Λέκκας για κακοκαιρία Daniel: «Πρωτοφανή ύψη βροχής»
Για ακραίο φαινόμενο κάνουν λόγο Ευθύμης Λέκκας και Σάκης Αρναούτογλου

Στην κακοκαιρία Daniel που πλήττει από τα ξημερώματα την κεντρική Ελλάδα αναφέρθηκε ο Ευθύμης Λέκκας κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή» ύψη βροχής και ακραίο φαινόμενο, ενώ παρόμοια εκτίμηση εξέφρασε και ο Σάκης Αρναούτογλου

Ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο για την κακοκαιρία Daniel, μίλησε για «πρωτοφανή ύψη βροχής στην ανατολική Θεσσαλία» κάτι που συνιστά ακραίο καιρικό φαινόμενο. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ειδικά στο Πήλιο καταγράφηκε μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα ύψος βροχής πάνω από 500 χιλιοστά με εξαιρετικά μεγάλη ένταση.

Σύμφωνα με τον κ.Λέκκα, «το μέγεθος της βροχής παρ’ ότι πρωτοφανές, δικαιολογείται απόλυτα με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης αφενός, και αφετέρου λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και της εγκάρσιας επιμήκους διάταξης του Πηλίου προς το μέτωπο της κίνησης του συστήματος», ενώ υποστήριξε ότι «παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ήταν εξαιρετικά υψηλός και ακραίος, εντούτοις η πρώτη εικόνα από τις επιπτώσεις στις υποδομές στο Πήλιο, είναι θετική».

Παράλληλα, ο Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι «οι υποδομές στο Πήλιο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι μετά τις βροχές του 2017 και τις καταστροφές που προκλήθηκαν, έγινε μία συστηματική προσπάθεια από την περιφέρεια Θεσσαλίας για την κατασκευή των υποδομών με βάση νέα δεδομένα, που συνέβαλε στην αυξημένη ανθεκτικότητα των έργων».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογράμμισε ότι ένας απροσδιόριστος παράγοντας στις πλημμύρες είναι το ποσοστό της στερεοπαροχής «η ποσότητα δηλαδή των φερτών υλικών που παρασύρονται από τη βροχή και τα ορμητικά νερά», η οποία, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, στο Πήλιο είναι σημαντική, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα που έχουν οι γεωλογικοί σχηματισμοί στην περιοχή.

Τέλος, ο Ευθύμης Λέκκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα άτομα που βρίσκονταν έξω στην πόλη παρ’όλη την προειδοποίηση από το 112 «γεγονός το οποίο κυρίαρχα αποδίδεται στην άγνοια ή στη μειωμένη αντίληψη κινδύνου», όπως είπε.

Αρναούτογλου για κακοκαιρία Daniel: Δεν έχω δει παρόμοια ύψη βροχής στη ζωή μου

Την άποψη ότι σημειώνεται πρωτοφανής βροχή λόγω της κακοκαιρίας Daniel, κατέθεσε και ο προγνώστης καιρού, Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook. Τα προβλεπόμενα ύψη βροχής που δίνουν τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα και για το επόμενο 36ωρο είναι πρωτοφανή και δεν έχω δει παρόμοια ποτέ στη ζωή μου μέχρι σήμερα!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάκης Αρναούτογλου.

«ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Τεράστια ύψη βροχής κατά τόπους στη Μαγνησία με ήδη μεγάλα προβλήματα! Αν επαληθευθούν και τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία δεν αποκλείεται να μετατραπούν μεγάλα τμήματα της Θεσσαλικής πεδιάδας σε λίμνες έως και την Πέμπτη το πρωί- τα προβλεπόμενα ύψη βροχής που δίνουν τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα και για το επόμενο 36ωρο είναι πρωτοφανή και δεν έχω δει παρόμοια ποτέ στη ζωή μου μέχρι σήμερα!!» ανέφερε αρχικά ο Σάκης Αρναούτογλου.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στην περιοχή και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας!!! Στο βίντεο φαίνεται η εμμονική ανατροφοδότηση των καταιγίδων ανοιχτά των Σποράδων και της Εύβοιας κινούμενες κυρίως προς τη Μαγνησία και πιο εξασθενημένες προς την υπόλοιπη Θεσσαλία και στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, μια κατάσταση που φαίνεται ότι θα διατηρηθεί και το επόμενο 36ωρο», συμπλήρωσε στην ανάρτησή του ο προγνώστης της ΕΡΤ για την κακοκαιρία Daniel και τα ύψη βροχής που θα φέρει μέσα στις επόμενες ώρες.

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;