Υποχρεωτική ψήφος: Ποιες είναι οι ποινές για όσους δεν ψηφίσουν στις εκλογές 2023
Υποχρεωτική ψήφος: Τι προβλέπει ο νόμος για όσους δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές 2023, ποιες είναι οι ποινές; Για ποιους δεν προβλέπονται ποινές αν δεν ψηφίσουν

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Οι εκλογές 2023 θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου 2023, μέρα Κυριακή.

Πιθανότατα θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, τον Ιούλιο, καθώς, δύσκολα θα συγκεντρώσει ένα κόμμα το ποσοστό που χρειάζεται για να κυβερνήσει.

Με την ταυτότητα ή εναλλακτικά με άλλα 4 έγγραφα, οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν από τις 07:00 το πρωί στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν.

Όσοι δεν έχουν μεταφέρει τα δικαιώματά τους στον τόπο διαμονής τους ή δεν έχουν κάνει αίτηση ετεροδημότη, θα πρέπει να ταξιδέψουν στην περιφέρεια, όπου έχουν τα δικαιώματά τους.

Για τον λόγο αυτό ορίζεται από τον νόμο εκλογική άδεια.

Υποχρεωτική ψήφος: Τι συμβαίνει, όμως, με όσους δεν πάνε να ψηφίσουν;

εκλογές 2023

Υπενθυμίζεται πως η ψήφος είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, με βάση το άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ. 26/2012.

Για όσους δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012 ο νόμος ορίζει επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

Εκλογές 2023: Για ποιους δεν προβλέπονται ποινές αν δεν ψηφίσουν

Ο νόμος δεν προβλέπει ποινές για τις εξής περιπτώσεις:

  • όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους,
  • όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και
  • οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ενδεικτικά:

α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.

γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023

σταυροί προτίμησης

Για να δείτε πού θα ψηφίσετε στις 21 Μαΐου στις πρώτες κάλπες, θα πρέπει αρχικά να μπείτε στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ – ΕΔΩ.

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε το εκλογικό σας διαμέρισμα με δύο τρόπους:

1. Αν γνωρίζετε τον εκλογικό σας αριθμό, πληκτρολογώντας τον, θα ανοίξει νέα καρτέρα με τα στοιχεία σας και το εκλογικό σας διαμέρισμα.

2. Αν δεν τον γνωρίζετε, μπορείτε να βάλετε 5 προσωπικά σας στοιχεία.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να βάλετε:

1. Επώνυμο (Ολογράφως)

2. Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

3. Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)

4. Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

5. Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Αργότερα, θα είναι διαθέσιμο στην εφαρμογή και το σχολείο, στο οποίο θα ψηφίσετε.

Εκλογές 2023: Ποια κόμματα κατεβαίνουν – Ποια «κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Μαρτίου όπου και έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής στις επικείμενες εθνικές εκλογές50 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι, κατέθεσαν συμμετοχή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023Συγκεκριμένα, συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές δήλωσαν 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Ποιοι μένουν εκτός εκλογών

Ωστόσο, από τα κόμματα που δήλωσαν συμμετοχή στις εκλογές, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη 02/05, «κόπηκαν» από την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου και, άρα, τίθεται εκτός εκλογών, τα εξής 14 κόμματα:

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου

Επομένως, τα κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που κατεβαίνουν κανονικά στις εκλογές 2023 την Κυριακή 21 Μαΐου, είναι τα εξής:

Κόμματα

  1. ΣΥΡΙΖΑ
  2. ΚΚΕ (μ-λ)
  3. ΟΚΔΕ
  4. ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
  6. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
  7. ΚΙΝΗΜΑ 21
  8. ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
  9. ΝΙΚΗ
  10. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
  11. ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
  12. ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ
  13. ΟΑΚΚΕ
  14. Μ-Λ ΚΚΕ
  15. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
  16. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
  17. ΤΟΛΜΑ
  18. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  19. ΝΕΑ ΔΟΜΗ
  20. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ
  21. ΚΟΤΕΣ
  22. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
  23. SOCIAL
  24. ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  25. ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
  26. ΕΑΝ
  27. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

  1. ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
  2. ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
  3. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  4. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
  5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
  6. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
  7. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
  8. ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

  • ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Εκλογές 2023: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν και μετά την κάλπη

Οι εκλογές 2023 θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 21 Μαΐου 2023.

Θα είναι οι πρώτες εκλογές από το 1990, στις οποίες το εκλογικό σύστημα δεν θα είναι σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, μετά την κατάργησή της με νόμο το 2016. Το σύστημα εκλογής των μελών της Βουλής των Ελλήνων σε αυτές τις εκλογές είναι η απλή αναλογική με όριο εισόδου 3%.

Από τις συγκεκριμένες εκλογές θα προκύψει η σύνθεση της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου της Βουλής των Ελλήνων.

Η εκλογή μελών για τη Βουλή των Ελλήνων γίνεται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία κάθε τέσσερα (4) χρόνια. Για τις βουλευτικές εκλογές η Ελληνική επικράτεια χωρίζεται σε 59 εκλογικές περιφέρειες.

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή βουλευτών έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες υπό τις εξής προϋποθέσεις: έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους των εκλογών), είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Από το 2019, δικαίωμα ψήφου έχουν και οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Εκλόγιμοι είναι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημέρα της εκλογής και έχουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν.

Ο αριθμός των βουλευτών για όλη την επικράτεια ορίζεται σε 300. Από αυτούς, οι 285 εκλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες, ενώ οι υπόλοιποι δεκαπέντε ( 15) εκλέγονται ενιαία σε ολόκληρη την επικράτεια.

Εκλογές 2023 – Εφορευτική επιτροπή: Όσα πρέπει να ξέρετε αν επιλεγείτε ως μέλος

Εκλογές 2023: Πώς κατανέμονται οι έδρες – Τι ισχύει με το bonus εδρών στο πρώτο κόμμα

Οι πρώτες εκλογές (στις 21 Μαΐου δηλαδή) θα διεξαχθούν, όπως είπαμε και πιο πάνω, με το σύστημα της απλής αναλογικήςΕπομένως, όλα δείχνουν ότι η πρώτη κάλπη δεν θα βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Εκλογές 2023: Τι ισχύει με το bonus εδρών στο πρώτο κόμμα

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 θα διεξαχθούν με βάση το εκλογικό σύστημα που θεσπίζει ο νόμος 4406/2016 («Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών»). Σύμφωνα με το νόμο αυτό, οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και έτσι δεν προβλέπεται bonus εδρών στο κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Αντιθέτως, στον επόμενο εκλογικό γύρο, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί με βάση το εκλογικό σύστημα που θεσπίζει ο νόμος 4654/2020 (περί εκλογής βουλευτών), ισχύει το bonus εδρών (έως 50 έδρες) υπέρ του πρώτου κόμματος, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερο το bonus με τις έδρες

Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις πρώτες κάλπες, τότε οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο νόμος αναφέρει ότι η πριμοδότηση των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα γίνεται κλιμακωτά. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του πρώτου κόμματος, τόσο περισσότερες bonus έδρες θα λάβει με ανώτατο όριο, όμως, τις 50 έδρες. Για να πριμοδοτηθεί το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 25% των ψήφων στο σύνολο της επικράτειας. Διαβάστε περισσότερα για τις έδρες, τις αδιάθετες έδρες και τις διερευνητικές εντολές εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 2