Φωτιές: Μαίνεται η πυρκαγιά στη Ρόδο - Χωρίς ενιαίο ενεργό μέτωπο οι φωτιές σε Δυτική Αττική και Λουτράκι
Στη Ρόδο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Ολονύχτια μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Δυτική Αττική και Λουτράκι έδωσαν για ακόμη ένα βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η πιο δύσκολη πυρκαγιά είναι αυτή που ξέσπασε την Τρίτη 18 Ιουλίου στην περιοχή Έμπωνας Ρόδου σε δασική έκταση με πυκνή βλάστηση. Η φωτιά μαίνεται σε δύσβατο σημείο, γεγονός που καθιστά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα και τα εναέρια μέσα, συνδράμοντας με τη σειρά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ειδικότερα, στη Ρόδο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, σε Δερβενοχώρια και Λουτράκι δεν υπάρχει ενιαίο ενεργό μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες εντός του καμένου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν σε επιφυλακή, προσπαθώντας να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, 3 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για συντονισμό. Στο Λουτράκι επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 19 Ιουλίου σε δασική έκταση στο Λευκόχωμα Λακωνίας είναι σε ύφεση και στο σημείο επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Καλύτερη είναι η εικόνα και στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Τροχαία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων επί της επαρχιακής οδού Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα. Επίσης, επί της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, από το ύψος του κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, αποκαθίσταται η κυκλοφορία στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά

Συνελήφθη 30χρονος που ομολόγησε τρεις εμπρησμούς στη Μεσσηνία

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), με τη συνδρομή ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, ένας 30χρονος άνδρας, ο οποίος ομολόγησε πως είναι υπεύθυνος για τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στις περιοχές Υάμεια και Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε σχετικά: «Ημεδαπός 30 ετών κάτοικος Χαρακοπίου Μεσσηνίας ομολόγησε 3 πυρκαγιές, δύο τις τελευταίες ημέρες και μία την προηγούμενη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή Χρυσοκελλαριάς και Υάμειας Μεσσηνίας. Κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα».

Ενισχύεται η διεθνής συνδρομή στην Ελλάδα για την κατάσβεση των πυρκαγιών

Το Ισραήλ ήρθε να προστεθεί στις χώρες που θα συνδράμουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor συνδράμει την Ελλάδα το Ισραήλ, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Το ελληνικό αίτημα έγινε άμεσα δεκτό από το Ισραήλ και τα εν λόγω αεροσκάφη θα αφιχθούν σήμερα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, πέραν του αιτήματος που υπέβαλε η χώρα μας σε διμερές επίπεδο προς το Ισραήλ, η Ελλάδα έχει ήδη ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας με αιτήματα για παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής, στα οποία η ανταπόκριση της ΕΕ και κρατών-μελών του Μηχανισμού υπήρξε άμεση.

Ειδικότερα, σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε την Τρίτη επιπρόσθετο αίτημα για αποστολή πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

– Η Πολωνία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες, καθώς και 49 οχήματα

– Η Ρουμανία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 40 πυροσβέστες, καθώς και 5 οχήματα

– Η Σλοβακία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

Αναφορικά με την εναέρια ευρωπαϊκή συνδρομή, υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη εστάλησαν στη χώρα μας συνολικά τέσσερα αεροσκάφη CL-415 μέσω του rescEU, δύο από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία, τα οποία, όπως τονίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από χθες νωρίς το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών επιχειρούν αυτές τις ημέρες και οι ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία και τη Μάλτα που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας μετέχοντας στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;