Li-Fi: Επίσημο το νέο πρότυπο δικτύωσης με βάση το φως
Υπόσχεται ταχύτητες 100x ταχύτερες από εκείνες του Wi-Fi.

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) δημοσίευσε τις προδιαγραφές του νέου προτύπου ασύρματης επικοινωνίας, του 802.11bb ή Li-Fi, πρότυπο που βασίζεται σε συχνότητες στο φάσμα των υπερύθρων για την ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε κοντινές αποστάσεις.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του φάσματος υπερύθρων (IR) έναντι των ραδιοσυχνοτήτων (RF) σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Li-Fi, είναι οι ταχύτερες και πιο αξιόπιστες ασύρματες επικοινωνίες, με απαράμιλλη ασφάλεια σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνολογίες, όπως το Wi-Fi και το 5G. Φυσικά, το πρότυπο Li-Fi δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα Wi-Fi ή 5G δίκτυα, καθώς αυτά τα πρότυπα ασύρματης δικτύωσης έχουν σαφή πλεονεκτήματα στη μετάδοση δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις και μέσα από τοίχους και κτήρια.

Από την άλλη τα δίκτυα Li-Fi μπορούν να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές φωτισμού των κτιρίων, ενώ υπόσχονται ταχύτητες μετάδοσης (έως 224GB/sec), χαμηλά επίπεδα υστέρησης και υψηλά επίπεδα ασφάλειας, καθώς η μετάδοση των δεδομένων απαιτεί οπτική επαφή, ενώ τα δεδομένα δεν εκπέμπονται εκτός του εκάστοτε χώρου, αφού οι συχνότητες στο φάσμα των υπερύθρων που χρησιμοποιεί το πρότυπο δεν μπορούν να διαπεράσουν τοίχους.

Η ανακοίνωση του προτύπου χαιρετίστηκε από εταιρίες που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των pureLiFi, Fraunhofer HHI και της ομάδας εργασίας Light Communications 802.11bb, καθώς θα συμβάλει στην ταχύτερη εξάπλωση και υιοθέτηση του προτύπου, αλλά και στη διαλειτουργικότητα του με τις υπάρχουσες υποδομές Wi-Fi. Τα πρώτα εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα αναμένεται να εμφανιστούν μέχρι και το επόμενο MWC, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στα τέλη Φλεβάρη του 2024.

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;