμα Ερευνών της Αμερικής. Αμέσως στέλνω αίτηση στους ανθρώπους της Αποστολής προσπαθώντας να τους δείξω ότι ένας Επιστήμονας από την Ελλάδα επιθυμεί να γίνει μέλος αυτής της ομάδας.

Τότε ξεκινά ο αγώνας της Υπομονής και της Επιμονής. Είναι ένα παιχνίδι μυαλού καθώς στέλνοντας την αίτησή σου με απλό ταχυδρομείο δε μπορείς να ρωτήσεις τους ανθρώπους της Αποστολής σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αίτηση και για το αν (και πότε) θα σε κάνουν δεκτό. Απλώς περιμένεις προσπαθώντας για το καλύτερο, βελτιώνοντας το βιογραφικό σου. Εγώ ανέμενα 5 χρόνια…ένα χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο. Όταν όμως πρόκειται για όνειρο ζωής, τότε μαθαίνεις αφενός να μην εγκαταλείπεις αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις, και αφετέρου μαθαίνεις να είσαι ταπεινός προσπαθώντας κάθε μέρα για το καλύτερο.

Άλλωστε, το να έχεις την ευκαιρία να «πιάσεις» τα υλικά του διαστήματος και τα συστατικά του Κόσμου είναι κάτι μοναδικό».

Αν θες να ζήσεις τρεις ημέρες επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας, με πειράματα επίδειξης, chemistry shows, διαδραστικά εκθέματα και STEM career sessions, έλα κι εσύ στο ASF 2023 Student Edition και «διαμόρφωσε το μέλλον σου».

Δες όλους τους ομιλητές του Athens Science Festival 2023 εδώ.

Το Athens Science Festival 2023 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1