Workation: Υπάρχει τρόπος να συνδυάσεις δουλειά και διακοπές
Το workation είναι η νέα τάση που συνδυάζει την εργασία με τις διακοπές!

Ένας νέος όρος έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του στους χώρους εργασίας. Πρόκειται για το workation (work + vacation). Μία ιδανική λύση για όσους θέλουν ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν τελείως την δουλειά τους. Αυτή η νέα τάση, που συνδυάζει διακοπές με δουλειά, έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας από την περίοδο της πανδημίας και φαίνεται να έχει διατηρηθεί μέχρι και σήμερα.

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί αν υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να μπορείς να δουλέψεις από το να πηγαίνεις κάθε μέρα στο γραφείο. Ειδικά το καλοκαίρι στην Ελλάδα, όλοι θα θέλαμε να δουλεύουμε πλάι στο δροσερό αεράκι της θάλασσας. Τι θα έλεγες, αν σου αποκάλυπτα τον τρόπο για να το πετύχεις αυτό;

To workation είναι η νέα τάση που σου επιτρέπει να εργάζεσαι εξ αποστάσεως από το νησί, την εξοχή, το εξοχικό σου ή οπουδήποτε θέλεις εσύ. Μετά το τέλος του ωραρίου σου, απλά κλείνεις τον υπολογιστή σου και ξεκινάς κατευθείαν τη χαλάρωση.

Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα διάλειμμα από τον συνηθισμένο τόπο εργασίας σας, αλλά όχι από την ίδια τη δουλειά. Είναι κάτι σαν «εργασία μακριά από το χώρο εργασίας». Μέσα από αυτή τη νέα τάση, θα στέλνεις emails ενώ λιάζεσαι κάτω από τον ήλιο, ενώ θα μπορείς να πετυχαίνεις τους στόχους σου από την παραλία ή οπουδήποτε αλλού θα ήθελες να βρίσκεται.

Η τηλεργασία βοήθησε στην άνοδο του workation

Μέσα από τα δύο χρόνια της πανδημίας ήρθαμε αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα και τη δουλειά από το σπίτι. Έτσι, γνωρίσαμε και εξοικειωθήκαμε με την τηλεργασία. Επομένως, το workation αποτελεί ένα επόμενο βήμα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της εργασίας, το συνδυάζει τη δουλειά και αναψυχή σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου βρίσκεσαι.

Μάλιστα, αποτελεί μία διαφορετική οπτική της εργασίας και αναδεικνύει τις πιο διασκεδαστικές πτυχές της εξ αποστάσεως εργασίας.

workation

Η διαφορά μεταξύ του workation και της ζωής ενός ψηφιακού νομά

Το workation διαφέρει από τη ζωή ενός ψηφιακού νομά, αν και μπορούν να θεωρηθούν ως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Οι νέες αυτές εκφάνσεις της εργασίας, που είδαμε και λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, αφορούν κυρίως το περιβάλλον εργασίας. Ουσιαστικά, συνδυάζουν τη δουλειά με τα ταξίδια και μία… δόση περιπέτειας.

Ωστόσο, υπάρχει μία βασική διαφορά!

Οι ψηφιακοί νομάδες τείνουν να βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση, με το γραφείο τους να αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Από την άλλη, αυτοί που επιλέγουν το workation απολαμβάνουν προσωρινά διαλείμματα και αποδράσεις. Ωστόσο, μένουν και δουλεύουν σε εκείνο το σημείο που αποφασίζουν να κάνουν το διαφορετικό διάλειμμά τους.

workation

Έτσι, τους ψηφιακούς νομάδες μπορείς να τους χαρακτηρίσεις ως σύγχρονους τυχοδιώκτες, που έχουν ανταλλάξει το παραδοσιακό γραφείο στο σπίτι με έναν νομαδικό τρόπο ζωής, ενώ όσους επιδίδονται στο workation έχουν μικρές περιπέτειες με μια προσωρινή απόδραση από τον κανόνα του εργασιακού περιβάλλοντος. Είναι κάτι σαν το να απολαμβάνεις τα πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεως εργασίας, αλλά από μια μόνο τοποθεσία που μοιάζει περισσότερο με θέρετρο διακοπών παρά με τον συνηθισμένο γραφείο.

Θα μπορούσε κανείς να πει, μάλιστα, πως η νέα αυτή τάση είναι και ένας τρόπος για να δοκιμάσεις αν σου αρέσει η ζωή του ψηφιακού νομά!

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους 45 workation προορισμούς

Σύμφωνα με σχετική κατάταξη που συνέταξε η Compare the Market AU, η Αθήνα είναι ανάμεσα στις 45 καλύτερες πόλεις για workation στην Ευρώπη.

workation

Πιο συγκεκριμένα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας μας βρίσκεται στην 36η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφει η έρευνα, η Αθήνα προσφέρει τα περισσότερα αξιοθέατα για εργαζόμενους που θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με δουλειά. Αυτό που της αποτρέπει από το να βρεθεί υψηλότερα στη λίστα, είναι η χαμηλή ταχύτητα Internet (35.05Mb/s) σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Στην πρώτη θέση της λίστας με τις καλύτερες χώρες για workation, συναντάμε το Λονδίνο. Στην πλειοψηφία των 10 πρώτων πόλεων, με πέντε εντυπωσιακές υποψηφιότητες πόλεων, βρίσκεται η Ισπανία. Η χώρα έχει γίνει ευρέως γνωστή ως μία από τις πιο προσιτές χώρες για να ζει κανείς στην Ευρώπη και πόλος έλξης για ανθρώπους που θέλουν να δοκιμάσουν αυτή τη διαφορετική τάση στην εργασία.

Η λίστα με τις 45 πόλεις που συστήνονται για workation:

  1. Λονδίνο
  2. Σεβίλλη
  3. Βαρκελώνη
  4. Μαδρίτη
  5. Βαλένθια
  6. Βουδαπέστη
  7. Ρώμη
  8. Κισινάου (Μολδαβία)
  9. Σαραγόσα (Ισπανία)
  10. Νάπολη
  11. Παλέρμο
  12. Πράγα
  13. Κρακοβία
  14. Μιλάνο
  15. Βελιγράδι
  16. Λοτζ (Πολωνία)
  17. Σόφια
  18. Βουκουρέστι
  19. Παρίσι
  20. Ζάγκρεμπ
  21. Βερολίνο
  22. Σαράγιεβο
  23. Βρότσλαβ
  24. Ρίγα
  25. Βαρσοβία
  26. Τορίνο
  27. Κολωνία
  28. Άμστερνταμ
  29. Ρότερνταμ
  30. Βρυξέλλες
  31. Φρανκφούρτη
  32. Μασσαλία
  33. Αμβούργο
  34. Βιέννη
  35. Μόναχο
  36. Αθήνα
  37. Μπέρμιγχαμ
  38. Έσσεν
  39. Λίβερπουλ
  40. Γλασκόβη
  41. Δουβλίνο
  42. Σέφιλντ
  43. Στοκχόλμη
  44. Μπρίστολ
  45. Κοπεγχάγη

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;