E.E. και H.Π.Α. συμφώνησαν σε νέο πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων
Την ίδια στιγμή ο Max Schrems ετοιμάζεται για νέα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μετά από αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία για τη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων. Η χθεσινή απόφαση της E.E. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφαλίζουν επαρκές επίπεδο προστασίας —συγκρίσιμο με εκείνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης— για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάζονται από την Ε.Ε. σε εταιρείες των Η.Π.Α.. 

Το  “Πλαίσιο Ε.Ε. – Η.Π.Α. για την Προστασία των Δεδομένων” εισάγει νέες δεσμευτικές εγγυήσεις για την αντιμετώπιση όλων των ανησυχιών που εξέφρασε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της πρόσβασης των υπηρεσιών πληροφοριών των Η.Π.Α. σε δεδομένα της Ε.Ε. και της δημιουργίας Δικαστηρίου Ελέγχου της Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Review Court – DPRC), στο οποίο θα έχουν πρόσβαση άτομα από την Ε.Ε.. Έτσι, εάν το DPRC διαπιστώσει ότι τα δεδομένα συλλέχθηκαν κατά παράβαση των νέων διασφαλίσεων, θα είναι σε θέση να διατάξει τη διαγραφή τους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen, δήλωσε σχετικά: “Το νέο Πλαίσιο Ε.Ε. – Η.Π.Α. για την Προστασία των Δεδομένων θα εξασφαλίσει ασφαλείς ροές δεδομένων για τους Ευρωπαίους και προσφέρει νομική βεβαιότητα στις εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Μετά την συμφωνία επί της αρχής που επετεύχθη πέρυσι με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, οι Η.Π.Α. υλοποίησαν πρωτοφανείς δεσμεύσεις για τη θέσπιση του νέου πλαισίου. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να παράσχουμε στους πολίτες την εμπιστοσύνη ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή, να ισχυροποιήσουμε τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. και, ταυτόχρονα, να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τις κοινές μας αξίες. Αποδεικνύεται ότι, μέσω της συνεργασίας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τα πλέον περίπλοκα ζητήματα.»

Πάντως δεν συμμερίζονται όλοι το “πανηγυρικό κλίμα”, με πρώτο και καλύτερο τον Max Schrems, o οποίος δεν παρέλειψε να σχολιάσει καυστικά ότι το “νέο” Πλαίσιο Ε.Ε. – Η.Π.Α. για την Προστασία των Δεδομένων δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία αντιγραφή του προηγούμενου πλαισίου του 2016 – γνωστό και ως Privacy Shield – με την Ε.Ε. να μη μπαίνει καν στον κόπο να αλλάξει την ονομασία στην ίδια της την ιστοσελίδα.

 

Οι Αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν να προσχωρήσουν στο “Πλαίσιο Ε.Ε. – Η.Π.Α. για την Προστασία των Δεδομένων”, αναλαμβάνοντας δέσμευση συμμόρφωσης με ένα λεπτομερές σύνολο υποχρεώσεων για την προστασία της ιδιωτικότητας, όπως για παράδειγμα η απαίτηση διαγραφής των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όταν αυτά δεν θα είναι πλέον αναγκαία για τον σκοπό για τον οποίο συλλέχθηκαν, καθώς η διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που κοινοποιούνται σε τρίτους.

 Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν διάφορες δυνατότητες προσφυγής σε περίπτωση που τα δεδομένα τους αποτελέσουν αντικείμενο εσφαλμένης διαχείρισης από εταιρείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν ανεξάρτητων μηχανισμών επίλυσης διαφορών και ειδικής ομάδας διαιτησίας. Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο των Η.Π.Α. προβλέπει συγκεκριμένες εγγυήσεις όσον αφορά την πρόσβαση των δημόσιων αρχών των Η.Π.Α. σε δεδομένα που διαβιβάζονται βάσει του πλαισίου, περιορίζοντας την σε ό,τι είναι αναγκαίο και αναλογικό για την προστασία της εθνικής ασφάλειας.

Παράλληλα δήλωσε έτοιμος να προσφύγει ξανά στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές της επόμενης χρονιάς λέγοντας ότι: “…είχαμε “Harbor”, “Umbrella”, “Shield” και τώρα “Framework” – αλλά καμία ουσιαστική αλλαγή στη νομοθεσία περί επιτήρησης των Η.Π.Α. . Οι σημερινές δηλώσεις περί συμφωνίας είναι σχεδόν κυριολεκτικά αντίγραφα των αντίστοιχων δηλώσεων των τελευταίων 23 ετών. Ανακοινώνοντας ότι κάτι είναι “νέο”, “στιβαρό” ή “αποτελεσματικό” δεν στέκεται νομικά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Χρειαζόμαστε αλλαγές στη νομοθεσία περί επιτήρησης των Η.Π.Α. για να γίνει κάτι τέτοιο – και αυτό δεν συμβαίνει”. 

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;