Κακοκαιρία Daniel: Οι πλημμύρες φέρνουν αυξήσεις τιμών στο σούπερ μάρκετ - Τι θα ακριβύνει
Η καταστροφή που έφερε στον θεσσαλικό κάμπο η κακοκαιρία Daniel θα έχει αντίκτυπο και στις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η κακοκαιρία Daniel στο πέρασμά της έχει αφήσει μεγάλες καταστροφές, ενώ έχει οδηγήσει στον θάνατο 15 άτομα. Οι επιδράσεις της, όμως, θα φανούν και στην οικονομία καθώς η “καρδιά” της παραγωγής χτυπά στον Θεσσαλικό κάμπο με τις οικονομικές επιπτώσεις τον χειμώνα που έρχεται να είναι ραγδαίες για όλους μας. Η καταστροφή χιλιάδων γεωργικών στρεμμάτων αναμένεται να φέρει ακρίβεια στα ράφια του σούπερ μάρκετ και, επομένως, στην τσέπη του καταναλωτή.

Στον θεσσαλικό κάμπο έχει επέλθει η απόλυτη καταστροφή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται βυθισμένο στη λάσπη. Ο παραγωγικός πλούτος της χώρας βρίσκεται πνιγμένος σε νερά και λύματα, ενώ παντού υπάρχουν πνιγμένα ζώα παντού. Όσα κατάφεραν να σώσουν οι κτηνοτρόφοι, οι ίδιοι προσπαθούν με κάθε μέσω που έχουν στη διάθεσή τους να τα μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.

Έτσι, η επόμενη ημέρα από τη μεγάλη καταστροφή παραμένει άγνωστη για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου. Την ίδια ώρα, σε απόγνωση βρίσκονται παραγωγοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρηματίες, οι οποίο, μάλιστα, φοβούνται ότι η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών με περισσότερα από 10.000 ζώα να έχουν πνιγεί. Από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.

Παράλληλα, και τα αστικά κέντρα χτυπήθηκαν σκληρά από την κακοκαιρία Daniel. Μάλιστα, εκτιμάται ότι επλήγησαν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης.

H κατάσταση είναι αρκετά δύσκολα και οι επιπτώσεις της καταστροφής θα φανούν σε δημοσιονομικό επίπεδο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πέρα από το κόστος του να στήσει κάθε πληγέντας και πάλι τη ζωή του, το κόστος αποκατάστασης των δημόσιων υποδομών, τεράστιο είναι και το κόστος που θα έχει όλη αυτή η καταστροφή στην οικονομία.

Τι δίνει ο θεσσαλικός κάμπος – Τι θα ακριβύνει λόγω εισαγωγών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ο χάρτης της παραγωγής θα αλλάξει με αρκετά προϊόντα να ακριβαίνουν λόγο μεγάλης ζήτησης και έλλειψης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel. Τα προϊόντα που θα έρχονται σε υψηλές τιμές από το εξωτερικό και θα έδινε ο θεσσαλικός κάμπος είναι τα εξής:

  • 52,8% βιομηχανικής ντομάτας
  • 38% βαμβακιού
  • 54,7% αχλάδια
  • 51,7% αμύγδαλα
  • 39,5% κάστανα
  • 26,3% καρύδια
  • 19,4% εγχώριου πρόβειου γάλακτος
  • 13,7% εγχώριου αιγείου γάλακτος
  • 18,5% βόειου κρέατος
  • 19,7% βόειου γάλακτος
  • 10% χοιρινού κρέατος
  • 40% των μαλακών τυριών
  • 25% των σκληρών τυριών

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;