Καύσωνας: Μεγάλος ο κίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες
Καύσωνας: Καρδιοπαθείς και όσοι παίρνουν φάρμακα αφυδατώνονται πιο εύκολα - Συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Τις τελευταίες δέκα ημέρες ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τούτουζας δέχεται καθημερινά κλήσεις από τους ασθενείς που του ζητούν οδηγίες για το πώς μπορούν να προστατευθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες και κυρίως πώς να τροποποιήσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους. Όπως αναφέρει στην kathimerini.gr, «αρκετοί καλούν προληπτικά. Με ρωτούν: “Γιατρέ, να προσαρμόσω τα φάρμακά μου;”. Πολλοί όμως παραπονιούνται ήδη για αδυναμία και υπόταση και ρωτούν τι πρέπει να κάνουν». Ο ίδιος, επικαλούμενος και την εμπειρία του από την Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, σημείωνε χθες το απόγευμα ότι «τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη αύξηση των εισαγωγών για νοσηλεία ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις. Λέω μέχρι τώρα γιατί είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος καύσωνα». Από την άλλη, ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, με βάση τις χθεσινές θερμοκρασίες, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών Κελσίου, ενώ περίπου 180.000 άνθρωποι, θερμοκρασίες άνω των 41 βαθμών.

Στη χώρα μας έως χθες το απόγευμα επισήμως είχε αναφερθεί ένα περιστατικό θανάτου με πιθανή αιτία «καρδιοαναπνευστική ανακοπή μετά την έκθεση σε πολύ υψηλή θερμοκρασία». Το περιστατικό αφορούσε έναν άνδρα 46 ετών στη Χαλκίδα.

Μόλις την περασμένη Τρίτη, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Χένρι Π. Κλούγκε, δήλωσε: «Καθώς μεγάλο μέρος της περιφέρειας του ΠΟΥ υποφέρει από την καταιγιστική ζέστη, πρέπει να θυμόμαστε ότι, χωρίς προετοιμασία, η ζέστη μπορεί να είναι θανατηφόρα». Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Nature, σύμφωνα με την οποία πέρυσι πάνω από 60.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πέθαναν λόγω υπερβολικής ζέστης. «Όσο ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται, ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο», σημείωσε ο κ. Κλούγκε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που βασίστηκε σε στοιχεία της Εurostat για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα, το περυσινό καλοκαίρι σημειώθηκαν 61.672 θάνατοι που σχετίζονται με την υπερβολική ζέστη (114 ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Οι περισσότεροι καταγράφηκαν στην Ιταλία (18.010), στην Ισπανία (11.324) και στη Γερμανία (8.137). Στην Ελλάδα, με βάση τη μελέτη, πέρυσι σημειώθηκαν περίπου 3.100 θάνατοι σχετιζόμενοι με τη ζέστη, ήτοι 280 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, που είναι η δεύτερη υψηλότερη αναλογία μετά αυτήν της Ιταλίας (295 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Πιο ευάλωτοι, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών (1.684 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού) και οι γυναίκες (145 ανά εκατ. πληθυσμού).

Οι ηλικιωμένοι είναι πρώτοι και στη λίστα του υπουργείου Υγείας με τις ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ακολουθούν τα μικρά παιδιά, οι έγκυοι και θηλάζουσες, οι υπέρβαροι, άτομα που εργάζονται σε ζεστό περιβάλλον και άτομα με χρόνιες παθήσεις.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι μια πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση. Όσοι έχουν καρδιοπάθειες και όσοι παίρνουν φάρμακα αφυδατώνονται πιο εύκολα σε σχέση με υγιή άτομα και έχουν πιο υψηλό κίνδυνο θερμοπληξίας», σημειώνει ο κ. Τούτουζας, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους προκειμένου να λάβουν οδηγίες.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να ενεργοποιήσει θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς για να εμποδίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του και να αποβάλει την περίσσεια θερμότητα. «Ιδρώνουμε πολύ. Είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός μηχανισμός ενάντια στη θερμοπληξία. Όσο ο ιδρώτας παραμένει, ένα άτομο μπορεί να αντέξει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, αρκεί να αντικαθιστά το νερό και το νάτριο που χάνει. Το κυκλοφορικό μας σύστημα κάνει αγγειοδιαστολή, ώστε τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα να αποβάλλουν θερμότητα. Αυξάνεται η συχνότητα της καρδιάς για να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος στα όργανα, αλλά και των αναπνοών για την αποβολή θερμού αέρα».

Η παραμονή σε δροσερό χώρο και η αποφυγή σωματικής δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους τις θερμές ώρες της ημέρας, η καλή ενυδάτωση, τα μικρά και συχνά μη λιπαρά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό να αντεπεξέλθει στη ζέστη. Σε περίπτωση όμως που τελικά δεν τα καταφέρει, αυτό θα φανεί με έντονο πονοκέφαλο, ατονία, καταβολή δυνάμεων, λιποθυμική τάση, υπόταση. Στη σοβαρότερη μορφή της η θερμοπληξία εκδηλώνεται με πυρετό, εμέτους, σπασμούς, απώλεια αισθήσεων και απαιτείται η άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο.

καύσωνας
Πηγή: kathimerini.gr

Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;