Ισραήλ: Έλληνας κάτοικος της Ιερουσαλήμ μιλάει για την κατάσταση στη χώρα - «Από τις 06:30 το πρωί ακούγονται συνεχώς εκρήξεις»
Ισραήλ: Ο Δρ Γαβριήλ Χαρίτος, κάτοικος Ιερουσαλήμ, μιλάει για την κατάσταση στη χώρα μετά την επίθεση από τη Χαμάς - Κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι σε δρόμους των μεθοριακών πόλεων

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη επίθεση που έχει εξαπολύσει η Χαμάς στο Ισραήλ από το πρωί του Σαββάτου (7/10). Ένας Έλληνας κάτοικος της Ιερουσαλήμ, ο Γαβριήλ Χαρίτος, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Ο κ. Χαρίτος, ο οποίος είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Μπεν Γκουριόν,  μίλησε στην ΕΡΤ και περιέγραψε την κατάσταση. Όπως είπε οι σειρήνες ηχούν συνεχώς στην Ιερουσαλήμ, ενώ από τις 06:30 το πρωί άρχισαν οι εκτοξεύσεις των ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ και συνεχώς ακούγονται εκρήξεις. Ο ίδιος σημείωσε:

«Αυτή τη στιγμή ακούω κρότους βορειοδυτικά έξω από την πόλη. Οι ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας είχαν κατεύθυνση όχι μόνο τις πόλεις της μεθορίου, αλλά και το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις μέχρι το πιο βόρειο σημείο του κεντρικού Ισραήλ»

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρίτος, δύο φορές ακούστηκαν σειρήνες στην Ντιμόνα, μία πόλη στο νότιο Ισραήλ όπου υπάρχουν και πυρηνικά εργοστάσια. Ο ίδιος ανέφερε:

«Στο διάγγελμά του ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Μοχάμαντ Ντεφ, μιάμιση ώρα μετά από την αρχή των εκτοξεύσεων, ανακοίνωσε ότι αρχίζει η επιχείρηση «θύελλα του Αλ-Άκσα»

Μάλιστα, τη συνέδεσε με τον αυξημένο αριθμό Εβραίων πιστών που:

«Στη διάρκεια των εορτών τους, ανέβηκαν στο προαύλιο του τεμένους Αλ-Ακσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ»

Την ίδια ώρα, ο Γαβριήλ Χαρίτος διέψευσε τις πληροφορίες πως ισλαμιστές έχουν μπει στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβιβ. Όπως υποστήριξε:

«Δεν ισχύει αυτό. Έχουν εισέλθει όμως ομάδες από κουκουλοφόρους Παλαιστινίους σε πόλεις της μεθορίου που η ονομασία τους δεν ανακοινώνεται για λόγους ασφαλείας και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο.

Η αντιπυραυλική ασπίδα που διαθέτει το Ισραήλ φυσικά και λειτούργησε για αυτό και ενώ όπως είπε ο Μοχάμαντ Ντεφ από τις 6:30 έως τις 8:30 το πρωί έχουν εκτοξευτεί 5.000 ρουκέτες, δεν έφτασαν ποτέ στο έδαφος του Ισραήλ γιατί σε αυτή την περίπτωση θα επικρατούσε πανικός, πράγμα που εγώ δεν βλέπω»

Ο καθηγητής σημείωσε:

«Η συγκεκριμένη σημερινή πυραυλική επίθεση είναι γεγονός ότι ξάφνιασε την κοινωνία του Ισραήλ. Το γεγονός ότι βρέθηκαν κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι να είναι σε δρόμους των μεθοριακών πόλεων, δείχνει μία καταφανή αποτυχία από την πλευρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός αυτό καθώς είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Έχει αποφασιστεί ότι σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την οριογραμμή του Ισραήλ με τη Γάζα ισχύουν ειδικοί περιορισμοί»

Ο κ. Χαρίτος ενημέρωσε για την κατάσταση στο Ισραήλ και την επόμενη κίνηση της κυβέρνησης:

«Έχει ανακοινωθεί έκτακτη συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης. Όμως το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη ανακοινώσει τοπική επιστράτευση εφέδρων στο νότιο Ισραήλ.

Φορείς των εφέδρων που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες για τη δικαστική μεταρρύθμιση ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους και ότι θα υπακούσουν στην κυβέρνηση και θα επιστρατευτούν»

 

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;