Φεμινίστρια μελετήτρια στις λίστες των best seller, την ώρα που η Κίνα λογοκρίνει το κίνημα
Η δημοτικότητα της Chizuko Ueno «αντανακλά την αύξηση του ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα των γυναικών». Tα βιβλία της, πούλησαν περισσότερα από μισό εκατομμύριο αντίτυπα το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης πωλήσεων Beijing OpenBook.

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Κίνας προωθεί όλο και πιο συντηρητικές κοινωνικές αξίες, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να επικεντρώνονται στην ανατροφή των παιδιών. Έχει καταστείλει τα κινήματα των πολιτών και έχει θεσπίσει νόμους για να διώξει τις επιρροές από το εξωτερικό.

Όμως εν αντιθέσει με όλα τα παραπάνω, μια 75χρονη Γιαπωνέζα φεμινίστρια μελετήτρια που δεν είναι παντρεμένη και δεν έχει παιδιά είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο αυστηρά λογοκριμένο διαδίκτυο της χώρας.

Η Chizuko Ueno, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, είναι ένα φαινόμενο. Έγινε διάσημη στην Κίνα το 2019 με μια ομιλία που επέκρινε τις κοινωνικές επιταγές που θέλουν τις γυναίκες να συμπεριφέρονται χαριτωμένα και την πίεση που αντιμετωπίζουν για να κρύψουν την επιτυχία τους.

Η δημοτικότητα της Ueno «αντανακλά την αύξηση του ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα των γυναικών», δήλωσε η Leta Hong Fincher, ερευνήτρια στο Weatherhead East Asian Institute που έχει γράψει για τις διακρίσεις λόγω φύλου και τον φεμινισμό στην Κίνα.

Πριν από περίπου μια δεκαετία, η Κίνα είχε ένα εξαιρετικά αναπτυσσόμενο φεμινιστικό κίνημα που οργάνωνε διαμαρτυρίες όπως καταλήψεις σε ανδρικές τουαλέτες για να απαιτήσει περισσότερες τουαλέτες για τις γυναίκες ή παρέλαση με νυφικά με ψεύτικο αίμα για να επιστήσει την προσοχή στην ενδοοικογενειακή βία. Αλλά αυτό το κίνημα φιμώθηκε καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στην κοινωνία των πολιτών και έχει προωθήσει τις συντηρητικές οικογενειακές αξίες σε μια προσπάθεια να τονώσει τον αριθμό των τοκετών.

Στην ηπειρωτική Κίνα, τα βιβλία της Chizuko Ueno πούλησαν περισσότερα από μισό εκατομμύριο αντίτυπα το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης πωλήσεων Beijing OpenBook, και 26 ήταν διαθέσιμα στα κινεζικά βιβλιοπωλεία από τον Σεπτέμβριο. Καλύπτουν θέματα που κυμαίνονται από τον μισογυνισμό στην ιαπωνική κοινωνία έως τις φεμινιστικές προσεγγίσεις σε θέματα φροντίδας ηλικιωμένων σε μια κοινωνία που «γερνάει» πνευματικά.

Το «Starting From the Limit», μια συλλογή επιστολών μεταξύ της Ueno και της Suzumi Suzuki, μίας συγγραφέα που ασχολήθηκε με τη βιομηχανία του πορνό στην Ιαπωνία, ήταν στην κορυφή της λίστας των Βιβλίων της Χρονιάς για το 2022 στη δημοφιλή κινεζική πλατφόρμα κριτικών Douban.

Οι θαυμαστές μαρτυρούν ότι η ανοικτότητα της Ueno σχετικά με την επιλογή να μην παντρευτεί ή να κάνει παιδιά την κάνει πρότυπο.

Η Edith Cao, μια συγγραφέας που μίλησε υπό τον όρο να προσφωνείται με το αγγλικό της ψευδώνυμο λόγω φόβου για αντίποινα από την κυβέρνηση, ανέφερε ότι το να δει μια γυναίκα από την Ανατολική Ασία να πετυχαίνει χωρίς οικογένεια, τη βοήθησε να αποφασίσει να μην παντρευτεί. H Yang Xiao, μία μεταπτυχιακή φοιτήτρια, είπε ότι το παράδειγμα της Ueno βοήθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της σχετικά με το να είναι single και την ενέπνευσε να αρχίσει να πηγαίνεις διακοπές μόνη της για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

Οι σχέσεις είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και -ίσως διχάζει- ακόμη και μεταξύ των Κινέζων οπαδών της Ueno. Νωρίτερα φέτος, οι θαυμαστές της επιτέθηκαν σε έναν Κινέζο blogger που ρώτησε την Ueno αν δεν είχε παντρευτεί επειδή «είχε πληγωθεί από άντρες», λέγοντας ότι ο ίδιος στόχευε στο να ενισχύσει τις παραδοσιακές αντιλήψεις. Αυτό ξεκίνησε μια σειρά διαδικτυακών συνομιλιών για τον γάμο και τον φεμινισμό που διήρκεσε για μήνες, με τα σχετικά hashtags να συγκεντρώνουν περίπου 580 εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo που μοιάζει με το Twitter.

Η Chizuko Ueno δεν γράφει για την Κίνα και αυτός είναι πιθανώς ένας βασικός λόγος που τα βιβλία της έχουν ξεφύγει από τη λογοκρισία, ανέφερε ο Χονγκ Φίντσερ.

Οι φεμινιστικές ιδέες δεν απαγορεύονται στην Κίνα, αλλά οι αρχές βλέπουν κάθε μορφή ακτιβισμού με καχυποψία.

Η αστυνομία καλεί τακτικά ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων και καφέ και τους πιέζει να ακυρώσουν εκδηλώσεις με θέμα τον φεμινισμό, ανέφεραν στο Associated Press αρκετοί διοργανωτές και ιδρυτές. Διαδικτυακά, οι αναρτήσεις που αναφέρονται στο κίνημα #MeToo διαγράφονται και οι εθνικιστές bloggers επιτίθενται σε φεμινίστριες δημοσίως, κατηγορώντας τις μάλιστα ότι αποτελούν πρακτόρισσες ξένων χωρών.

Η Κινέζα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Huang Xueqin, ο οποίος συνέβαλε στη διάδοση της πρώτης υψηλού ενδιαφέροντος υπόθεσης #MeToo στην Κίνα, δικάστηκε την περασμένη εβδομάδα για φερόμενη υποκίνηση υπονόμευσης της κρατικής εξουσίας. Σύμφωνα με ένα αντίγραφο του κατηγορητηρίου που δημοσιεύτηκε από υποστηρικτές της Huang, κατηγορήθηκε για δημοσίευση «στασιαστικών» άρθρων και διευκόλυνση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για «μη βίαια κινήματα».

 

Η «διαμαρτυρία και η εκστρατεία δεν είναι πλέον ισχυρές», είπε η Lü Pin, μια Κινέζα φεμινίστρια- ακτιβίστρια με έδρα τις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι ο φεμινισμός περιορίζεται σε ατομικές ενέργειες και μικρές ομάδες. Η «έκρηξη» της Ueno, όπως είπε, βοήθησε να διατηρηθούν οι φεμινιστικές ιδέες στο «νόμιμο» mainstream.

Η Μέγκαν Τζι, μια 30χρονη οικονομική αναλύτρια, είπε ότι μόλις διάβασε ένα από τα βιβλία της Ueno άρχισε να ενδιαφέρεται για τις ιδέες των φεμινιστριών.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 女書店 (@fembooks1994)

Αυτό τη βοήθησε να αντιμετωπίσει το αφεντικό της όταν άρχισε να τη χαϊδεύει στην πλάτη σε ένα καραόκε πάρτι με συναδέλφους και πιθανούς συνεργάτες της εταιρείας. Εργάζεται σε έναν ανταγωνιστικό κλάδο στον οποίο τα πάρτι μετά τη δουλειά θεωρούνται ευρέως ζωτικής σημασίας. Η ίδια επίσης ανέφερε ότι μια άλλη γυναίκα δεν είχε πει τίποτα όταν ένας μεθυσμένος διευθυντής έβαλε το χέρι του στον ώμο της.

Αλλά όταν το αφεντικό της άρχισε να την πιέζει να τραγουδήσει, εκείνη φώναξε: «Με σέβεστε; Για ποια με περνάτε;» Οι συνάδελφοί της σοκαρίστηκαν, αλλά το αφεντικό της ζήτησε συγγνώμη, τόσο επί τόπου όσο και ξανά την επόμενη μέρα. Η Τζι είπε ότι δεν υπέστη αντίποινα και από τότε δεν έχουν γίνει άβολα πάρτι στο γραφείο.

Το AP δεν μπόρεσε να ταυτοποιήσει τον λογαριασμό της Τζι και ζήτησε να αναγνωριστεί με το αγγλικό όνομά της για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις από την εταιρεία της.

Ο Guo Qingyuan, ένας 35χρονος κειμενογράφος, είπε ότι η ανάγνωση της Chizuko Ueno τον έκανε να αναρωτηθεί πώς έβλεπε τις γυναίκες. Σταμάτησε να μιλάει για τις γυναικείες εμφανίσεις με τους φίλους του, είπε, και αναζήτησε παιδικά βιβλία για την κόρη του που δεν προωθούν στερεoτυπικούς ρόλους φύλου.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 黑茲尔♡ (@hazelppp)

Η Michelle Cao, η συγγραφέας που προσφέρει επίσης υποστήριξη σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, είπε ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν θα λύσει από μόνη της η ανάγνωση φεμινιστικών βιβλίων.

Δύο χρόνια αφότου η Κίνα πρόσθεσε για πρώτη φορά το 2019 τη σεξουαλική παρενόχληση ως αιτία αγωγών, το Yuanzhong Family and Community Development Service Center, μια μη κερδοσκοπική ομάδα με έδρα το Πεκίνο, διαπίστωσε ότι μόνο 24 περιπτώσεις που τα θύματα κινήθηκαν με βάση τον συγκεκριμένο νόμο, καταγράφηκαν σε μια εθνική βάση δεδομένων. Οι ερευνητές εντόπισαν άλλες 12 υποθέσεις που σχετίζονται με σεξουαλική παρενόχληση που κατατέθηκαν χρησιμοποιώντας άλλους νόμους.

Ο φεμινισμός που εμπνέεται από την Chizuko Ueno είναι απίθανο να ασκήσει άμεση πίεση για αλλαγή των νόμων. Πρόκειται για ένα πολύ πιο ήπιο από τα προηγούμενα κύματα ακτιβισμού, αν και μπορεί να είναι ήδη πιο διαδεδομένο από εκείνα.

Αλλά «ακόμα και αν τα λόγια της δεν μπορούν να επιφέρουν αλλαγή πολιτικής», είπε η Cao, «έχουν τροφοδοτήσει περαιτέρω μια υποβόσκουσα δύναμη».

Με πληροφορίες από Associated Press

Πηγή Κεντρικής Φωτογραφίας: Wikimedia.Commons

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;