Ναυάγιο στην Πύλο: Για τουλάχιστον 400 επιβαίνοντες μιλά ο ΟΗΕ
Τους φόβους του ότι στο πλοίο που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου επέβαιναν εκατοντάδες ακόμη άτομα εκφράζει με ανάρτηση του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους με αδιευκρίνιστο αριθμό επιβαινόντων.

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει, από το Τομπρούκ με προορισμό την Ιταλία και οι μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να κάνει λόγο για 59 νεκρούς και 104 διασωθέντες, ενώ η πρώτη ενημέρωση έκανε λόγο για 17 νεκρούς.

Παράλληλα, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο αριθμός των νεκρών μεταναστών μπορεί να αυξηθεί. Κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού επτά παραπλέοντα πλοία ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 2.30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.

Οι 104 διασωθέντες αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση προετοιμασίας του χώρου για να τους υποδεχθεί. Νωρίτερα, τέσσερις μετανάστες διακομίστηκαν με Super Puma στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο αντιμετωπίζουν κάποια παθολογικά προβλήματα, τα οποία δεν είναι σοβαρά.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών και των φορέων στην Καλαμάτα, για την περίθαλψη και την φροντίδα των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο αλιευτικού σκάφους που σημειώθηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου σε διεθνή ύδατα. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες».

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα». Επίσης, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι «έχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για την μετακίνηση των μεταναστών».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ο Δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα, να έλθουν στρώματα, κουβέρτες και ότι άλλο χρειάζεται». Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, τέντες, ενώ υπάρχει ήδη κινητοποίηση για την παρασκευή και την διανομή φαγητού στους μετανάστες».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο

«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί εκατό (100) άτομα, τα οποία μεταφέρονται με παραπλέον πλοίο στην Καλαμάτα, όπου έχει οργανωθεί η υποδοχή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, τέσσερα (04) άτομα, έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο). Μέχρι στιγμής από τις εκτεταμένες έρευνες έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί δεκαεπτά (17) σοροί.

Στο σημείο επιχειρούν δύο (02) Περιπολικά Σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά (07) παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX.»

Ο ΟΗΕ μιλάει για τουλάχιστον 400 επιβαίνοντες

Τους φόβους του ότι στο πλοίο που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου επέβαιναν εκατοντάδες ακόμη άτομα εκφράζει με ανάρτηση του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Αναφέρει ότι μέχρι στιγμής 104 επιζώντες μεταφέρθηκαν στην ακτή, ενώ 32 σοροί ανασύρθηκαν.

«Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται και φοβόμαστε ότι χάθηκαν περισσότερες ζωές. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλοίο επέβαιναν έως και 400 άτομα», τονίζει.

 

Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;