ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τη νέα αποστολή στον Τιτανικό
Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει μια αποστολή για την ανάκτηση αντικειμένων ιστορικού ενδιαφέροντος από τα συντρίμμια του Τιτανικού.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει μια αποστολή για την ανάκτηση αντικειμένων ιστορικού ενδιαφέροντος από τα συντρίμμια του Τιτανικού, επικαλούμενη ομοσπονδιακό νόμο και διεθνή συμφωνία που θεωρούν το ναυάγιο «ιερό τόπο ταφής» για τους περισσότερους από 1.500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους το 1912.

Η αποστολή διοργανώνεται από την RMS Titanic, η οποία εκθέτει αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί από το σημείο του ναυαγίου στο βυθό του Βόρειου Ατλαντικού- από ασημικά μέχρι ένα κομμάτι του κύτους του. Η RMST δήλωσε επίσης ότι «μπορεί να ανακτήσει αντικείμενα από το εσωτερικό του ναυαγίου». Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αντικείμενα από την αίθουσα Μαρκόνι, όπου βρίσκεται ο ασύρματος του πλοίου ο οποίος μετέδιδε τα σήματα κινδύνου μετά την πρόσκρουση του υπερωκεάνιου σε παγόβουνο.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα συνεργαστεί με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), η οποία εκπροσωπεί το δημόσιο ενδιαφέρον για το ναυάγιο. Ωστόσο, η RMST δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει άδεια. Οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την άδεια, υποστηρίζοντας ότι η RMST χρειάζεται έγκριση από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, ο οποίος εποπτεύει την NOAA.

Το 2020, η αμερικανική κυβέρνηση και η RMST ενεπλάκησαν σε μια σχεδόν πανομοιότυπη νομική διαμάχη σχετικά με μια άλλη προτεινόμενη αποστολή για την ανάκτηση του ασύρματου. Ωστόσο η διαδικασία διακόπηκε λόγω της πανδημίας.

Τον Μάιο του 2020, η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Ρεμπέκα Μπιτς Σμιθ έδωσε την άδεια στην RMST, γράφοντας ότι ο ασύρματος είναι ιστορικά και πολιτιστικά σημαντικός και θα μπορούσε σύντομα να καταστραφεί από τη φθορά. Η Σμιθ πρόσθεσε ότι η ανάκτηση του ασύρματου «θα συμβάλει στην κληρονομιά που άφησε η ανεξίτηλη απώλεια του Τιτανικού, σε όσους επέζησαν και σε όσους έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο».

Πηγή: Associated Press

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;