Sealand: Το... παράξενο «πριγκιπάτο» ανοιχτά της Βρετανίας
Το «πριγκιπάτο» του Sealand βρίσκεται στα ανοιχτά της Βρετανίας και ξεκίνησε από έναν πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Συχνά όταν ακούμε τη λέξη «πριγκιπάτο» φανταζόμαστε ένα κρατίδιο μέσα σε ένα μεγαλύτερο κράτος και τις περισσότερες φορές, μάλιστα, με αρκετό πλούτο. Δύσκολα θα σκεφτεί κάποιος μια ρημαγμένη πλατφόρμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα στη θάλασσα. Ωστόσο, αυτό ακριβώς είναι το «πριγκιπάτο του Sealand» που βρίσκεται ανοιχτά της Βρετανίας.

Το Sealand υποστηρίζει πως είναι το μικρότερο έθνος στον κόσμο με την έκτασή του να είναι, μόλις, 0,004 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό το ξεχωριστό πριγκιπάτο βρίσκεται σε μια αντιαεροπορική πλατφόρμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία έχει πάνω της ελάχιστα κτίρια που φαίνεται να είναι κατασκευασμένα από κοντέινερ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Principality of Sealand (@sealandgov)

Η πλατφόρμα αναγέρθηκε το 1942, ως «Fort Roughs» και πρόκειται για ένα θαλάσσιο φρούριο, έξω από τα τότε χωρικά ύδατα της Βρετανίας, στη Βόρεια Θάλασσα. Το «πριγκιπάτο» βρίσκεται 12 χιλιόμετρα από την ακτή. Στο αποκορύφωμα του πολέμου, εκεί ζούσαν 300 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Η πλατφόρμα, το 1956 εκκενώθηκε και αφέθηκε στην εγκατάλειψη.

Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι το 1966, όταν ο Πάντι Ρόι Μπέιτς έδωσε μια ξεχωριστή πνοή στην ρημαγμένη πλατφόρμα. Αφορμή στάθηκε ένας πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός. Ο Μπέιτς, ο οποίος ήταν πρώην ταγματάρχης των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων που έγινε ψαράς, είχε δημιουργήσει το 1965 το Radio Essex

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Principality of Sealand (@sealandgov)

Η βάση του πειρατικού σταθμού βρισκόταν μέσα στη θάλασσα, στο Knock John, ένα άλλο παροπλισμένο φρούριο κοντά στο Fort Roughs. Την εποχή εκείνη οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αυτού του είδους ήταν αρκετά δημοφιλείς κάτι που ώθησε τη βρετανική κυβέρνηση να περάσει νόμο για να τους κλείσει.

Ο Μπέιτς αποφάσισε να μεταφέρει τον πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό του ακόμη πιο μακριά από την ακτή και σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα. Δηλαδή να τον μεταφέρει στο Fort Roughs. Όπως και το Knock John, και αυτή η πλατφόρμα ήταν ακατοίκητη και ρημαγμένη.

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1966, ο Μπέιτς «κατέλαβε» την πλατφόρμα και εννέα μήνες αργότερα, συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου 1967, κήρυξε την ίδρυση του πριγκιπάτου του Sealand. Μια κίνηση που είχε και μια δόση ρομαντισμού, καθώς το έκανε στα γενέθλια της συζύγου του. Λίγο καιρό αργότερα, όλη η οικογένεια μετακόμισε στην πλατφόρμα.

Για την ξεχωριστή αυτή ιστορία του πριγκιπάτου και την εξέλιξή της μίλησε στο BBC ο «πρίγκιπας Μάικλ του Sealand», γιος του Πάντι Ρόι Μπέιτς. Όπως περιέγραψε ο ίδιος:

«Ήμουν μόλις 14 ετών όταν ήρθα για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, για να βοηθήσω τον πατέρα μου. Πίστευα ότι θα είναι μόνο μια περιπέτεια έξι εβδομάδων.

Σίγουρα δεν πίστευα ότι θα ήταν μια ιστορία που θα συνεχιζόταν για 50 παράξενα χρόνια. Κάποιες φορές μέναμε για μήνες συνεχόμενα, περιμένοντας τη βάρκα να φέρει προμήθειες από τη στεριά. Κοίταζα τον ορίζοντα και το μόνο που έβλεπα, από το πρωί ως το βράδυ, ήταν η Βόρεια Θάλασσα»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Principality of Sealand (@sealandgov)

Sealand: Επεισόδια με μισθοφόρους

Από την ιστορία του Sealand δε θα μπορούσαν να λείπουν και διάφορα «επεισόδια» με μισθοφόρους, αλλά και κανονικούς πειρατές. Το μεγαλύτερο από αυτά συνέβη το 1978, όταν μια ομάδα Γερμανών και Ολλανδών μισθοφόρων έκαναν «απόβαση» ένα βράδυ του Αυγούστου. Ωστόσο, η οικογένεια Μπέιτς ήταν προετοιμασμένη και τους υποδέχθηκε με όπλα, ενώ τους κράτησε και ομήρους.

Ο πρίγκιπας Μάικλ είπε για το εν λόγω «επεισόδιο»:

«Ο Γερμανός πρέσβης και μια επίσημη αντιπροσωπεία ήρθαν από την πρεσβεία στο Λονδίνο, για να διαπραγματευθούν την απελευθέρωση. Οπότε, με τη διαπραγμάτευση, μας αναγνώρισαν de facto»

Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το πριγκιπάτο του Sealand. Ωστόσο, ο πρίγκιπας Μάικλ δήλωσε ότι δεν το έχουν ζητήσει, αλλά ούτε και περιμένουν να γίνει κάτι τέτοιο. Ο ίδιος υποστήριξε στο BBC:

«Θυμηθείτε ότι η πλατφόρμα κατασκευάστηκε παράνομα έξω από τα χωρικά ύδατα της Βρετανίας, σε καιρό πολέμου, αλλά όλοι ήταν πολύ απασχολημένοι για να ενδιαφερθούν. Οι Βρετανοί έπρεπε να την είχαν καταστρέψει όταν είχαν την ευκαιρία, αλλά ποτέ δεν βρήκαν χρόνο. Τώρα, δεκαετίες αργότερα, το Sealand υπάρχει ακόμη»

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, που ήταν και η καλύτερη εποχή του Sealand, ζούσαν 50 άνθρωποι στην πλατφόρμα. Αυτοί ήταν φίλοι, συγγενείς καθώς και προσωπικό για τη συντήρηση της πλατφόρμας. Αν και έγινε ένα απρόσμενο σύμβολο στις διαδηλώσεις κατά της εξουσίας στη Βρετανία, η ζωή στο πριγκιπάτο δεν ήταν τόσο ειδυλλιακή. Ο πρίγκιπας Μάικλ περιέγραψε:

«Τίποτα δεν δούλευε. Αρχίσαμε με κεριά, αναβαθμιστήκαμε σε λάμπες θυέλλης και γεννήτριες. Το καλό ήταν πως δεν καταλάβαινες ότι ήσουν στη θάλασσα»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Principality of Sealand (@sealandgov)

Το Sealand έχει το δικό του σύνταγμα, τη δική του σημαία & νόμισμα

Το Sealand, παρόλες τις αντιρρήσεις των υπόλοιπων κρατών, λειτουργεί σαν κανονικό κράτος με δικό του οικόσημο, σημαία, σύνταγμα, ποδοσφαιρική ομάδα, ύμνο καθώς και δικό του νόμισμα. Μάλιστα, το ξεχωριστό αυτό πριγκιπάτο έχει εκδώσει 500 διαβατήρια. Συνεχιστές της «δυναστείας» είναι τα τρία παιδιά του Μάικλ, Τζέιμς, Λίαμ και Σάρλοτ καθώς και η δεύτερη σύζυγός του, Μέι Σέι.

Οι ίδιοι δεν ζουν πάνω στην πλατφόρμα, αλλά στη στεριά. Πάνω στην πλατφόρμα ζει μόνο το προσωπικό της ασφάλειας και συντήρησής της.

Για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την ύπαρξή του, το πριγκιπάτο πουλά μπλουζάκια, γραμματόσημα, μέχρι και βασιλικούς τίτλους. Το πιο συναρπαστικό είναι πως όποιος θέλει μπορεί να αποκτήσει τίτλο λόρδου, λαίδης, βαρόνου ή βαρόνης για 29,99 λίρες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Principality of Sealand (@sealandgov)

Για να μπορέσεις να επισκεφθείς το πριγκιπάτο πρέπει να έχεις πρόσκληση από τον πρίγκιπα. Ο ίδιος πηγαίνει εκεί δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Αν καταφέρεις να φθάσεις, όμως, έχεις να αντιμετωπίσεις και το πρόβλημα του πώς θα ανέβεις στην πλατφόρμα!

Για να πατήσει κανείς επί του Sealand, πρέπει να ανέβει σε γερανό, πάνω από τα κύματα. Παρόλες τις δυσκολίες για να το επισκεφθείς, το πριγκιπάτο δέχεται έως και 100 email την ημέρα από ανθρώπους που θέλουν να ορκιστούν πίστη στη σημαία του.

Ο πρίγκιπας Μάικλ υποστήριξε στο BBC:

«Η ιστορία μας ακόμη εξάπτει τους ανθρώπους. Δεν ζούμε σε μια κοινωνία που αρέσει στους ανθρώπους να τους λένε τι να κάνουν και ο καθένας λατρεύει την ιδέα της ελευθερίας από την κυβέρνηση. Ο κόσμος χρειάζεται κι άλλες συναρπαστικές περιοχές όπως η δική μας. Και δεν υπάρχουν πολλά τέτοια μέρη.

Ο πατέρας μου ποτέ δεν είχε στόχο να δημιουργήσει τη δική του χώρα. Αρχικά προσβλήθηκε από την επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να κλείσει τον πειρατικό σταθμό του. Από τότε, έχουμε δώσει μάχη με τη βρετανική κυβέρνηση και έχουμε κερδίσει. Το Sealand διατηρεί την ανεξαρτησία του»

Με πληροφορίες από BBC

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;