Μακρόν: «Το αποκορύφωμα της βίας πέρασε» - Η συνάντηση με τους 241 δημάρχους
Το αποκορύφωμα της βίας «έχει περάσει» εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκατοντάδες δημάρχους της χώρας.

Το αποκορύφωμα της βίας «έχει περάσει» εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκατοντάδες δημάρχους της χώρας.

Ο Μακρόν δήλωσε ταυτόχρονα όμως «πολύ επιφυλακτικός» ως προς το αν η χώρα θα καταφέρει να επιστρέψει άμεσα στην ηρεμία έπειτα από αρκετές νύχτες ταραχών.

«Το αποκορύφωμα έχει περάσει», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Μέγαρο των Ηλυσίων σε 241 δημάρχους πόλεων που βρέθηκαν στον επίκεντρο του νέου κύματος διαδηλώσεων, αντιδράσεων, καταστροφών και βίας.

«Είναι η επιστροφή στην ηρεμία βιώσιμη; Θα είμαι προσεκτικός, αλλά η κορύφωση που είδαμε τις τελευταίες ημέρες έχει περάσει», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με συμμετέχοντα στη συνάντηση, τον οποίο επικαλείται η γαλλική εφημερίδα Liberation.

Νωρίτερα, εξέφραζε, απευθυνόμενος στους εκλεγμένους αντιπροσώπους «την υποστήριξη, την εκτίμηση και την αναγνώριση του έθνους» για τις «ενέργειές» τους τις τελευταίες ημέρες.

«Προτεραιότητα η δημοκρατική τάξη»

«Είναι η αδιάλειπτη δημοκρατική τάξη που όλοι θέλουμε. Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα», πρόσθεσε ο Μακρόν.

«Βρίσκεστε εδώ, επειδή υπήρξατε θύματα και βρεθήκατε στο στόχαστρο, κάποιες φορές με πολύ άμεσο και προσωπικό τρόπο, όπως και οι οικογένειες και τα αγαπημένα σας πρόσωπα στοχοποιήθηκαν με απαράδεκτο και ανείπωτο τρόπο», τόνισε. «Οι δημοτικοί σας υπάλληλοι έχουν δεχθεί επιθέσεις και οι δήμοι σας έχουν υποστεί ζημιές σε δημαρχεία, αστυνομικά τμήματα και σχολεία», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα ήθελα επίσης να απευθύνω τις ίδιες ευχαριστίες σε όλους τους αστυνομικούς μας, τους χωροφύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς, και φυσικά και στους πυροσβέστες μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε τους δημάρχους των γαλλικών πόλεων που έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές έπειτα από μία εβδομάδα βίαιων ταραχών, οι οποίες ξέσπασαν μετά τον θάνατο νεαρού από πυρά αστυνομικού, κατά τη διάρκεια  ελέγχου.

Την περασμένη νύχτα έγιναν πολύ λιγότερες συλλήψεις σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, 72 συνολικά, εκ των οποίων 24 στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Νέες καταστροφές σημειώθηκαν ωστόσο σε 24 κτίρια που πυρπολύθηκαν ή υπέστησαν ζημιές σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ 159 οχήματα πυρπολύθηκαν, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

Τέσσερις επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της δημοτικής αστυνομίας σημειώθηκαν χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών χωρίς να καταγραφεί τραυματισμός αστυνομικού.

Με τη σημερινή συνάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει να ξεκινήσει προσπάθεια για να γίνουν αντιληπτά τα αίτια που οδήγησαν σε αυτά τα γεγονότα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Γαλλικής Προεδρίας.

Με πληροφορίες από τις Figaro και Liberation

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;