Γαλλία: Ο Μακρόν κατηγορείται για αυταρχισμό μετά την απειλή για «μπλόκο» στα social media
«Αντί να συζητάμε για την αστυνομική βία, μιλάμε για την ευθύνη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των γονέων»

Αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις είναι ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την απειλή για «μπλόκο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο για τον περιορισμό της βίας σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής στη Γαλλία, όπως αυτή που βιώνει τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα.

Αξιωματούχοι του Ελιζέ αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης απάντησαν ότι ο πρόεδρος δεν απειλούσε με «γενικό μπλακ άουτ», αλλά αντίθετα με την «περιστασιακή και προσωρινή αναστολή» των πλατφορμών.

Κατά τις πρόσφατες εκτεταμένες ταραχές στη χώρα, υπουργοί της κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι νέοι χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Snapchat και το TikTok, για την οργάνωση και την ενθάρρυνση των ταραχών που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναχέλ από αστυνομικό σε προάστιο του Παρισιού.

«Πρέπει να σκεφτούμε πώς οι νέοι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα και τις απαγορεύσεις που πρέπει να υπάρχουν […] Όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο ίσως χρειαστεί να τα ρυθμίσουμε ή να τα μπλοκάρουμε», δήλωσε ο Μακρόν σε συνάντηση με εκατοντάδες δημάρχους των οποίων οι δήμοι υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες ταραχές.

«Πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό εν θερμώ και χαίρομαι που δεν χρειάστηκε να το κάνουμε. Αλλά νομίζω ότι είναι μια πραγματική συζήτηση που πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εν λόγω δηλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις με τους επικριτές του Μακρόν να τονίζουν ότι μια τέτοια απόφαση θα έβαζε τη Γαλλία δίπλα σε αυταρχικές χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ολιβιέ Φορ έγραψε στο Twitter: «Η χώρα των δικαιωμάτων του ανθρώπου δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τις μεγάλες δημοκρατίες της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν». Ο Ρεπουμπλικανός, Ολιβιέ Μαρλέι έγραψε: «Να μπλοκάρουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Όπως η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα;».

Από την πλευρά της, η συνιδρύτρια της συλλογικότητας Front de Mères (Μέτωπο των Μητέρων), Φατιμά Ουασάκ η οποία εκπροσωπεί γονείς στις εργατικές συνοικίες, δήλωσε ότι το θέμα αποτελεί αντιπερισπασμό.

«Είναι μια τακτική αντιπερισπασμού. Αντί να συζητάμε το θέμα της αστυνομικής βίας, μιλάμε για την ευθύνη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των γονέων», σημείωσε.

Πηγή: Guardian

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;