Μπέρτολτ Μπρεχτ: Ποιος είναι ο θεατρικός συγγραφέας που «έπεσε» στις Πανελλήνιες 2023
Μπέρτολτ Μπρεχτ: Ποιος είναι ο Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής που «έπεσε» στις Πανελλήνιες 2023 στο μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ έκαναν σήμερα την αρχή στις Πανελλήνιες 2023, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, όπου μεταξύ άλλων εξετάστηκαν σε ένα ποίημα του Μπέρτολτ ΜπρεχτΕιδικότερα, οι υποψήφιοι και υποψήφιες των Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας εξετάστηκαν σε ένα κείμενο με θέμα τα οφέλη του εθελοντισμού και σε ένα λογοτεχνικό κείμενο, το οποίο ήταν το ποίημα «Καταφύγια για τη νύχτα» του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Λίγα λόγια για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ

Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1898 στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας. Ήταν Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ού αιώνα και από πολλούς θεωρείται ως ο πατέρας του «επικού θεάτρου» στη Γερμανία.

Σπούδασε ιατρική και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, αν και κατά τη διάρκεια των σπουδών του δεν επέδειξε συνέπεια και επιμέλεια, καθώς από εκείνη την ηλικία τον είχε ήδη κερδίσει η λογοτεχνία. Εκείνη την περίοδο επιστρατεύτηκε ως νοσοκόμος υπηρετώντας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, μία εμπειρία που φαίνεται να επηρέασε αρκετά μεταγενέστερα το έργο του. Εκείνη την περίοδο άρχισε να γράφει ποιήματα και θεατρικά, ενώ η πρώτη συλλογή ποιημάτων του ήταν το «Εγκόλπιο ευσέβειας».

Κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης συνάντησε και εργάστηκε με τον συνθέτη Χανς Άισλερ αναπτύσσοντας μαζί του μία σημαντική φιλία ζωής που διήρκεσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Τότε, γώρισε τη Χελένε Βάιγκελ που έμελλε να γίνει αργότερα η δεύτερη σύζυγός του, που τον συνόδεψε αργότερα στην εξορία μέχρι το τέλος της ζωής του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Goethe-Institut Mexiko (@goetheinstitut_mexiko)

Τον Ιανουάριο του 1919 η τότε 17χρονη εφηβική του αγάπη Πάουλα Μπάνχολτσερ του ανακοίνωσε πως έμεινε έγκυος. Ο νεαρός Μπέρτολτ τη ζήτησε σε γάμο αλλά ο πατέρας της αποκρίθηκε αρνητικά και την έστειλε μακριά, σε ένα χωριό του Άλγκοϊ. Εκεί στις 31 Ιουλίου έφερε στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο ονόμασε Φρανκ. Ο Φρανκ, ο πρωτότοκος γιος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, πήρε το όνομά του από τον θεατρικό συγγραφέα Φρανκ Βέντεκιντ που ήταν το πρότυπο του πατέρα του.

Το Νοέμβριο του 1922 νυμφεύθηκε την τότε σύντροφό του, τραγουδίστρια της όπερας Μαριάννε Τσοφ και μαζί απέκτησαν μία κόρη, τη Χάννε Μαριάννε Μπρεχτ. Η κόρη τους αργότερα ασχολήθηκε με την υποκριτική κάνοντας μία λαμπρή καριέρα. Το 1923 ο Μπρεχτ προσλήφθηκε βοηθός σκηνοθέτη στο γερμανικό θέατρο του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Μαξ Ράινχαρτ και άρχισε να φοιτά στη Μαρξιστική Εργατική Σχολή. Εκεί μελέτησε τον διαλεκτικό υλισμό.

Ύστερα το 1930 νυμφεύθηκε τη Χελένε Βάιγκελ, με την οποία απέκτησαν έναν γιο, τον συγγραφέα Στέφαν Μπρεχτ και αργότερα μια κόρη, την θεατρική ηθοποιό Μπάρμπαρα Μπρεχτ-Σαλ, που έγινε και η κύρια κληρονόμος και διαχειρίστρια των δικαιωμάτων του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bruno Gruber (@iconart.gallery)

Ένα από τα σημαντικότερα έργα ήταν η προσαρμογή της «Όπερας των ζητιάνων» του Τζον Γκέι με το όνομα «Η όπερα της πεντάρας» σε στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ και μουσική Κουρτ Βάιλ προκάλεσε αίσθηση στο Βερολίνο και ο αντίκτυπός του επηρέασε την παγκόσμια σκηνή μιούζικαλ, αφού τότε ασκούσε κριτική την αστική τάξη του Βερολίνου που προσήπτε στο προλεταριάτο έλλειψη ηθικής.

Το 1933, με την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, ο Μπρεχτ αυτοεξορίστηκε μέχρι το έτος 1948. Τα πρώτα χρόνια έζησε πρώτα στη Δανία και τη Φινλανδία και μετά στις ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στη Μόσχα εξέδωσε σε συνεργασία με άλλους Γερμανούς συγγραφείς το περιοδικό «Η Λέξη», ενώ όσο ζούσε στις ΗΠΑ δέχθηκε έντονες διώξεις από το Μακαρθικό καθεστώς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Amir_HP (@amirhpart)

Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, τη Χελένε Βάιγκελ, ίδρυσαν το 1949 το Μπερλίνερ Ανσάμπλ. Το 1950 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο της ΛΓΔ το 1951, αλλά με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1954. Δύο χρόνια αργότερα, στις 14 Αυγούστου 1956, έφυγε από τη ζωή.
Διαβάστε ακόμη:

Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΤΕΛ
77 - 62
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1