Εκλογές 2023: Γιατί ψηφίζουμε αυτό που ψηφίζουμε;
Ποια είναι τα κριτήρια καθορισμού της επιλογής μας;

Πολλά ερωτήματα τίθενται γύρω από το θέμα των εκλογών και της ψήφου. Ποια είναι όμως τα κριτήρια καθορισμού της επιλογής μας; Με άλλα λόγια, γιατί ψηφίζουμε αυτό που ψηφίζουμε;

Η απάντηση είναι υποκειμενική. Ωστόσο μια πρώτη μελέτη του 1960 προσπάθησε να ερμηνεύσει με ψυχολογικά κριτήρια το θέμα της ψήφου. Προέκυψαν οι εξής περιπτώσεις πολιτικής συμπεριφοράς.

  1. Κομματική ταύτιση. Βαθιά ριζωμένη αφομοίωση των αρχών του κόμματος από την παιδική ηλικία του ατόμου. Πρόκειται περισσότερο για συναισθηματικό δεσμό που γίνεται συνήθεια, παρά για έλλογη πολιτική επιλογή. Ακόμη και η προσωπικότητα του ηγέτη ενισχύει το συναίσθημα.
  2. Κοινωνικές διαιρέσεις. Το περιεχόμενο των διαιρέσεων προκύπτει από την ταξική ανάλυση. Οι διαιρέσεις αφορούν ζητήματα κοινωνικής τάξης, θρησκείας και γενικότερα ιδεολογικές αντιλήψεις.
  3. Θεματική ψήφος. Σε αυτή την κατηγορία η ψήφος δίνεται για έναν συγκεκριμένο λόγο πχ. Το Μακεδονικό, τα Τέμπη, ή για συγκεκριμένες πολιτικές και νομοθεσίες που άρεσαν ή δεν άρεσαν. Εδώ μπορεί να ταιριάξει και η εξαγορά που συναντάται σε ατελείς δημοκρατίες, και όχι μόνο. Συμπληρωματική περίπτωση της θεματικής ψηφοφορίας μπορεί να θεωρηθεί και η λογική της «χαμένης ψήφου», όπου ο ψηφοφόρος ψηφίζει ένα αντιπολιτευτικό κόμμα για να «τιμωρήσει» ένα άλλο.

Το βασικότερο ωστόσο, είναι να ψηφίζει κανείς με ορθολογικά κριτήρια, αποδεσμευμένος από την οικογενειακή παράδοση, την άκριτη αποδοχή ειδήσεων ή ακόμη χειρότερα το ατομικό συμφέρον. Αυτό διότι στην πρώτη περίπτωση η επιρροή μπορεί να μην γίνεται αντιληπτή , στην δεύτερη περίπτωση η άκριτη αποδοχή μπορεί να μην ελέγχεται, στην τρίτη περίπτωση όμως, το ατομικό συμφέρον τιθασεύεται και μετριάζεται προς όφελος ενός κοινού καλού.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή κεντρικής εικόνας: Intime

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 1 
 0 
 0 
 0