133 χρόνια από τη γέννηση της Αγκάθα Κρίστι
Αγκάθα Κρίστι: Η «βασίλισσα» του αστυνομικού μυθιστορήματος γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 133 χρόνια.

Η Αγκάθα Κρίστι είναι ίσως η πιο διάσημη συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου στον κόσμο με πολύ μεγάλο φανατικό κοινό. Για πολλούς είναι η «μητέρα» των αστυνομικών μυθιστορημάτων, ενώ τα έργα της θεωρύνται κλασικά και έχουν μεταφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη οθόνη και το θέατρο.

Η Αγκάθα Κρίστι γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 στο Ντέβον της Αγγλίας και ολόκληρο το όνομά της ήταν Agatha Mary Clarissa Christie. Μεγάλωσε στο Άσφιλντ, όπου τελείωσε το σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε τραγούδι στο Παρίσι. Το 1914, πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Archiebald Christie, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Όταν ο σύζυγός της αποστρατεύτηκε, η ίδια εργάστηκε ως βοηθός φαρμακείου. Εκεί μέσω της επαγγελματικής της ενασχόλησης έμαθε πολλά πράγματα για τα δηλητήρια, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσει πολλές πληροφορίες στα έργα της.

Η Αγκάθα Κρίστι ξεκίνησε να γράφει με παρότρυνση της αδερφής της. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της δημιούργησε δύο πασίγνωστους ήρωες- τον Ηρακλή Πουαρό και Μις Μαρπλ. Στο πρώτο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε το 1920 και φέρει τον τίτλο «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάυλς», παρουσίασε για πρώτη φορά τον θρυλικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Christie Crime Club 🇬🇧 (@christiecrimeclub)

Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους και πιο γνωστούς χαρακτήρες αστυνομικών μυθιστορημάτων έχοντας εμφανιστεί σε παραπάνω από 25 μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι . Όσον αφορά το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Η Δολοφονία του Ρότζερ Ακρόυντ», που κυκλοφόρησε το 1926, βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων.

Γενικώς η κατάκτηση της κορυφής για την ίδια και τα έργα της ήταν κάτι απολύτως σύνηθες, αφού από την αρχή της συγγραφικής της καριέρας βρέθηκε ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς συγγραφείς. Αυτό άλλωστε αποτέλεσε και το πρώτο δείγμα του τεράστιου και σχεδόν «δαιμονικού» ταλέντου της.

Παρά τη μεγάλη συγγραφική επιτυχία της, η ίδια βίωσε την απώλεια και το πένθος έντονα όταν έχασε τη μητέρα και τον σύζυγό της. Τότε, η Αγκάθα Κρίστι εισήλθε σε μία περίοδο συναισθηματικής αναταραχής και εξαφανίστηκε για 11 ημέρες. Τελικά, εντοπίστηκε σε ιαματικά λουτρά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cześć, tu Tarn Hutton! (@tarnhutton_writer)

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1930, παντρεύτηκε έναν αρχαιολόγο, το Sir Max Mallowan, τον οποίο συνόδευε στις αποστολές του στη Μέση Ανατολή. Τα ταξίδια της στη Μέση Ανατολή αποτέλεσαν την τεράστια έμπνευση, αφού λειτούργησαν και ως το φόντο πολλών μυθιστορημάτων της. Εκεί, δημιουργήθηκε και η Μις Μαρπλ, μία από τις πιο αγαπημένες της ηρωίδες.

Συνολικά, η Αγκάθα Κρίστι έγραψε περίπου 80 μυθιστορήματα, 30 συλλογές διηγημάτων και 15 θεατρικά έργα, καθώς και 6 αισθηματικά ρομάντζα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ. Μέχρι το θάνατό της, στις 12 Ιανουαρίου του 1976, είχαν πωληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της, σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Η Αγκάθα Κρίστι άφησε την τελευταία της πνοή στην ηλικία των 85 ετών στο σπίτι της, το λεγόμενο Winterbrook House, στις 12 Ιανουαρίου 1976.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Joan Hickson Fans (@joanhicksonfans)

Το σπίτι όπου άφησε την τελευταία της πνοή και έζησε για πάνω από 40 χρόνια πλέον ανήκει σε νέους ιδιοκτήτες. Μάλιστα τον Απρίλιο του 2022 οι τότε ιδιοκτήτες του σπιτιού το “έβγαλαν στο σφυρί“. Σε συνέντευξη που παραχώρησαν ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι όταν το αγόρασαν πριν 20 χρόνια δε γνώριζαν τη μεγάλη ιστορία του και ήταν κάτι που έμαθαν φυσικά αρκετά αργότερα.

Διαβάστε αργότερα:

Πηγή εικόνας: WikiCommons

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;