Εκλογές 2023: Πού βάζουμε τον σταυρό - Πότε θεωρείται άκυρο το ψηφοδέλτιο

Εκλογές 2023: Πού βάζουμε τον σταυρό - Πότε θεωρείται άκυρο το ψηφοδέλτιο

    Ενημερώνομαι Επικαιρότητα    
Εκλογές 2023: Πού βάζουμε τον σταυρό - Πότε θεωρείται άκυρο το ψηφοδέλτιο
Εκλογές 2023: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν οδηγηθείτε στην κάλπη.

Την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, στις 21 Μαΐου (ημέρα Κυριακή) θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές 2023. Καθώς η ημερομηνία αυτή πλησιάζει θα πρέπει να γνωρίζεις πώς ψηφίζεις.

Υπάρχουν ορισμένοι διαχρονικοί κανόνες σχετικά με τον τρόπο που σταυρώνουμε το ψηφοδέλτιό μας, προκειμένου να μην θεωρηθεί άκυρο από την εφορευτικοί επιτροπή. Οι περιορισμοί είναι γνωστοί, ωστόσο για κάθε ενδεχόμενο σας τους αναφέρουμε για αποφυγή τυχόν απροόπτου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον σχετικό εκλογικό νόμο για να κριθεί άκυρο ένα ψηφοδέλτιο πρέπει να ισχύουν τα εξής:

α) Να έχει σημειωθεί σταυρός με χρώμα διαφορετικό από μπλε και μαύρο
β) Οι διαστάσεις και η μορφή του ψηφοδελτίου να μην είναι καθορισμένες (τσαλακωμένο, σκισμένο κ.λπ)
γ) Να έχει σημειωθεί οτιδήποτε πέρα απ’ τον σταυρό στην επιφάνειά του ή αν στον φάκελο βρεθεί εκτός από αυτό το ψηφοδέλτιο και κάποια άλλα ψηφοδέλτια, κανονικά, λευκά ή άλλα.

Εκλογές: Ο σταυρός μπαίνει αριστερά ή δεξιά;

Στις σημερινές ευρωκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης. Ο αριθμός των σταυρών ωστόσο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ποικίλει ανάλογα με την περιοχή.

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με το σύμβολο του σταυρού (+), ο οποίος μπορεί να μπει είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου.

Παρά ταύτα, αν μπει σταυρός και στις δυο πλευρές, τότε το ψηφοδέλτιο κηρύσσεται ως άκυρο.

Πολλές φορές ψηφοδέλτια έχουν κριθεί άκυρα ψηφοδέλτια επειδή έφεραν αντί του σταυρού την ημισέληνο, επεισή είχαν σημειωθεί με στυλό πράσινου ή άλλου χρώματος, είτε ακόμη επειδή ο ψηφοφόρος σημείωσε τα αρχικά των υποψηφίων πλάι στο όνομα αντί σταυρού.

Πηγή φωτογραφίας: Intime

Δείτε ακόμα:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 2 
  
 1 
  

ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΕΓΩ

Μη χάνεις χρόνο, στείλε το άρθρο σου με την παρακάτω φόρμα ή στο ίνφο παπάκι neolaia.gr!

Γιατί να στείλεις το άρθρο σου στο neolaia.gr!

Είσαι φοιτητής; Διάβασε τους λόγους για να στέλνεις τα άρθρα σου στο neolaia.gr και ανυπομονούμε να διαβάσουμε κι εμείς εσένα!
  1. Γράψε για το #1 ψηφιακό στέκι της νεολαίας. Το neolaia.gr, ένα αυθεντικά νεανικό site, αποτελεί βασική πηγή ενημέρωσης για τους νέους ηλικιών 18-24.
  2. Εντυπωσίασε τους φίλους σου, αλλά και τους μελλοντικούς σου εργοδότες! Δεν είναι και λίγο το να πάρει το άρθρο σου έγκριση, να ανέβει και να σκίσει στο neolaia.gr!
  3. Θα ακουστείς. Με μερικά εκατομμύρια αναγνώσεις το μήνα, το κείμενό σου θα διαβαστεί από χιλιάδες ανθρώπους. Θα βρεις την κατηγορία που σου ταιριάζει!
  4. Multimedia δυνατότητες. Ναι, η βασική υποστηριζόμενη μορφή περιεχομένου είναι το κείμενο, αλλά ποτέ δε λέμε όχι σε καλές φωτογραφίες ή βίντεο!
  5. Πες την άποψή σου. neolaia.gr σημαίνει πολυφωνία και όλες οι απόψεις έχουν θέση εδώ. Μοναδικό κριτήριο είναι το χρήσιμο και ποιοτικό περιεχόμενο.
  6. Δημιούργησε φανατικούς αναγνώστες! Στέλνοντας τακτικά περιεχόμενο, μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου κοινό, το οποίο θα διαβάζει, θα κάνει like, θα κάνει share, αλλά και θα σχολιάζει τα άρθρα σου.
  7. Το μήνυμά σου θα φτάσει μακριά. Με περισσότερα από 60,000 likes στο facebook, η κάθε δημοσίευση φτάνει σε δεκάδες χιλιάδες μάτια στη στιγμή.
  8. Και όταν λέμε μακριά, δε μένουμε μόνο στο facebook. Περισσότεροι από 25,000 υποστηρικτές στο Google+, περισσότεροι από 5,000 στο twitter και η social παρουσία του neolaia.gr δεν τελειώνει εκεί.
  9. Γίνε τακτικός συντάκτης του site! Η ομάδα του site (aka το #neolaiaTeam) ανανεώνεται συνεχώς. Στέλνοντας άρθρα θα μας γνωρίσεις και σίγουρα υπάρχει προτεραιότητα για κάποιον που ξέρουμε πως γράφει!