Τα κατοικίδια του TikTok εργάζονται υπερωρίες
Αποφέρουν τεράστια κέρδη, παραμένουν όμως τα θύματα μιας νέας βιομηχανίας

Βίντεο με χορογραφίες, συνταγές, αισθηματικές συμβουλές, μόδα, αφηγήσεις προσωπικών βιωμάτων και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, συνθέτουν για τους χρήστες του TikTok ένα πολύχρωμο σύμπαν ψηφιακής ψυχαγωγίας, από το οποίο δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Αν και οι γάτες είναι αυτές που απολαμβάνουν τον θρόνο της δημοφιλίας, με το #catsoftiktok να σημειώνει 267,5Β προβολές, έναντι στο #dogsoftiktok που συγκεντρώνει 220,9Β προβολές, τα σκυλιά της πλατφόρμας είναι αυτά που βιώνουν σε μεγαλύτερη ένταση τον εξανθρωπισμό από τους ιδιοκτήτες τους. Ένα από τα «επίσημα» κατοικίδια της πλατφόρμας είναι ένα μικροσκοπικό λευκό σκυλάκι που υποτίθεται ότι διαλέγει μόνο του ρούχα, τα οποία μετά φοράει. Το προφίλ ονομάζεται @minging888, έχει περισσότερους από 5 εκατομμύρια ακόλουθους και για ένα και μόνο ποστ του τα έσοδα υπολογίζονται στις 3,593.27 λίρες (4.169ευρώ).

@minging888 #dogsoftiktok #puppy #dogs #dogsvideo #運鏡 ♬ 原聲 – 黃吉吉的無聊日子

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι και το προφίλ @whataboutbunny, όπου οι χρήστες παρακολουθούν την πανέξυπνη Bunny που με την βοήθεια της ιδιοκτήτριας της, Alexis, μαθαίνει να «μιλάει» μέσω του συστήματος Augmentative and Alternative Communication (AAC). Όσο όμως αυξάνεται η δημοφιλία ενός κατοικίδιου, τόσο αυξάνεται και το κέρδος του ιδιοκτήτη. Τα βίντεο της Βunny αποφέρουν μέχρι και 4,543.71 λίρες (5.272ευρώ) και οι ακόλουθοί της αυξάνονται εβδομαδιαία. Αυτή η συνθήκη, εύλογα δημιουργεί το ερώτημα, πού σταματά η αγάπη για τα ζώα και πότε ξεκινά η εκμετάλλευσή τους;

Σκυλιά που περπατάνε στα δύο πόδια, που τρώνε junk food, που φοράνε μάσκα ύπνου, δεν δημιουργούν απλά χαριτωμένο περιεχόμενο, αλλά βιώνουν μια μορφή κακοποίησης. Όσο πιο βαθιά βουτάει κάποιος στο TikTok, θα βρει βίντεο με ανθρώπους να ταλαιπωρούν ή ακόμα και να χτυπούν ζώα που αδυνατούν να αντισταθούν. Οι λογαριασμοί αυτοί συγκεντρώνουν προβολές και φανατικό κοινό, που πολλές φορές δεν αντιλαμβάνεται καν τι παρακολουθεί. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω βίντεο που έχει αναπαραχθεί χιλιάδες φορές:

@happyysla The greatest protection comes from a mother. 🥰🥰🥰 #mama #love #dog #pup #foryou #foryoupage #fyp #fypシ #goodvibes ♬ Yellow – Coldplay

Στην αρχική εκδοχή ο ιδιοκτήτης των σκύλων φωνάζει δυνατά στα δύο σκυλιά, καθώς απειλεί να χτυπήσει το κουτάβι. Στις αναπαραγωγές οι χρήστες έχουν βάλει χαλαρωτική μουσική και υμνούν την αγάπη της μάνας που προσπαθεί να προστατεύσει το παιδί της, χωρίς να γίνεται λόγος για τα τρομοκρατημένα βλέμματα των ζώων. Στη συνέχεια, ο αρχικός δημιουργός του βίντεο επαναλαμβάνει και δεύτερη φορά το πείραμά του, για να δει αν θα δημιουργήσει το ίδιο αποτέλεσμα. Και το πετυχαίνει.

Το φαινόμενο της κακομεταχείρισης των ζώων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησε στη δημιουργία του Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC), που έχει ως σκοπό την παρατήρηση και την ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο ζώων στα social media. Στην ιστοσελίδα της οργάνωσης βρίσκονται αναλυτικά άρθρα και οδηγοί ώστε να μπορεί κανείς να εντοπίσει με ευκολία κακοποιημένα ζώα online. Δίνουν επίσης τη δυνατότητα να καταγγείλει κάποιος ανώνυμα βίαιο περιεχόμενο. Η SMACC σημειώνει το προφανές: τα ζώα δεν είναι υπεύθυνα για την ψυχαγωγία των ιδιοκτητών τους. Αναγκάζοντας ένα σκυλί να μάθει κόλπα άσχετα με την διαγωγή του στο σπίτι, το εξαναγκάζουμε σε μια επίπονη διαδικασία κατά την οποία αυτό δυσφορεί.

Αγρια ζώα στα σαλόνια των TikTokers

Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό αυξάνονται τα βίντεο των ανθρώπων που έχουν στο σπίτι τους τίγρεις, πάνθηρες μέχρι και κοάλα, χωρίς, όμως να δίνουν πειστικές εξηγήσεις για το πώς αυτά τα ζώα έφτασαν να γίνουν τα κατοικίδια τους. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι τα έσωσαν και τα περιθάλπουν μέχρι να είναι έτοιμα να γυρίσουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Ωστόσο, κανένας τέτοιος ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται από τις επίσημες οργανώσεις. Πριν λίγους μήνες βιώσαμε άλλωστε μια παρόμοια ιστορία στη χώρα μας, με το λευκό ταλαιπωρημένο τιγράκι που βρέθηκε παράνομα στη χώρα μας και λόγω των προβλημάτων υγείας του υποβλήθηκε τελικά σε ευθανασία.

 

Ένα ακόμα δημοφιλές ζώο, ο ελέφαντας, είδος που ιστορικά έχει κυνηγηθεί και κακοποιηθεί όσο λίγα, πρωταγωνιστεί τελευταία σε viral βίντεο της πλατφόρμας. Αν και θα θέλαμε να πιστέψουμε πως οι εποχές των τσίρκων ανήκουν στο παρελθόν, αρκετοί TikTokers εκμεταλλεύονται τους ελέφαντες, με τον πιο δημοφιλή λογαριασμό να ανήκει στον «Elephant Boy», κοινώς Rene Casselly. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, η οικογένεια του δουλεύει με ελέφαντες, εδώ και περίπου επτά γενιές και ο ίδιος συνεχίζει την παράδοση. Στα βίντεο του βλέπουμε πάντα το τελικό αποτέλεσμα που σε πρώτη ματιά μπορεί να μην εγείρει υποψίες. Για τους χρήστες που τον ακολουθούν ο Rene απλά διασκεδάζει με τους ελέφαντες που δείχνουν να τον αγαπάνε. Είναι όμως ενδιαφέρον πως πότε δεν έχει ανεβάσει το πώς γίνεται «εκπαίδευση» του ζώου. Με τον συγκεκριμένο λογαριασμό είχε ασχοληθεί στο παρελθόν και η PETA UK, η οποία έκανε λόγο για ξεκάθαρη κακοποίηση, χωρίς όμως να μπορέσει να επιβάλλει τη μόνιμη κατάργησή του, παρά μόνο το «κατέβασμα» ορισμένων βίντεο.

Εγρήγορση και έλεγχος από τις πλατφόρμες

Η λύση βρίσκεται στα χέρια των εφαρμογών και στον έλεγχο που πραγματοποιούν σχετικά με το περιεχόμενο, αλλά και σε εμάς τους ίδιους ως θεατές, που οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να μην στεκόμαστε στο πόσο χαριτωμένη είναι η εικόνα που έχουμε μπροστά μας. Γιατί δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, πίσω από ένα εντυπωσιακό, ή έστω χαριτωμένο, τελικό αποτέλεσμα βρίσκεται ένα κατοικίδιο, που έχει εργαστεί υπερωρίες, για χάρη του ιδιοκτήτη του.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή: kathimerini της Μαρίνας Καρπόζηλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;