Πώς να μάθετε τη γάτα σας να περπατάει με λουρί
Βγάλτε βόλτα τη γάτα σας χωρίς προβλήματα.

Χαιρόμαστε τον ήλιο και τη φύση, και οι σκύλοι μας συχνά μας ακολουθούν, στη θάλασσα ή στην εξοχή. Τι συμβαίνει όμως με τις γάτες μας, οι οποίες πολύ συχνά μένουν κλεισμένες στο σπίτι; Υπάρχει τρόπος να χαρούν τον ήλιο, το αεράκι, να παρατηρήσουν με ασφάλεια άλλα ζώα και πουλιά; Υπάρχει, και αυτός είναι το σαμάρι και το λουρί.

Παρότι πολλοί κηδεμόνες αιλουροειδών αφήνουν τις γάτες τους να τριγυρνούν ελεύθερες στην αυλή, στο μπαλκόνι, ή στη γειτονιά, υπάρχουν άλλοι που προτιμούν να τις προστατεύουν από τους κινδύνους κρατώντας τες μέσα στο σπίτι. Και οι δύο προσεγγίσεις είναι θεμιτές, αν και οι ελεύθερες γάτες, σύμφωνα με ειδικούς, κινδυνεύουν δυνητικά όχι μόνον οι ίδιες από αυτοκίνητα και άλλα ζώα, αλλά αποτελούν και κίνδυνο για τα ευρύτερα οικοσυστήματα ως θηρευτές.

Στην περίπτωση που η γάτα σας είναι περιορισμένη μέσα στο σπίτι, αλλά επιθυμείτε να της δώσετε μια σχετική ελευθερία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σαμάρι και ένα λουρί, για να τη βγάλετε βόλτα όχι μόνο στη γειτονιά, αλλά για να κυκλοφορήσει ελεγχόμενα και στο μπαλκόνι, στην ταράτσα, ή στην αυλή, όπου σίγουρα είναι πιο ασφαλής. Αντίθετα με τους σκύλους, οι γάτες δεν δέχονται πάντα το λουρί με την ίδια ευκολία. Είναι πιθανό η γάτα σας να μην το δεχτεί και καθόλου. Κάθε ζωάκι είναι διαφορετικό, με διαθέσεις και προτιμήσεις που ποικίλλουν. Δεν χάνετε όμως κάτι να δοκιμάσετε, προσεχτικά και στρατηγικά, να χρησιμοποιήσετε σαμάρι και λουρί στη γάτα σας και να δείτε αν της ταιριάζει. Άλλωστε, το να μπορείτε να φορέσετε σαμάρι στη γάτα σας μπορεί να καταστήσει ευκολότερες τις επισκέψεις στον κτηνίατρο ή τα ταξίδια με το αυτοκίνητο και το πλοίο.

Το πρώτο βήμα για να γίνει σωστά η διαδικασία είναι η επιλογή των κατάλληλων εξαρτημάτων. Όπως και στους σκύλους, τα σαμάρια για τις γάτες βγαίνουν σε διαφορετικά μεγέθη. Όμως οι γάτες έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: είναι ιδιαίτερα ευλύγιστες και μπορούν να ελιχθούν στα πιο απίθανα μέρη, με αποτέλεσμα να μπορούν αρκετά εύκολα, εάν ενοχληθούν, να ξεφορτωθούν το σαμάρι τους. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να επιλέξετε ένα σαμάρι ειδικά για γάτες και όχι για μικρούς σκύλους, στο σωστό μέγεθος για τη γάτα σας, και με τη δυνατότητα προσαρμογής. Μη δοκιμάσετε να δέσετε το λουρί της γάτας σε κολάρο, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πνιγμού.

Αρχικά, στόχος είναι να συνηθίσει και να αποδεχτεί η γάτα το σαμάρι. Για να γίνει αυτό μπορείτε να το αφήσετε στο πάτωμα και να επιτρέψετε στη γάτα σας να το εξερευνήσει μόνη της, επιβραβεύοντάς τη με λιχουδιές όποτε το πλησιάζει, με σκοπό να τη δελεάσετε και να τη βοηθήσετε να αναπτύξει θετικές συνδέσεις σχετικά με το αντικείμενο. Ξεκινήστε την εκπαίδευση με το σαμάρι μέσα στο σπίτι όπου η γάτα θα είναι περιορισμένη και πιο ασφαλής αν κάτι πάει στραβά.

Αφού η γάτα συνηθίσει το σαμάρι, μπορείτε να δοκιμάσετε να της το φορέσετε, πάντοτε επιβραβεύοντάς τη με λιχουδιές. Αν δυσανασχετεί, μπορείτε να της το φοράτε για λίγο, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο που θα περνάει φορώντας το. Την ώρα που το φοράει μπορείτε να παίζετε μαζί της και να της προσφέρετε λιχουδιές. Συνεχίστε κατά τον ίδιο τρόπο αφού προσαρμόσετε το λουρί στο σαμάρι, δελεάζοντάς τη με παιχνίδια και λιχουδιές προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε να την οδηγήσετε. Μη χρησιμοποιείτε λουρί που προεκτείνεται καθώς η γάτα με μια απότομη κίνηση μπορεί να τραυματιστεί.

Προσοχή: μην τραβάτε τη γάτα όσο φοράει το λουρί, καθώς αυτό μπορεί να την αναστατώσει και να πετύχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Όταν η γάτα είναι έτοιμη, μπορείτε να τη βγάλετε έξω, επιλέγοντας πάντα ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος χωρίς πολλούς ανθρώπους και άλλα ζώα, και επιτηρώντας τη όσο εξερευνά το περιβάλλον της. Μην την πιέσετε να καθίσει έξω παραπάνω απ’ όσο αντέχει.

Μπορείτε να τοποθετήσετε στο έδαφος ένα ανοιχτό κλουβί ή τσάντα, δίνοντας έτσι στη γάτα σας την επιλογή να κρυφτεί αν νιώσει την ανάγκη. Δώστε της ελευθερία χωρίς όμως να την αφήνετε από τα μάτια σας.

Να θυμάστε ότι κανένα σαμάρι δεν είναι αρκετά ασφαλές για να μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας χωρίς επίβλεψη, καθώς η σωματοδομή των μικρών αιλουροειδών τους επιτρέπει να ελίσσονται σχεδόν σαν να έχουν υγρή σύσταση! Αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς και η γάτα σας δεν μπορείτε, με την απαιτούμενη προσοχή, να χαρείτε και να εξερευνήσετε παρέα τον έξω κόσμο!

Δώστε χρόνο στη διαδικασία, ακολουθήστε τους ρυθμούς της χνουδωτής σας φίλης χωρίς να πιέζετε την κατάσταση, και θα ανταμειφθείτε με ξένοιαστες στιγμές στο γρασίδι και στον ήλιο!

Πηγή: Στέλλα Πανοπούλου για topetmou.gr

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;