Πόλεμος στο Ισραήλ: Σχεδόν 1.200 οι νεκροί, πάνω από 123.000 οι εκτοπισμένοι
Τουλάχιστον 493 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2.751 τραυματιστεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Τους 1.200 αγγίζει πλέον ο αριθμός των νεκρών από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, που μαίνεται από το πρωί του Σαββάτου.

Τουλάχιστον 493 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2.751 τραυματιστεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο, που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Στον αντίποδα επίσημες ισραηλινές πηγές που επικαλείται ο Guardian τοποθετούν τον απολογισμό των νεκρών του Ισραήλ σε περίπου 700, με επιβεβαιωμένους 73 νεκρούς στρατιώτες.

Παράλληλα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πόλεμος ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς και το Ισραήλ έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό πάνω από 123.000 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας. «Οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει εσωτερικούς εκτοπισμούς πληθυσμού», αναφέρει το OCHA σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για «πάνω από 17.500 οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 123.538 ανθρώπους (…) κυρίως λόγω του φόβου, των ανησυχιών για την προστασία τους και της καταστροφής των σπιτιών τους».

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε σήμερα το πρωί ότι το Ισραήλ «ελέγχει» όλες τις κοινότητες και ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν μάχες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ότι είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμη μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση όλων των κοινοτήτων κοντά στον συνοριακό φράχτη, όπως είπε. Το Ισραήλ βρίσκεται επίσης σε ύψιστο συναγερμό στα βόρεια της χώρας λόγω και της Χεζμπολάχ. Χθες σημειώθηκαν κάποια τοπικά επεισόδια στο βορρά, αλλά δεν υπάρχουν εκτενείς μάχες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις έντονες αεροπορικές επιδρομές, κάθε τέσσερις ώρες, στη Λωρίδα της Γάζας. «Εκατοντάδες στόχοι δέχονται επιθέσεις και το Ισραήλ στοχεύει μόνο σε μέρη όπου υπάρχουν τρομοκράτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί τρομοκράτες», δήλωσε ο στρατηγός Χαγκάρι. «Ο Yahya Sinwar είναι ο διοικητής της εκστρατείας και είναι νεκρός», είπε ακόμα ο Χαγκάρι στη συνέντευξη Τύπου. Η «στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Χαμάς, όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, είναι προσβάσιμα και καταδικασμένα», προσθέτει. «Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στη Λωρίδα της Γάζας και κανείς δεν μπαίνει ούτε βγαίνει», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ έχει καλέσει μέχρι στιγμής 300.000 εφέδρους. Απαντώντας σε αναφορές για ελλείψεις στον εξοπλισμό των ισραηλινών δυνάμεων, ο εκπρόσωπος επέμεινε ότι υπάρχει επαρκής εξοπλισμός και τρόφιμα.

Αναφερόμενος στο θέμα των ομήρων, ο εκπρόσωπος είπε ότι οι αρχές έχουν αρχίσει να ενημερώνουν τις οικογένειες και θα το μοιραστούν με το κοινό μόνο όταν έρθουν σε επαφή με τις οικογένειες. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει τον αριθμό των ομήρων.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;