Ισραήλ: Σε κατάσταση πολέμου - Βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς
Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε το πρωί του Σαββάτου επίθεση στο Ισραήλ, τη μεγαλύτερη εδώ και χρόνια.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε το πρωί του Σαββάτου επίθεση στο Ισραήλ, τη μεγαλύτερη εδώ και χρόνια. Ένοπλοι διέσχισαν τα σύνορα και ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαστε σε πόλεμο» δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου που συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας. Το Ισραήλ ανέφερε ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν εντός της Γάζας, εξαπολύοντας μεταξύ άλλων αεροπορικές επιθέσεις, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Τουλάχιστον 22 Ισραηλινοί έχουν πέσει νεκροί. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απάντησε ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην «τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής».

Σύρραξη στο Ισραήλ – Τι έχει συμβεί

  • Δεκάδες ένοπλοι της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς φαίνεται να έχουν διεισδύσει στο νότιο Ισραήλ σε μια αιφνιδιαστική επίθεση από τη Λωρίδα της Γάζας
  • Η επίθεση συνδυάστικε με μπαράζ ρουκετών
  • Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Αμυνας ανακοίνωσαν ότι «ένας αριθμός τρομοκρατών» είχε διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από τη Γάζα
  • Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντέιφ δήλωσε «αποφασίσαμε να πούμε φτάνει πια».
  • Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συνεδριάζει στη 1 μ.μ. τοπική ώρα μαχητικά της χώρας έχουν αρχίσει να πλήττουν στόχους της Χαμάς
  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανήρτησε ένα βίντεο λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο»
  • Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ σχολίασε ότι η Χαμάς «έκανε ένα σοβαρό λάθος», δηλώνοντας: «το κράτος του Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο»
  • Μάχες με πυροβόλα όπλα μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης
  • Νοσοκομεία στο Ισραήλ δηλώνουν ότι περιθάλπουν ανθρώπους που τραυματίστηκαν από τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις

Αμπάς: Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην «τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Αμπάς είχε επείγουσα συνάντηση στη Ραμάλα με ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ισραηλινή αστυνομία: Επιχειρήσεις σε 21 μέτωπα

Μεγάλος αριθμός αξιωματικών της Ισραηλινής Αστυνομίας και της Συνοριοφυλακής ανταποκρίνονται σε κλήσεις από διάφορες τοποθεσίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντιν Ελσντούνε.

Ο αστυνομικός διευθυντής Γιάακοβ Σαμπτάι έκανε λόγο για 21 μέτωπα επιχειρήσεων. «Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε κατάσταση πολέμου, σε μια σύνθετη επίθεση στην περιοχή γύρω από τη Γάζα και στις πόλεις στο νότιο Ισραήλ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 21 ενεργά μέτωπα στο νότο».

«Περίπου 2.200 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί στο Ισραήλ από τη Γάζα»

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι περίπου 2.200 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα στο Ισραήλ, από την ώρα που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες.

Οι αριθμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με τα στοιχεία που παρουσίασε ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ Αλ Ντέιφ, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.

Αναφορές για Ισραηλινούς αιχμαλώτους

Το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Reshet 13 μετέδωσε ότι Παλαιστίνιοι μαχητές κρατούν αιχμάλωτους Ισραηλινούς στη νότια πόλη Οφακίμ.

Βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν Παλαιστίνιους να αιχμαλωτίζουν πολίτες και να τους μεταφέρουν με μοτοσικλέτες στη Γάζα. Ωστόσο η αυθεντικότητά τους δεν έχει προς το παρόν διασταυρωθεί ανεξάρτητα.

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera: «δεν είναι όμηροι – είναι αιχμάλωτοι πολέμου».

22 νεκροί, πάνω από 540 τραυματίες

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ αναφέρει ότι τουλάχιστον 545 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις παλαιστινιακές επιθέσεις. Τουλάχιστον 22 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;