Εκλογές και νέοι: Ο γρίφος της ψήφου μας
Η ψήφος μας στις 21 Μαΐου είναι σημαντική για να μην ορίζουν άλλοι τη ζωή μας. Δεν τους δίνουμε το δικαίωμα.

Περίπου 400.000 νέοι ηλικίας 17-24 ετών, όσοι έχουν γεννηθεί το 2006 και νωρίτερα, έχουν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου. Ανήκω και εγώ σε αυτήν την κατηγορία, νιώθω ότι πρέπει να ψηφίσω. Με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας δεν γίνεται να μην πάρω θέση. Αυτό θέλω να πιστεύω ότι ισχύει για την συντριπτική πλειοψηφία της γενιάς μας.

Ξαφνικά, ανησυχούν τα κόμματα για την ψήφο μας, καθώς 4 νέες γενιές ψηφίζουν πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές 2023 (πολλά τηλεοπτικά ρεπορτάζ για το θέμα).

Άρχισαν και τα σποτ στα social media, η λαγάνα με γεύση ντολμαδάκια, το μπρο-εδρε και η ποδοσφαιρική φανέλα ΠΑΣΟΚ FC. Σίγουρα τα κόμματα διαθέτουν (επικοινωνιακό) χιούμορ και μας προφέρουν γέλιο… ας τους αναγνωρίσουμε για αρχή αυτό.

Τι θα καθορίσει την ψήφο μας ή για αρχή τη συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία;

Εθνικές εκλογές 2023

Πραγματικά, αν κάποιος από εμάς βρίσκεται διακοπές ή εργάζεται με τις ώρες ή έχει εξεταστική μέχρι τον Ιούλιο θα σκεφτεί σοβαρά να μην ψηφίσει, αν χρειαστούν δεύτερες κάλπες.

Για αρχή ας ψηφίσουμε τον Μάϊο. Το 2019 συμμετείχε μόλις το 57% των ψηφοφόρων. Δεν λειτουργεί έτσι σωστά η δημοκρατία. Εμείς ως νέοι, ειδικά στις εκλογές τις 21 Μαΐου ας ανεβάσουμε την συμμετοχή. Θα δώσει πιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

Στα δύσκολα τώρα. Πως σκεφτόμαστε; Η γενιά μας γεννήθηκε στον νέο αιώνα με τις ελπίδες για μια καλύτερη ζωή να μοιάζουν πραγματικότητα. Η Ελλάδα φαινόταν ότι τα κατάφερε. Αντίθετα, μεγαλώσαμε μέσα στην οικονομική κρίση, την κοινωνική αστάθεια, την πολιτική του λαϊκισμού και της ανικανότητας, την βία διαφόρων μορφών, τα ψέματα των πολιτικών και την αβεβαιότητα. Αυτές είναι οι πρώτες μας μνήμες. Ζούμε σε ένα βομβαρδισμό τέτοιων ερεθισμάτων, όπως επίσης και υπερπληροφόρησης από το διαδίκτυο. Για να μην αναφερθώ σε αυτό που νιώσαμε στην πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών…

Επιπλέον, δεν έχουμε ζήσει τα κόμματα στο ζενίθ της επιτυχίας τους, την Νέα Δημοκρατία του ’70 και το ΠΑΣΟΚ του’ 80. Αυτά τα ακούμε από μεγαλύτερους και σε ό,τι διαδικτυακό υλικό υπάρχει. Κοινώς τα προηγούμενα για εμάς ανήκουν στην ιστορία.

Ιδεολογικά, η γενιά μας χαρακτηρίζεται ως προοδευτική. Θέλει αλλαγές σε αυτό που ζει, στην καθημερινότητα της. Όμως, το σύστημα μοιάζει να μην “πιάνει” τα θέλω μας.

Σε επίπεδο πολιτικών θεμάτων σημαντική είναι η στήριξη σε νέους που εργάζονται, θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια, να μείνουν στην Ελλάδα. Δυσκολεύονται από τους χαμηλούς, σε σχέση με τα έξοδα, μισθούς και το πρόβλημα της ακριβής στέγασης. Μένουν με τους γονείς τους μέχρι τα 30…

Εμείς οι νεότεροι, η φοιτητική κοινότητα, αλλά και οι μαθητές, Β’ και Γ’ Λυκείου ψηφίζουν(αν προλαβαίνουν αλήθεια με τόσο διάβασμα :), έχουμε την ανησυχία για το θέμα της παιδείας και της επαγγελματικής αποκατάστασης με βάση την επιλογή των σπουδών μας. Σίγουρα, οι πολιτικές της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας (αποτυχημένες κατά ομολογία της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής, φοιτητικής και σχολικής κοινότητας) θα επηρεάσουν την ψήφο μας. Κόπηκαν χιλιάδες παιδιά από πανεπιστήμια της επιλογής τους που θα μπορούσαν να αποφοιτήσουν. Το σύστημα εισαγωγής έγινε πιο δύσκολο. Υπάρχει και το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας που προκάλεσε αντιδράσεις.

Έγιναν βέβαια κάποια θετικά, όπως η σύνδεση με ξένα ιδρύματα, αλλά το πρόβλημα στις υποδομές των κτιρίων, στην ελλιπή οικονομική στήριξη των οικονομικά αδύναμων φοιτητών και των οικογενειών τους παραμένει και μετράει στην επιλογή της ψήφου.

Πίσω στην πολιτική ιδεολογία, συνήθως ένα πιο αριστερό κόμμα κερδίζει ευκολότερα ένα νέο. Όμως, φαίνεται και στις απόψεις που εκφράζονται στα πανεπιστήμια, σκεφτόμαστε με μεγάλο πλουραλισμό ιδεών, από τα αριστερά, στο κέντρο και την δεξιά. Δυστυχώς, πολλοί φίλοι φοιτητές θα επιλέξουν τα ακραία αντισυστημικά κόμματα…

Να παραθέσω την γνώμη ότι οι φοιτητικές παρατάξεις “δηλητηριάζουν” τις πολιτικές συζητήσεις στα πανεπιστήμια. Στηρίζουμε ιδεολογίες πριν αποκτήσουμε ελεύθερα σκέψεις για την πολιτική, έχοντας ποικιλία ερεθισμάτων. Υπάρχουν παρατάξεις όλων των κομμάτων και δεκάδες ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Μπάχαλο και ευθύνονται όλοι…

Ωστόσο, συμφωνώ με μια δήλωση του πρωθυπουργού ότι η διάκριση δεξιά /κέντρο/αριστερά δεν είναι απόλυτα ακριβής. Είναι περισσότερο ένα “σχήμα” για να κατανοούμε τι πιστεύει κάθε κόμμα. Η σύγκριση συντηρητικό/προοδευτικό εκφράζει, για εμένα, καλύτερα την θέση που κρατάμε απέναντι σε ένα ζήτημα.

Πρέπει να διαβάσουμε λοιπόν τι πρόγραμμα έχει κάθε κόμμα, ποια πρόσωπα διαθέτει ως έμψυχο δυναμικό για να το υλοποιήσουν και με ποια προσόντα. Να λάβουμε υπόψη ότι η κυβέρνηση προκύπτει από την πλειοψηφία της βουλής, η οποία μας αντιπροσωπεύει. Άρα, διαλέγουμε με την ψήφο μας τρία πράγματα. Πρώτον, ποιοι μας εκπροσωπούν στην βουλή, δεύτερον, μέσω του προγράμματος των κομμάτων που ψηφίζουμε, την πολιτική που θέλουμε να ακολουθήσει η χώρα και τρίτον τον πρωθυπουργό(επειδή στο θέμα αυτό η συζήτηση στον δημόσιο λόγο δικαίως πήρε φωτιά) που επιλέγει τα άλλα πρόσωπα της κυβέρνησης και είναι ο πρόεδρος της.

Για κλείσιμο, το στοίχημα είναι να πάμε στην κάλπη, να εκφράσουμε ό,τι πιστεύουμε. Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει αισθητή η ηχηρή μας αντίδραση στις αδικίες που υφίσταται συνολικά η γενιά μας. Ο στόχος πρέπει να είναι το πολιτικό σύστημα να καταλάβει τις ανάγκες της κοινωνίας, ιδιαίτερα ότι χωρίς στήριξη στην νέα γενιά η “συντριβή” του συνόλου δεν απέχει και πολύ.

Προσωπική πολιτική άποψη, τα παραπάνω χρειάζονται αρκετή δουλειά και κυβερνήσεις συνεργασίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τουλάχιστον για τώρα. Πέρασαν οι ωραίες εποχές που τα δύο πρώτα κόμματα κέρδιζαν το 75% των ψήφων(Πραγματικά διαβάζοντας ιστορία, κάποιες φορές εύχομαι να ζούσαν σήμερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ορισμένοι άλλοι). Σήμερα χάθηκε η σχέση εμπιστοσύνης πολίτη – πολιτικής ηγεσίας.

Όλοι μας ανησυχούμε και αυτό είναι εμφανές.

Η ψήφος μας στις 21 Μαΐου είναι σημαντική για να μην ορίζουν άλλοι την ζωή μας. Δεν τους δίνουμε το δικαίωμα!

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2 
 1 
  
 0