BBC για φωτιά στη Ρόδο: Βρετανοί ευγνωμονούν τους ντόπιους για τη βοήθεια
Πολλοί Βρετανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα καταλύμματά τους, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν προς την ανατολική ακτή του νησιού, όπου βρίσκονται πολλές από τις παραλίες και τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Η Καρίν Σαβάτζι από τη Νότια Ουαλία έφτασε στο νησί με τον σύζυγο και τους γιους της το Σάββατο, χωρίς να γνωρίζει ότι το ξενοδοχείο τους είχε ήδη εκκενωθεί μετά τη φωτιά στη Ρόδο.

Τους μετέφεραν σε ένα σχολείο, όπου μια τοπική οικογένεια τους πρόσφερε καταφύγιο.

Πολλοί Βρετανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα καταλύμματα τους, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν προς την ανατολική ακτή του νησιού, όπου βρίσκονται πολλές από τις παραλίες και τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Ορισμένοι παραθεριστές κατέληξαν σε άλλα μέρη του νησιού, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε στρώματα στα πατώματα αθλητικών χώρων και αιθουσών συνεδριάσεων.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, καθώς τα αεροπλάνα έφεραν ακόμη περισσότερους τουρίστες – μεταξύ των οποίων και τη κα. Σαβάτζι.

Η γυναίκα, με καταγωγή από τη Νότια Ουαλία, δήλωσε ότι οι εθελοντές αγκάλιασαν τους ταλαιπωρημένους τουρίστες, ενώ τους παρείχαν φαγητό, καταφύγιο και νερό. Την ώρα που ο σύζυγός της και οι δύο μικροί γιοι της ετοιμάζονταν να κοιμηθούν στο πάτωμα ενός σχολείου, ένας εθελοντής ήρθε να ρωτήσει αν υπήρχε κάποια τετραμελής οικογένεια μεταξύ εκείνων που είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο.

Η ίδια δήλωσε στο BBC: «Ο σύζυγός μου σήκωσε το χέρι του ψηλά. Ημασταν η μόνη τετραμελής οικογένεια εκεί. Ο εθελοντής είπε ότι μια τοπική οικογένεια είχε χώρο για εμάς. Τώρα μένουμε μαζί».

Η κα. Σαβάτζι και η οικογένειά της μοιράζονται το σπίτι με άλλες δύο οικογένειες από τη Γερμανία και την Πολωνία.

«Λατρεύω το πώς πέντε εθνικότητες έχουν έρθει μαζί για να βοηθήσουν η μία την άλλη. Είναι καθαρή τύχη που βρήκαμε αυτό το σπίτι. Η οικογένεια είναι υπέροχη», δήλωσε η Βρετανιδα προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να υπάρχουν κενά αεροπλάνα για να πάρουν τους ανθρώπους και όχι να καταφθάνουν άλλα γεμάτα».

Η Tui ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τις πτήσεις της προς Ρόδο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο νησί βρίσκονται 40.000 πελάτες της και περίπου 7.800 από αυτούς βρίσκονται μεταξύ των τουριστών οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε ειδικά καταλύματα και ξενοδοχεία.

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Jet2 ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της για την Κυριακή, ενώ στέλνει άδεια αεροπλάνα προκειμένου να επιβιβαστούν οι πελάτες της και να επιστρέψουν στη Βρετανία.

Η EasyJet ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλα τα πακέτα διακοπών στο νησί της Ρόδου μέχρι την Τετάρτη 26 Ιουλίου. Ανέφερε ότι όποιος έχει κάνει κράτηση για να ταξιδέψει πριν από τις 29 Ιουλίου μπορεί να αλλάξει δωρεάν την πτήση.

Η ελληνική αεροπορική εταιρία SKY express διευκρίνισε ότι συνεχίζει τις πτήσεις της κανονικά προς το αεροδρόμιο της Ρόδου.

Ορισμένοι Βρετανοί παραθεριστές θα υπομείνουν άλλη μια νύχτα σε αυτοσχέδια καταφύγια ελλείψει οποιασδήποτε επικοινωνίας από τους tour operators.

Ο Λι Μίτσελ και η οικογένειά του φιλοξενούνται και αυτοί από ντόπιους. Ο ίδιος δήλωσε στο BBC: «Ευτυχώς γνωρίσαμε έναν ντόπιο και τώρα βρισκόμαστε στο σπίτι του για να φάμε χταπόδι και ρύζι. Αν δεν ήταν αυτός, πραγματικά δεν ξέρω τι θα κάναμε».

Η Κόνι Γουντς, μια 18χρονη από τη Βόρεια Ιρλανδία, είπε ότι η οικογένειά της κοιμήθηκε σε καρέκλες σε ένα σχολείο όταν έλαβε ειδοποίηση που τους έλεγε να εκκενώσουν το θέρετρό τους στον Πεύκο. Είπε ότι οι ντόπιοι τους είχαν δώσει τρόφιμα, νερό και ιατρική βοήθεια.

Πηγή: BBC

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;