Ισραήλ: Επαναπατρίστηκαν οι 81 από τους 149 Έλληνες - «Ακούσαμε πυροβολισμούς»
«Είχαμε εγκλωβιστεί στην Ιεριχώ. Προσπαθήσαμε να διακωμωδήσουμε τις καταστάσεις. Υπήρχε μεγάλη αγωνία»

Επαναπατρίστηκαν οι 81 από τους 149 Έλληνες οι οποίοι βρίσκονταν στο Ισραήλ, όταν ξέσπασαν οι πρώτες συγκρούσεις.

Οι Έλληνες επαναπατρίστηκαν με απευθείας προγραμματισμένη πτήση της «El Al» που προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ για τους υπόλοιπους που βρίσκονται ακόμη στο Ισραήλ καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα με ασφάλεια το συντομότερο δυνατόν.

Οι 81 Έλληνες έφτασαν σώοι και αβλαβείς σήμερα τα ξημερώματα της και μιλώντας σε δημοσιογράφους έκαναν λόγο για στιγμές αγωνίας και φόβου, ενώ είπαν πως άκουσαν εκρήξεις και πυροβολισμούς κατά τη μεταφορά τους από την Ιεριχώ στη Βηθλεέμ.

Αμέσως μετά, ένας άνδρας ανέφερε πως «ήμασταν στη Βηθλεέμ και χθες πήγαμε στην Ιεριχώ γιατί ήταν πιο ασφαλές. Πήραμε εντολή και γυρίσαμε εκεί που μέναμε, και άρον-άρον το μεσημέρι μας πήραν και πήγαμε στο αεροδρόμιο». Πρόσθεσε ότι «είδαμε οδοφράγματα. Πολύς κόσμος ήταν στα σημεία ελέγχου. Χθες ακούσαμε πυροβολισμούς. Όλοι ανησυχήσαμε, κάναμε τον σταυρό μας και ήρθαμε».

Οι Έλληνες που επέστρεψαν είχαν πάει για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους και σύμφωνα με το πρόγραμμά τους θα επέστρεφαν κανονικά χθες, ωστόσο λόγω του πολέμου στο Ισραήλ, ο προγραμματισμός άλλαξε. Ένας ιερέας, μέλος του γκρουπ που βρισκόταν στο Ισραήλ, δήλωσε: «Ήμαστε 8 ημέρες στη Βηθλεέμ για προσκύνημα. Τα πράγματα ήταν πολύ ήρεμα. Δεν μας ενόχλησε κανείς. Ήταν να πετάξουμε από το Τελ Αβίβ, αλλά ακυρώθηκαν οι πτήσεις. Ηρεμία υπήρχε και στην Ιεριχώ και στη Βηθλεέμ».

Αμέσως μετά, μία γυναίκα απ’ τους Έλληνες που επαναπατρίστηκαν είπε ότι «είχαμε εγκλωβιστεί στην Ιεριχώ. Προσπαθήσαμε να διακωμωδήσουμε τις καταστάσεις. Υπήρχε μεγάλη αγωνία. Όταν φύγαμε από την Ιεριχώ, μάθαμε όταν είχαν γίνει βομβαρδισμοί. Υπήρχε έντονη φοβία».

Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταφτάνουν κι άλλες πτήσεις από το Τελ Αβίβ με ξένους υπηκόους που έρχονται στη χώρα μας γιατί αισθάνονται πιο ασφαλής.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα, ο κόσμος είναι “κουμπωμένος”. Δραματικές στιγμές. Παρακολουθούσαμε από το internet αλλά και από τα δικά μας τα κανάλια. Όλες οι καταστροφές έγιναν στον νότο. Στο αεροδρόμιο άκουγα ότι έγιναν πυραυλικές επιθέσεις», δήλωσε ένας άνδρας που επέστρεψε από το Ισραήλ.

Στη συνέχεια, μία γυναίκα είπε: «Ήμαστε στην Ιεριχώ. Θα επιστρέφαμε στις 15 του μήνα, αλλά ήρθαμε νωρίτερα. Καθώς πηγαίναμε στα προσκυνήματα, μας είπε ο αρχηγός του γκρουπ ότι αυτό κι αυτό συνέβη και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μας άλλαξε το ξενοδοχείο».

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;