Φίλης: «Ο Κασσελάκης έχει ύφος Τραμπ» - «Δεν είμαι δεδομένος σε ένα κόμμα που δεν θα είναι κόμμα της Αριστεράς»
Νίκος Φίλης: «Μάθαμε από την τηλεόραση ότι άλλαξε ο Γραμματέας της Κ.Ο. και ο Εκπρόσωπος Τύπου»

Βαριές αιχμές προς πολλές κατευθύνσεις και έντονη πολιτική κριτική προς το πρόσωπο του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική ΣυμμαχίαΣτέφανου Κασσελάκη, άσκησε ο πρώην υπουργός και στέλεχος του κόμματος, Νίκος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 απέδωσε στον κ. Κασσελάκη τον χαρακτηρισμό «ύφος Τραμπ», επιρρίπτοντας την ίδια στιγμή σοβαρές ευθύνες και στον Αλέξη Τσίπρα για τις ήττες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος.

«Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι κάτι πιο σύνθετο. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα – είδα τον τρόπο της εκφοράς του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ – όχι στην ουσία, αλλά ένα ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε “εγώ και ο λαός”», ανέφερε αρχικά ο κ. Φίλης και συνέχισε:

«Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι θέλει να φτιάξει τη δημοκρατική παράταξη. Αυτό δεν συγκροτεί στοιχείο φυσιογνωμίας ιδιαίτερο. Το λένε όλοι αυτό. Ξεχνάει να μιλήσει για την Αριστερά και όταν το κάνει, έχει μια δυσανεξία, το κάνει με το ζόρι. Αν πηγαίνουμε σε μια μετεξέλιξη από ένα κόμμα μιας ευρύχωρης Αριστεράς, όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα κόμμα που στενεύει, σε μια δημοκρατική παράταξη, που δεν έχει στοιχείο ταυτότητας, αυτή είναι κακή πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα, συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ότι «είμαστε σε ένα κόμμα που προχτές ηττήθηκε. Ποτέ δεν κουβεντιάσαμε για τις πρώτες δύο ήττες. Η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την ιστορία του», προσέθεσε.

Για την εσωκομματική εκλογική διαδικασία και τη συμμετοχή σε αυτή απάντησε σε αιχμηρούς τόνους: «Πήγαν 150.000 άνθρωποι να ψηφίσουν. Και; Αυτό δίνει νικηφόρα πορεία; Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε 1 εκατομμύριο ψήφους και μετά έχασε. Ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο, ψηφίστηκε από τα μέλη και μετά χάσαμε δύο φορές».

Και συμπλήρωσε ότι πρέπει «να σπάσει η αντίληψη ότι υπάρχει σωτήρας. Δεν υπάρχουν σωτήρες. Για να κερδίσουμε τη Δεξιά χρειάζεται μια διαδικασία με πρόγραμμα, με αξιοπιστία, με συμμετοχή σε κινήματα και με μια ευαισθησία που δεν θα είναι επιλεκτική».

Σε ερώτηση αναφορικά με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που αποδίδουν στον ίδιο και την «παλιά φρουρά» του κόμματος ευθύνες για την ήττα στις εθνικές εκλογές και για την απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Φίλης επεσήμανε στην αρχή ότι «ο φανατισμός δεν έχει όρια». «Ορισμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία πιστεύαν προσωπικά στον Τσίπρα, μετά τις ήττες του κόμματος με τη μορφή ενός κόμματος αρχηγισμού προσχώρησαν σε μια αντίληψη “Μεσσιανισμού”. Ο “Μεσσιανισμός” του Κασσελάκη προκύπτει από τον αρχηγισμό του Τσίπρα», υποστήριξε και έθεσε το ερώτημα, «ποιος έχει μεγαλύτερη αγάπη για τον ΣΥΡΙΖΑ: ένας που ήρθε πριν ένα μήνα για να γίνει πρόεδρος ή εγώ που είμαι ιδρυτικό μέλος;».

«Το ότι δεν παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας να διαψεύσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες (σ.σ. που ακούστηκαν προεκλογικά) με προβληματίζει», συνέχισε, εξηγώντας ότι «όλη η δημόσια παρουσία, ή μάλλον “απουσία”, του Τσίπρα διευκόλυνε τον Κασσελάκη».

«Είμαι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με βρήκε ο κ. Κασσελάκης που ήρθε πριν από έναν μήνα που ήρθε, δεν σκοπεύω να φύγω, σκοπεύω να δώσω την μάχη στο Συνέδριο του κόμματος. Πρέπει να γίνει το Νοέμβριο, όπως το έχουμε πει», συνέχισε ενώ έκανε λόγο για «επικίνδυνα βήματα», αναφερόμενος στο γεγονός ότι «μάθαμε από την τηλεόραση ότι άλλαξε ο Γραμματέας της Κ.Ο. και ο Εκπρόσωπος Τύπου».

«Δεν υιοθετώ την άποψη ότι ο Τσίπρας ψάχνει να βρει άλλους ότι ευθύνονται», τόνισε ο κ. Φίλης εξηγώντας ότι «ευθυνόμαστε όλοι για την ήττα, ο καθένας στο μέτρο του».

Παρόλα αυτά αποσαφήνισε ότι «καθοριστική ήταν η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος, όπως και στην άνοδο του, δεν θέλω να σβήσω τίποτα. Λόγω της πολιτικής επιλογής του Τσίπρα που ήταν επιλογή διάλυσης της ταυτότητας του κόμματος υπήρξε μια αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία».

Σε ερώτηση για τις χθεσινές τοποθετήσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη σημείωσε ότι «όταν βλέπω τον κ. Αποστολάκη να μιλάει αντ’ αυτού του κ. Κασσελάκη γελάω». «Ο κ. Αποστολάκης θα κάνει μια αυτοκριτική για όσα είπε. Ο ναύαρχος τα θαλάσσωσε. Εδώ δεν είναι στρατός να βγάζει ημερήσιες διαταγές. Εδώ υπάρχει καταστατικό, για αυτό πρέπει να γίνει συζήτηση με δημοκρατικές διαδικασίες», διευκρίνισε.

«Αν το Νοέμβριο (σ.σ. στο Συνέδριο του κόμματος) υπάρξει επικύρωση της θανατικής ποινής του ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας θα επιλέξει. Δεν είμαι δεδομένος σε ένα κόμμα που δεν θα είναι κόμμα της αριστεράς», απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης του από το κόμμα. Ενώ ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να γίνει το Συνέδριο, όπως έχει αποφασιστεί».

Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;