ΗΠΑ: Σχεδόν τα μισά δείγματα νερού βρύσης στη χώρα περιείχαν «παντοτινά χημικά»
Τουλάχιστον ένα τέτοιο συνθετικό χημικό εντοπίστηκε στο 45% των δειγμάτων σε επίπεδα πάνω από τα επιτρεπτά

Σχεδόν τα μισά δείγματα νερού βρύσης στις ΗΠΑ περιέχουν τα τοξικά «παντοτινά χημικά», ουσίες που χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες οικιακά αντικείμενα – από τα καθαριστικά ως τα κουτιά πίτσας— η μεγάλη έκθεση στα οποία ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών (USGS) έλεγξε δείγματα από περισσότερες από 700 κατοικίες στις ΗΠΑ, επιχειρήσεις και εργοστάσια επεξεργασίας νερού σε όλη τη χώρα για την παρουσία υπερφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS).

Τουλάχιστον ένα τέτοιο συνθετικό χημικό εντοπίστηκε στο 45% των δειγμάτων σε επίπεδα πάνω από τα επιτρεπτά βάσει των κανόνων που προτείνουν οι αμερικανικές αρχές, επεσήμαναν οι ερευνητές.

Τα PFAS είναι ανθεκτικά στο νερό, κάτι που σημαίνει ότι δεν διασπώνται στο περιβάλλον και μένουν στο ανθρώπινο σώμα για χρόνια. Αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1940, με τη δημιουργία του τεφλόν, του αντικολλητικού υλικού στα μαγειρικά σκεύη, και πλέον χρησιμοποιούνται σε μια τεράστια γκάμα προϊόντων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν μετρήσει τα ποσοστά των PFAS στα υπόγεια ύδατα, τις δεξαμενές και τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού. Όμως η ανάλυση του νερού της βρύσης επιτρέπει μια πιο ακριβή εκτίμηση του τι πίνουν οι άνθρωποι, δήλωσε η Κέλι Σμόλινγκ υδρολόγος στο USGS, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

Η έκθεση σε μεγάλα ποσοστά PFAS μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές, να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος, να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στα νεφρά και τους όρχεις, να προκαλέσει μείωση του βάρους των νεογνών και να επηρεάσει την υγεία των εγκύων, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Προς το παρόν υπάρχουν τεστ για τον εντοπισμό πολύ λίγων από τους 12.000 γνωστούς τύπους PFAS. Τα δείγματα, που ελήφθησαν την περίοδο 2016- 2021 από ιδιωτικά πηγάδια και δημόσιες δεξαμενές ύδρευσης, ελέγχθηκαν για 32 τύπους.

Όπως δήλωσε η Σμόλινγκ, δεν υπήρξε διαφορά στα ποσοστά PFAS που εντοπίστηκαν στις ιδιωτικές και τις δημόσιες πηγές, κάτι που η ίδια χαρακτήρισε «περίεργο». Τα δημόσια ύδατα υπόκεινται στους κανονισμούς της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), κάτι που δεν ισχύει για τις ιδιωτικές πηγές.

Εξάλλου, σε σχέση με τους ανθρώπους που ζουν στην επαρχία, όσοι ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στα PFAS στο πόσιμο νερό, σύμφωνα με την έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;