Πανελλήνιες 2023: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις και οι αποδόσεις των υποψηφίων
Πανελλήνιες 2023: Πώς οι αποδόσεις των υποψηφίων αναμένεται να επηρεάσουν τις βάσεις εισαγωγής - Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΑΙΘ για αποτελέσματα, μηχανογραφικό & βάσεις

Σήμερα, Τετάρτη 14 Ιουνίου, ξεκινάει η βαθμολόγηση των γραπτών των τελευταίων μαθημάτων που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες στα ΓΕΛ για τις Πανελλήνιες 2023, δηλαδή της Ιστορίας, της Φυσικής και της Οικονομίας. Την Τρίτη, 13 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε η πειραματική βαθμολόγησή τους.

Ταυτόχρονα και με γοργούς ρυθμούς προχωράει η βαθμολόγηση των γραπτών της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, η οποία αφορά το σύνολο των υποψηφίων των ΓΕΛ, καθώς και των γραπτών των Αρχαίων Ελληνικών, των Μαθηματικών , της Βιολογίας, των Λατινικών, της Χημείας και της Πληροφορικής για τους υποψήφιους από τις διάφορες Ομάδες Προσανατολισμού.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις βαθμολογήσεις των γραπτών κάνουν λόγο για αυξημένη δυσκολία σε σχέση με πέρσι για συγκεκριμένα μαθήματα όπως η Φυσική, η Βιολογία και η Χημεία. Παράλληλα, δυσκολία σε σχέση με πέρσι παρουσιάζεται και στα Μαθηματικά. Τα μαθήματα αυτά επηρεάζουν σημαντικά το 3ο Επιστημονικό Πεδίο, δηλαδή την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, καθώς και το 2ο Επιστημονικό Πεδίο, δηλαδή την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Εάν οι παραπάνω εκτιμήσεις επαληθευτούν τότε θα παρουσιαστεί μία υποχώρηση των βάσεων εισαγωγής σε σχολές όπως οι Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές, καθώς στις πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές που συνωστίζονται μαζί με άλλες στο 3ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα μαθήματα που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2023, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για λίγο δυσκολότερα από πέρσι θέματα σε Αρχαία Ελληνικά και Οικονομία. Παράλληλα, ευκολότερη φαίνεται να ήταν η εξέταση σε Ιστορία, Λατινικά και Πληροφορική.

Αν οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, δηλαδή έρθουν σε αντιστοιχία με τις τελικές επιδόσεις των υποψηφίων, τότε είναι πιθανόν οι σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) να σημειώσουν μικρές αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής τους σε σχέση με τις περσινές βάσεις εισαγωγής.

Τι άλλαξε στη βαθμολογία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις Πανελλήνιες 2023

Πανελλήνιες 2023

Σε ό,τι αφορά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα. Η αλλαγή που θα ισχύει από τις Πανελλήνιες 2023 είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα, η περίληψη την οποία καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100 από τις 15 μονάδες που ήταν μέχρι και πέρσι.

Οι πέντε μονάδες, που θα προστεθούν στο πρώτο θέμα, αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα. Το θέμα αυτό έχει τρία υποερωτήματα σχετικά με το μη λογοτεχνικό κείμενο που δίδεται στους υποψήφιους των εξετάσεων και για το οποίο το άριστα από 40 στα 100 μειώνεται σε 35 στις 100 μονάδες. Ωστόσο, και αυτή η αλλαγή, παρότι είναι μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων, εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει την επίτευξη του άριστα.

Να σημειωθεί πως από πέρσι είχε γίνει γνωστή η ισχυροποίηση της θέσης του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» για όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Μέχρι και πρόπερσι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ήταν εξεταζόμενο μάθημα όλων των Επιστημονικών Πεδίων, αλλά σε κανένα Πεδίο δεν ήταν μάθημα αυξημένης βαρύτητας. Από το 2021 και εξής παρατηρήθηκε ότι στο 1ο Πεδίο 79 τμήματα έδωσαν στη Γλώσσα συντελεστή μεγαλύτερο ή ίσο του 30, ενώ και στα άλλα Πεδία είναι σημαντικός ο αριθμός των Τμημάτων που έδωσαν υψηλό συντελεστή βαρύτητας στην Έκθεση.

Βάσεις 2023: Οι παράγοντες τις επηρεάζουν

Βάσεις 2022

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την κίνηση για τις βάσεις εισαγωγής είναι ο αριθμός θέσεων εισακτέων σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων, ο βαθμός ευκολίας / δυσκολίας των θεμάτων καθώς και η ζήτηση των σχολών από τους υποψήφιους. Η ζήτηση αποτυπώνεται με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Φέτος, η κυβέρνηση επέλεξε να μη μειώσει περισσότερο τον αριθμό των εισακτέων. Πέρσι, ο αριθμός των εισακτέων ανερχόταν σε 68.394, ενώ φέτος φαίνεται μία μικρή αύξηση και φτάνουμε τους 68.574. Επομένως, ο παράγοντας αυτός αναμένεται να μην παίξει σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής.

Έτσι, η πορεία των βάσεων φαίνεται να εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις επιδόσεις στις Πανελλήνιες 2023 των υποψηφίων. Αυτός ο παράγοντας, μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστος και μόνο μερικές εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. Μια καλή εικόνα για τον παράγοντα αυτά θα έχουμε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και κυρίως τα στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο.

Μερικές ασφαλείς προβλέψεις μπορούν να γίνουν με βάση στατιστικά στοιχεία προηγούμενων χρόνων.

Μία πρώτη πρόβλεψη δείχνει πως και φέτος θα έχουμε μερικές χιλιάδες κενές θέσεις. Εξαιτίας και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), από τις προσφερόμενες θέσεις εισακτέων, το 10% τουλάχιστον αναμένεται να παραμείνει ακάλυπτο.

Η δεύτερη πρόβλεψη αφορά στη ζήτηση των σχολών από τους υποψήφιους. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται ότι οι Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Νομικές και Ψυχολογικές σχολές μαζί με τις Στρατιωτικές θα συγκεντρώσουν τις υψηλές βαθμολογίες με αποτέλεσμα να κρατήσουν υψηλά τις βάσεις εισαγωγής τους.

Βαθμολογίες & Βάσεις Εισαγωγής

φεμινισμός νεοφεμινισμός

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να επιτευχθεί το παρακάτω χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, έτσι οι υποψήφιοι να μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους και να βγουν οι βάσεις. Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα:

Την Τετάρτη 28 ή την Πέμπτη 29 Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έκδοση βαθμολογιών στα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr/ και θα γνωστοποιηθούν στους υποψήφιους μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Την Τετάρτη 5 ή την Πέμπτη 6 Ιουλίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έκδοση βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα. Θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr. Επιπλέον, οι υποψήφιοι έλαβαν τη βαθμολογία τους με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον το είχαν ήδη αιτηθεί στο gov.gr.

Εκτός απροόπτου μέχρι την Δευτέρα, 17 ή την Τρίτη 18 Ιουλίου, θα έχουν διορία οι υποψήφιοι να υποβάλουν το Μηχανογραφικό 2023 για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ ή το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για την εισαγωγή τους σε Δημόσια ΙΕΚ.

Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής

Μέσα στο διάστημα 26 και 28 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ καθώς και τα ονόματα των επιτυχόντων.

Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στη διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο) μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα των βάσεων 2023 και με sms στο κινητό, αν έχουν γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική ανάρτηση, τα αποτελέσματα των επιτυχόντων για τις βάσεις 2022 θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας. Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Πηγή φωτογραφιών & cover photo: Intime

Δείτε ακόμα – Όλα τα νέα για τις Πανελλήνιες εδώ, το μηχανογραφικό εδώ και τις βάσεις εδώ!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;