Threads: Πόσες πλατφόρμες μπορεί να αντέξει η ανθρωπότητα;
Το νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Μαρκ Ζούκερμπεργκ έρχεται με φόρα να καταστεί ο αντίπαλος πόλος του Twitter του Ελον Μασκ.

Σπεύσαμε να ονομάσουμε τη νέα πλατφόρμα «δολοφόνο του Twitter»· να μιλήσουμε για ακόμα μία μονομαχία μεταξύ Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Ελον Μασκ· μένει να αποδειχθεί αν έχουμε δίκιο κι αν το Threads, η νέα… σχεδόν Twitter πλατφόρμα της Meta που έχει στην αγκαλιά της το Facebook, το Instagram και το WhatsApp θα επικρατήσει του κύριου αντιπάλου της.

Δεν πρόλαβε να λανσαριστεί στην αμερικανική και τη βρετανική αγορά, και απέκτησε δέκα εκατομμύρια χρήστες τις πρώτες επτά ώρες που βρέθηκε στον «αέρα». Ηρθε για να καλύψει το κενό χρηστών που δημιουργεί και όλο και αυξάνει ο Ελον Μασκ από την εξαγορά του Twitter κι εντεύθεν; Ηρθε για να καλύψει κάποια μας ανάγκη για επικοινωνία, δημοσιοποίηση και «παρουσία» ή για να δημιουργήσει μία νέα; Πόσες πλατφόρμες μπορεί να αντέξει η ανθρωπότητα για να εκφράζεται, να μοιράζεται, να τοποθετείται, να διαφημίζεται, να πουλάει και να αγοράζει;

Ακόμα περισσότερα δεδομένα

Οσοι έχουν δοκιμάσει το Threads συγκλίνουν στις ομοιότητες που παρουσιάζει με τον κύριο αντίπαλό του, μόνο που για να εγγραφεί ένας χρήστης πρέπει να διαθέτει ήδη λογαριασμό στο Instragram – και δεν είναι άδικο όταν περιγράφεται ως το Threads του Instagram. Και αυτό είναι το πρώτο και κύριο αβαντάζ για μία πιθανή επιτυχία του – και για συγκέντρωση ακόμα περισσότερων δεδομένων από τους χρήστες.

Η συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Meta με το λανσάρισμα του Threads στην Ευρώπη, καθώς η Ε.Ε. έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες· τόσο αυστηρούς, που ήδη ο Ελον Μασκ έχει σκεφτεί την αποχώρηση του Twitter από την ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που, όμως, δεν φαντάζει εύκολο, καθώς η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών είναι δεσμευτική. Ο Guardian, επικοινωνώντας με πηγές της Meta, γράφει ότι «το κύριο ζήτημα για τον ανταγωνιστή του Twitter, που ονομάζεται Threads, είναι η εφαρμογή του νόμου για τις ψηφιακές αγορές της Ε.Ε., ο οποίος περιέχει διατάξεις για την κοινή χρήση δεδομένων χρηστών σε διαφορετικές πλατφόρμες. Η Meta αναμένει περαιτέρω διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της Ε.Ε., σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας πριν εξετάσει τα επόμενα βήματά της».

Ομοιότητες και διαφορές

Οι διαφορές, πάντως, μέχρι στιγμής μεταξύ των δύο πλατφορμών περιορίζονται στους χαρακτήρες (260 στο Twitter, 500 στο Threads), στο ανέβασμα φωτογραφιών (4 στο Twitter, 10 στο Threads), το Threads δεν έχει προσώρας #hashtags, μηνύματα, επεξεργασία ανάρτησης και δεν σου δίνει τη δυνατότητα εύρεσης ποστ με λέξεις ή φράσεις, ενώ δεν δίνεται η δυνατότητα επιλογής ποιων ποστ θα εμφανίζονται στο timeline, όπως συμβαίνει με το Twitter, αλλά ούτε και να δει κανείς τι συζητείται περισσότερο στην πλατφόρμα σε πραγματικό χρόνο (trending now).

Παράλληλα, όπως και με το Instagram, ο χρήστης του Threads θα μπορεί να μην αποκαλύπτει τους χρήστες που του έχουν κάνει like, αλλά, αν επιλέξει αυτή τη λειτουργία, τότε ταυτόχρονα θα συμβεί το ίδιο και στον λογαριασμό του στο Instagram. Επίσης, στο Threads δεν εμφανίζονται τα likes σε ποστ τρίτων που έχει κάνει ο χρήστης, όπως συμβαίνει με το Twitter.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η Meta αναφέρει ότι θα συνεχίσει να προσθέτει περισσότερες λειτουργίες στο Threads για να «σας βοηθήσει να συνεχίσετε να ανακαλύπτετε threads (νήματα) και δημιουργούς που σας ενδιαφέρουν, συμπεριλαμβανομένων βελτιωμένων προτάσεων στη ροή και μια πιο ισχυρή λειτουργία αναζήτησης που διευκολύνει την παρακολούθηση θεμάτων και τις τάσεις σε πραγματικό χρόνο».

Οι αντιδράσεις των ανταγωνιστών

Ο Ελον Μασκ, που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, έσπευσε να σχολιάσει ότι «Δόξα τω θεώ, διοικείται πολύ λογικά», μια έμμεση αναφορά, όπως σχολιάζει ο Guardian, σε στέλεχος της Meta που είπε τον περασμένο μήνα ότι δημιουργοί και δημόσια πρόσωπα είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε μια πλατφόρμα παρόμοια με το Twitter, η οποία ήταν «λογικά διοικούμενη».

Παράλληλα, ο Τζακ Ντόρσι, συνιδρυτής του Twitter και υποστηρικτής μιας άλλης υπηρεσίας, ονόματι Bluesky, δημοσίευσε μια εικόνα της καταχώρισης της εφαρμογής Threads στο App Store, συνοδεύοντάς τη με το «όλα τα Threads σας ανήκουν σε εμάς».

Εχουμε ανάγκη από άλλη μία πλατφόρμα;

Ο Νίκος Παναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς και Διαδικτυακής Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ, λέει, μιλώντας στην «Κ», ότι υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για το λανσάρισμα του Threads, ακόμα μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανάμεσα σε τόσες άλλες. «Αφενός, έχουμε τις νέες απαγορεύσεις που επέβαλε ο Ελον Μασκ στο Twitter», σημειώνει, αναφερόμενος στην απαγόρευση δημοσίευσης στο Twitter συνδέσμων που παραπέμπουν σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες, αλλά και την πιο πρόσφατη απαγόρευση, που θέτει όρια στο πόσα tweets μπορεί να αναγνώσει κάθε χρήστης εντός 24ώρου, δικαιολογώντας την απόφαση με τον αγώνα του να περιορίσει τα bots που κατακλύζουν την πλατφόρμα του, αλλά και τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων.

«Αφετέρου», λέει ο Νίκος Παναγιώτου, «προσπαθεί να καλύψει και αυτός τις ανάγκες του κοινού, ενώ, τέλος, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ξεκινάει με το αβαντάζ της αξιοποίησης των εκατομμυρίων χρηστών του Instagram. Ετσι, θα μπορεί να συγκεντρώνει ακόμα περισσότερα δεδομένα για τους χρήστες».

Ποιες, όμως, είναι αυτές οι ανάγκες του κοινού; Ο Νίκος Παναγιώτου κάνει αρχικά λόγο για αξιοποίηση εκ μέρους του κοινού άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δεν καλύπτονται από το Twitter. Αυτό που, όμως, εξ όσων συνάγεται συνοψίζει αυτή την ανάγκη είναι «το φαινόμενο του πληροφοριακού άγχους, του άγχους να είμαστε πανταχού παρόντες, σε όλες τις εξελίξεις».

Αυτό ακούγεται ως εθισμός, επισημαίνει η «Κ» στη συνομιλία με τον καθηγητή του ΑΠΘ. «Είναι εθισμός», αποκρίνεται ο Νίκος Παναγιώτου. «Είναι αυτή η ανάγκη της συνεχούς δημοσιοποίησης, να μιλάμε, να επικοινωνούμε, να βρισκόμαστε εκεί όπου “βρίσκονται” οι άλλοι όπως συμβαίνει με τα μαγαζιά – θέλουμε κι εμείς να είμαστε εκεί όπου πηγαίνουν όλοι».

«Δεν είναι τελείως πειραματικό εγχείρημα για τη Meta»

Πάντως, παρά τις μεγάλες επενδύσεις της Meta και τις επακόλουθες απολύσεις που συνόδευσαν τα κακά οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, το Threads της μητρικής εταιρείας του Ζούκερμπεργκ ξεκινά με μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια, αφού έχει ήδη μια τεράστια πηγή χρηστών, εκείνη του Instagram. «Δεν είναι τελείως πειραματικό εγχείρημα για τη Meta», μας λέει ο Νίκος Παναγιώτου.

Παράλληλα, όπως λέει ο συνομιλητής μας, «το κοινό που αρέσκεται να γράφει κείμενα δεν είναι το νεαρό κοινό, άρα δεν προτιμά το Twitter, και αυτό, λόγω Instagram, θα βοηθήσει τον Ζούκερμπεργκ» να «μετακινήσει» το κοινό του Instagram στο Threads. «Οπως και να ’χει, όμως», σημειώνει ο Νίκος Παναγιώτου, «οι χρήστες είναι εκείνοι που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα κάθε πλατφόρμας. Θυμηθείτε τι συνέβη με το TikTok. Από τη στιγμή που το πέρασε σε κινεζικά χέρια, μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να αποκτήσει όσους χρήστες είχε αποκτήσει το Facebook μέσα σε οκτώ».

Τwitter vs Threads – ΗΠΑ vs Ευρώπη

Οπως έχουμε αναφέρει, η Ε.Ε. δεν θα δώσει εύκολα άδεια λειτουργίας του Threads εάν δεν συμμορφωθεί με το αυστηρό πλαίσιο για τα προσωπικά δεδομένα στον ψηφιακό κόσμο. «Στην Ευρώπη ενδέχεται το Threads να μην καταφέρει να “υποκαταστήσει” το Twitter εξαιτίας του αυστηρού πλαισίου», λέει ο Νίκος Παναγιώτου.

«Στις ΗΠΑ ίσως είναι διαφορετικά τα πράγματα. Υπάρχει το σενάριο οι οπαδοί του Τραμπ, που επέστρεψε στο Twitter, να παραμείνουν στην πλατφόρμα του Ελον Μασκ. Από την άλλη, όμως, δεν ξέρουμε εάν, για παράδειγμα, οι Δημοκρατικοί προτιμήσουν το Threads σε μια τέτοια περίπτωση. Δεν νομίζω ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα μπει σε μια τέτοια διαδικασία», επισημαίνει ο συνομιλητής μας.

«Αν, πάντως, ο Ελον Μασκ αποσύρει, εξαιτίας του αυστηρού πλαισίου για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, το Twitter από την Ε.Ε., τότε σίγουρα θα δούμε ένα νέο, γόνιμο έδαφος για πειραματισμούς», λέει, ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας, ο Νίκος Παναγιώτου.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή: Δημήτρης Αθηνάκης – kathimerini

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;