Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας 2023: Στις 19 Αυγούστου γιορτάζεται - Οι «πατέρες» της
Στις 19 Αυγούστου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας - Όσα θέλεις να μάθεις για την ιστορία της

Η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας 2023 γιορτάζεται στις 19 Αυγούστου και τιμά την ανακοίνωση της διαδικασίας της Daguerreotype (Δαγκεροτυπίας), η οποία έγινε στις 19 Αυγούστου του 1839 από τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών ως νέα Τέχνη.

Αργότερα την ίδια χρονιά, η γαλλική κυβέρνηση αγόρασε την πατέντα για την εφεύρεση και την έδωσε ως δώρο, «δωρεάν στον κόσμο».

Η φωτογραφία αποτελεί μία μορφή τέχνης πολύ διαδεδομένη και αγαπημένη από όλο τον κόσμο. Σκοπός της πέρα από το κομμάτι της αισθητικής, είναι να προβληματίσει και να φέρει στο φως της δημοσιότητας πτυχές της πραγματικότητας, όσο σκληρή και αν είναι μερικές φορές.

Ανάμεσα στις αμέτρητες φωτογραφίες που υπάρχουν, κάποιες συγκλονίζουν, περιγράφουν τη σκληρή αλήθεια και εγείρουν αρκετούς προβληματισμούς.

Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας: Οι τρεις Πατέρες αυτής της μορφής τέχνης

Ο Joseph Nicéphore Niépce, ο Louis Daguerre και ο William Henry Fox Talbot θεωρούνται ως οι εφευρέτες της φωτογραφίας.

Ο Nicéphore Niépce ξεκίνησε πειραματιζόμενος με τη φωτογραφία με χλωριούχο άργυρο και αλογονίδιο του αργύρου, το 1826, ο Niépce κατάφερε να τραβήξει την πρώτη πραγματική φωτογραφία. Χρησιμοποίησε ένα φύλλο κασσίτερου επικαλυμμένο με άσφαλτο, το οποίο απαιτούσε χρόνο έκθεσης τουλάχιστον 8 ωρών! τη θέα από το εργαστήριό του στο Saint-Loup-de-Varennes της Γαλλίας. Ο Nicéphore Niépce έδωσε στην τεχνική του την ονομασία Heliograph (Ηλιογραφία), η οποία επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της Camera obscura.

Ο ζωγράφος Louis Jacques Mandé Daguerre ήταν τόσο ενθουσιασμένος με αυτό το επίτευγμα που αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Niépce. Ο Daguerre συνέχισε να αναπτύσσει, να βελτιώνει και να πειραματίζεται με τη διαδικασία χρησιμοποιώντας φύλλα χαλκού με επάργυρο και ατμούς υδραργύρου. Καθώς συνέχισε να αναπτύσσει αυτή τη διαδικασία, ο Daguerre μπόρεσε να μειώσει κατά πολύ τον χρόνο έκθεσης.

Το 1839, με χρόνο έκθεσης μόλις λίγων δευτερολέπτων, η Daguerreotype (Δαγκεροτυπία) έγινε για πρώτη μέσο εμπορικής χρήσης της φωτογραφίας για πορτρέτα. Αυτό αποδείχθηκε κρίσιμη καμπή στην ιστορία της φωτογραφίας, συμβάλλοντας σημαντικά στη λαϊκή αποδοχή των φωτογραφικών μηχανών και στην επιτυχία του μέσου.

Λίγο αργότερα στην Μεγάλη Βρετανία, ο William Henry Fox Talbot επινόησε τη διαδικασία της Calotype (καλοτυπίας). Αυτή ήταν η πρώτη διαδικασία που επέτρεψε στους φωτογράφους να δημιουργήσουν ένα αρνητικό από το οποίο θα μπορούσαν να γίνουν πολλαπλές εκτυπώσεις.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;