Λαγουβάρδος: «Ο μακροβιότερος καύσωνας που έχουμε βιώσει στη χώρα»
Ο διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος, μίλησε για τον καύσωνα που διανύουμε και τον χαρακτήρισε ως τον μακροβιότερο που έχει βιώσει η χώρα.

Ο καύσωνας εξακολουθεί να σαρώνει τη χώρα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να σημειωθούν το Σάββατο (22/7) και την Κυριακή (23/7), με τη θερμοκρασία σήμερα να αναμένεται να φτάσει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος, ο συγκεκριμένος καύσωνας που διανύουμε θα είναι ο μακροβιότερος που έχουμε βιώσει ποτέ στη χώρα μας.

Όσον αφορά την αυξημένη θερμοκρασία που παρουσιάζει η θάλασσα στις παραλίες, ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε πως:

«Είμαστε δύο με τρεις βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές στη θερμοκρασία θάλασσας, κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα και στη θαλάσσια ζωή.

Είμαστε στην ενδέκατη ημέρα του καύσωνα, θα συνεχίσει κάποιες μέρες ακόμη και θα γίνει ο μακροβιότερος που έχουμε βιώσει ποτέ στη χώρα μας»

Ο κ. Λαγουβάρδος, μάλιστα, επισήμανε ότι δεν οφείλονται όλα στην κλιματική αλλαγή και υποστήριξε:

«Καύσωνες πάντα είχαμε. Αυτό, όμως, που διαπιστώνουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της συχνότητας τους, αύξηση της διάρκειάς τους και αύξηση της έντασης τους που επηρεάζει πλέον και πολλές περιοχές στη χώρα μας αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης»

«Δεν είναι παραμύθι η κλιματική αλλαγή» – Σύγκριση με τον καύσωνα του ’87

Ο Κώστας Λαγουβάρδος ως απάντηση στους συνωμοσιολόγους που κάνουν λόγο για έναν συνηθισμένο καύσωνα, τόνισε:

«Επομένως, η κλιματική αλλαγή υπάρχει, δεν είναι παραμύθι αλλά δεν πρέπει να αποδίδουμε τα πάντα σε αυτήν»

Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν πρέπει να αποδίδουμε τα πάντα στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, σίγουρα έχει συντελέσει ώστε να έχουμε αυτήν την κατάσταση όπου έχουμε πολύ θερμές αέριες μάζες σχεδόν πάνω από όλη τη Μεσόγειο. Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου τόνισε:

«Όπως δείχνουν τα στοιχεία θα περάσουμε, κατά πάσα πιθανότητα, τις 16 -17 ημέρες καύσωνα που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας»

Στη συνέχεια, πέρασε στην περιγραφή της εξέλιξης του καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας σε σχέση με τη θλιβερή επέτειο του 1987. Ο ίδιος εκτίμησε ότι σε διάρκεια σίγουρα θα τον ξεπεράσει, ενώ μένει να φανεί αν θα συμβεί το ίδιο και με τις θερμοκρασίες. Υποστηρίζοντας πως ο τωρινός καύσωνας είναι αναμφίβολα ο πιο έντονος, σημείωσε:

«Έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στην Αθήνα, στον αστικό ιστό, η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου» 

 

Καύσωνας: Έντονη δυσφορία και υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν την Παρασκευή

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες χθες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. 41 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ σε 3 από αυτούς η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Ακρωτήρι Χανίων και ήταν ίση με 42.6 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, έντονη δυσφορία και υψηλές τιμές αισθητής θερμοκρασίας (Heat index) καταγράφηκαν χθες σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υψηλή σχετική υγρασία. Πιο συγκεκριμένα, στον Ισθμό της Κορίνθου το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγράφηκε αισθητή θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Πρέβεζα η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 49 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;