Cosmopolitan: Η ιστορία του «κοσμοπολίτικου» κοκτέιλ της Carrie Bradshaw
Και εγένετο το Cosmopolitan!

Ένα από τα πιο γνωστά και «κλασικά» κοκτέιλ είναι αδιαμφισβήτητα το CosmopolitanΤο Cosmopolitan ή Cosmo έγινε πασίγνωστο από την Carrie Bradshaw και το «Sex and The City», αλλά στην πραγματικότητα υπήρχε αρκετό καιρό πριν. Πώς και πότε λοιπόν δημιουργήθηκε το αγαπημένο κοκτέιλ, η φήμη του οποίου εκτοτεύθηκε στα 90s, όταν η Carrie Bradshaw το έπινε για να ξεχάσει (ανεπιτυχώς) τον Mr. Big;

Το πρώτο Cosmopolitan – στο περίπου

Αν και το Cosmopolitan θεωρείται μία νέα δημιουργία, υπάρχει μία παλιά συνταγή ενός κοκτέιλ που λεγόταν «Cosmopolitan Daisy» και το οποίο ενδεχομένως να ήταν ένα πρώιμο Cosmo. Υπήρχε σε ορισμένα bar τη δεκαετία του 1930 (ω ναι!) και είχε gin,  λικέρ Cointreau, χυμό από λεμόνι και σιρόπι Raspberry. Φυσικά, οι bartender της εποχή το κουνούσαν μαζί με λίγο πάγο και το σέρβιραν, ενώ τα συγκεκριμένα υλικά μπορούσαν εύκολα να βρεθούν εκείνη την εποχή.

Βέβαια, η πιο διαδεδομένη συνταγή σήμερα θέλει το Cosmopolitan να φτιάχνεται από βότκα, λικεράκι Cointreau, χυμό cranberry juice, και χυμό από lime. Παρόμοιο αλλά ελαφρώς διαφορετικό, κάτι που υποδηλώνει ότι υπέστη αλλαγές μέχρι να φτάσει στα χέρια της Carrie (και όχι μόνο).

Πώς φτάσαμε στο σημερινό Cosmo;

Η αλήθεια είναι πως η προέλευση του Cosmopolitan ποικίλλει, αφού οι ιστορίες είναι πολλές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιος το πρωτοέφτιαξε ήθελε να το πιει (ή να το σερβίρει) και όχι να «γράψει» ιστορία. Ωστόσο, συνεχίζουμε την κοκτειλοιστορία μας και μεταφερόμαστε από τη δεκαετία του ’30 στο Provincetown της Μασσαχουσέτης, αφού μία εκδοχή θέλει το αγαπημένο κοκτέιλ να είναι δημιούργημα της gay κοινότητας της περιοχής. Δεν διευκρινίζονται περισσότερα, όπως το ποιος μπορεί να το έφτιαξε πρώτος, αλλά βάσει της πρώτης εκδοχής ήταν πολύ δημοφιλές.

Ένας άλλος «διεκδικητής» είναι ο bartender, Neal Murray, ο οποίος υποστηρίζει ότι έφτιαξε το κοκτέιλ το 1975 όταν δούλευε στο «Cork & Cleaver». Σύμφωνα με τον ίδιο πρόσθεσε λίγο χυμό cranberry σε ένα Καμικάζι και ο πρώτος άνθρωπος που το δοκίμασε αναφώνησε «Τι κοσμοπολίτικο». Έτσι, προέκυψε και το όνομα του κοκτέιλ με τον Neal Murray να χρησιμοποιεί τη σημερινή συνταγή. Fun fact: Το «Cork & Cleaver» δεν ήταν μπαρ αλλά steak house aka μπριζολάδικο και το περίεργο είναι ότι -λογικά πάντα- κάποιος δοκίμασε Cosmopolitan τρώγοντας την… μπριζολίτσα του!

Ακόμη, τα πρωτεία διεκδικούν μερικά ακόμη άτομα πριν φτάσουμε στη Νεοϋρκέζικη εκδοχή. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή ένας bartender ονόματι Cheryl Cook, ο οποίος της δεκαετία του ’80 δούλευε στο «Strand Restaurant» της Florida επινόησε το Cosmo πάνω στα νεύρα του. Συγκεκριμένα, το 1985 ή το 1986 ο κύριος Cook είχε βαρεθεί να βλέπει άτομα να παραγγέλνουν Martini απλώς για να φαίνεται ότι έχουν ένα ποτήρι με Martini στο χέρι τους για να είναι cool. Έτσι, δημιούργησε ένα ποτό που πινόταν σε ποτήρι για Martini (όντως συμβαίνει αυτό) και ήταν -οπτικά τουλάχιστον σύμφωνα με τον ίδιο- αρκετά εντυπωσιακό.

Μάλιστα, στη δική του συνταγή χρησιμοποίησε Absolut Citron, η οποία κυκλοφόρησε επισήμως το 1988 και τα προηγούμενα χρόνια γινόταν ένα «test drive» στο Miami από την εταιρεία, προκειμένου να δουν αν θα το λανσάρουν. Έτσι, η Absolut Citron θα μπορούσε να θεωρηθεί αρκετά premium εκείνη την εποχή καταφέρνοντας να εντυπωσιάσει το κοινό του κ. Cook ακόμη περισσότερο ενδεχομένως.

Ακόμη, τη δημιουργία της παγκοσμίου φήμης εκδοχής του Cosmo χρεώνονται σύμφωνα με τον bartender Gaz Regan οι Toby Cecchini και Melissa Huffsmith-Roth, όταν το μακρινό 1989 δούλευαν στο «Odeon restaurant» του Manhattan. Τότε βασίστηκαν στην εκδοχή του Cheryl Cook και έφτιαξαν το Cosmopolitan.

Εκτός από αυτούς υπάρχουν και λίγοι ακόμη διεκδικητές του «στέμματος». Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως όποιος και να έφτιαξε το πρώτο Cosmopolitan κοκτέιλ, ο πραγματικός «ιθύνων» που έκανε το Cosmpolitan τάση είναι η Carrie Bradshaw. Και μπράβο της!

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;