Πανελλήνιες 2023: Θέματα προσομοίωσης και απαντήσεις για το μάθημα της Βιολογίας
Πανελλήνιες 2023: Το neolaia.gr, σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια ΠΑΠΑΔΕΑ, σας παρουσιάζει προτεινόμενα θέματα για το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα «Βιολογία», της ομάδας προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.

Ο χρόνος για τις Πανελλήνιες 2023 σταδιακά έχει αρχίσει να «μετράει» αντίστροφα. Έχουμε μπει για τα καλά στον Μάιο με τις εξετάσεις να είναι ένα μήνα μακριά και οι υποψήφιοι και υποψήφιες να έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται πυρετωδώς, κάνοντας τις απαραίτητες επαναλήψεις της ύλης των μαθημάτων στα οποία θα εξεταστούν, προκειμένου να εισαχθούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η φετινή χρονιά έχει και τις Εκλογές 2023, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την 21η Μαΐου. Ωστόσο, το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2023 παραμένει ως έχει με τις Πανελλήνιες 2023 να ξεκινούν την 1η Ιουνίου για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Παράλληλα, στις 2 Ιουνίου έχει οριστεί η ημερομηνία έναρξης των πανελλαδικών για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).

To neolaia.gr, σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια ΠΑΠΑΔΕΑ σας έχει εξασφαλίσει προτεινόμενα θέματα προσομοίωσης για το μάθημα «Βιολογία Προσανατολισμού», το οποίο είναι μάθημα προσανατολισμού στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας. Υπενθυμίζεται πως το μάθημα της Βιολογίας Προσανατολισμού εξετάζεται πανελλαδικώς την Τρίτη 6 Ιουνίου.

Ακολουθούν τα προτεινόμενα θέματα:

ΘΕΜΑ Α

Να διαλέξετε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις:

Α1. Το αντικωδικόνιο βρίσκεται:
α. στο t-RNA.
β. στο m-RNA.
γ. στο sn-RNA.
δ. στο r-RNA.

5 μονάδες

Α2. Η στερεοδιάταξη της α αλυσίδας της αιμοσφαιρίνης Α περιγράφεται πλήρως από την:
α. Πρωτοταγή της δομή.
β. Δευτεροταγή της δομή.
γ. Τριτοταγή της δομή.
δ. Τεταρτοταγή της δομή.

5 μονάδες

Α3. Για να υδρολύσουμε την ινσουλίνη στα μονομερή της θα χρησιμοποιήσουμε μία:
α. πεπτιδάση.
β. ενδονουκλεάση.
γ. λιπάση.
δ. πολυμεράση.

5 μονάδες

Α4. Το ποσοστό του βακτηριακού DNA που αποτελείται από πλασμίδια είναι ίσο με:
α. 10 – 20%
β. 1 – 2%
γ. 40 – 50%
δ. 80 – 90%

5 μονάδες

Α5. Οι RNA ιοί έχουν για γενετικό υλικό RNA που είναι συνήθως:
α. γραμμικό μονόκλωνο.
β. κυκλικό μονόκλωνο.
γ. κυκλικό δίκλωνο.
δ. γραμμικό μονόκλωνο, ή δίκλωνο.

5 μονάδες

ΘΕΜΑ Β
Β1. Να συμπληρώσετε σωστά τον παρακάτω πίνακα, γνωρίζοντας ότι αφορά ανθρώπινακύτταρα.

Πανελλήνιες 2023

Β2.
Α. Σε ποια φάση της ζωής του το κύτταρο αυξάνει τον όγκο του; (1 μονάδα)
Β. Ποιες είναι οι μεταβολικές διαδικασίες της παραπάνω φάσης; (4 μονάδες)

5 μονάδες

Β3. Πώς γίνεται η γονιδιακή ρύθμιση στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς; Να αναφέρετε τα διαφορετικά επίπεδα ρύθμισης (4 μονάδες) και να περιγράψετε τα επίπεδα ρύθμισης που συμβαίνουν μέσα στον πυρήνα του κυττάρου. (8 μονάδες)

12 μονάδες

ΘΕΜΑ Γ

Γ1. Ένα τμήμα DNA έχει 10 φωσφοδιεστερικούς δεσμούς και 15 δεσμούς υδρογόνου. Πόσες A, T, G, C περιέχει; (4 μονάδες) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (8 μονάδες)

12 μονάδες

Γ2. Σε θρεπτικό υλικό πολλαπλασιάζονται κάτω από ιδανικές συνθήκες ένας αριθμός βακτηρίων που ταξινομούνται σε δύο διαφορετικά είδη. Τα βακτήρια του 1ου είδους διαιρούνται κάθε 20 min, ενώ του 2ου κάθε 30 min. Καταμετρήθηκαν έπειτα από 120 min και βρέθηκε ότι ο συνολικός τους αριθμός ήταν 1024. Αν γνωρίζετε ότι ο αρχικός αριθμός των βακτηρίων του 2ου είδους (β) ήταν 4 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 1ου (α), να βρείτε τους αρχικούς πληθυσμούς α και β. (2 μονάδες) Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (5 μονάδες)

7 μονάδες

Γ3. Ένα ινίδιο χρωματίνης αποτελείται από 1000 νουκλεοσώματα. Εάν το μέσο μήκος του DNA που συνδέει τα νουκλεοσώματα είναι 50 ζεύγη να υπολογίσετε το συνολικό μήκος του ινιδίου χρωματίνης (1 μονάδα) και να εξηγήσετε την απάντησή σας. (3 μονάδες) Να θεωρήσετε ότι τα δύο άκρα του DNA είναι τυλιγμένα σε νουκλεοσώματα.

4 μονάδες

Γ4. Σε καρυότυπο ανθρωπίνων κυττάρων βρέθηκαν 46 χρωμοσώματα τα οποία κατατάχτηκαν σε ζευγάρια ομολόγων. Όλα τα ζεύγη των ομολόγων περιείχαν χρωμοσώματα όμοια σε μέγεθος, σχήμα και ζωνώσεις με χρώση Giemsa. Ποιο ήταν το φύλο του ανθρώπου από τον οποίο προήλθε το κυτταρικό δείγμα; (1 μονάδα) Να εξηγήσετε την απάντησή σας. (1 μονάδα)

2 μονάδες

ΘΕΜΑ Δ

Δ1. Άνδρας εμφανίζει στον καρυότυπό του τα χρωμοσώματα της εικόνας:

Πανελλήνιες 2023

Α. Να ονομάσετε το είδος της χρωμοσωμικής ανωμαλίας που θα εντοπίζεται στον καρυότυπο του ανδρός. (1 μονάδα)
Β. Είναι πιθανό ο φαινότυπος του παραπάνω άνδρα να είναι φυσιολογικός; (1 μονάδα) Να εξηγήσετε την απάντησή σας. (1 μονάδα)
Γ. Να αναφέρετε 3 περιπτώσεις κατά τις οποίες τα παραπάνω χρωμοσώματα θα προκαλούσαν ασθένεια. (3 μονάδες)

6 μονάδες

Δ2. Ποια είναι η πιθανότητα ένα σπερματοζωάριο του παραπάνω άνδρα να έδινε φυσιολογικό παιδί αν γονιμοποιούσε φυσιολογικό ωάριο; (1 μονάδα) Τι συνδυασμούς χρωμοσωμάτων θα μπορούσε να περιέχει ένα τέτοιο σπερματοζωάριο και τι ένα μη φυσιολογικό; Να εξηγήσετε την απάντησή σας. (5 μονάδες)

6 μονάδες

Δ3. Δίνεται ότι ο παραπάνω άνδρας (Ιάκωβος) είναι φυσιολογικός και παντρεύεται φυσιολογική γυναίκα (Μαρία) της οποίας η μητέρα (Δήμητρα) έπασχε από μερική αχρωματοψία. Θα μπορούσε το ζευγάρι αυτό να γεννήσει φυσιολογικό παιδί και με τι πιθανότητα; (1 μονάδα) Τι είδους προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν τα παιδιά τους και ποιες οι πιθανότητες στην κάθε περίπτωση; (4 μονάδες) Να κάνετε τη σχετική διασταύρωση και να εξηγήσετε την απάντησή σας. (8 μονάδες)

Ακολουθούν οι απαντήσεις στα θέματα:

ΘΕΜΑ Α

Α1 α
Α2 γ
Α3 α
Α4 β
Α5 δ

ΘΕΜΑ Β
Β1

Πανελλήνιες 2023

Β2
Α. Μεσόφαση.
Β. Διπλασιασμός του DNA, σύνθεση του mRNA, τού tRNA,, των πρωτεϊνών κτλ.

Β3
1. Επίπεδο μεταγραφής, 2. Επίπεδο μετά τη μεταγραφή, 3. Επίπεδο μετάφρασης, 4. Επίπεδο μετά τη μετάφραση. Στον πυρήνα γίνεται ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης στο επίπεδο της μεταγραφής και μετά τη μεταγραφή.

Επίπεδο μεταγραφής: Ένας αριθμός μηχανισμών ελέγχουν ποια γονίδια θα μεταγραφούν και με ποια ταχύτητα θα γίνει μεταγραφή. Το DNA των ευκαρυωτικών κυττάρων δεν οργανώνεται σε οπερόνια, αλλά κάθε γονίδιο έχει το δικό του υποκινητή και μεταγράφεται αυτόνομα. Η RNA πολυμεράση λειτουργεί με τη βοήθεια πρωτεϊνών, που ονομάζονται μεταγραφικοί παράγοντες. Στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς οι μεταγραφικοί παράγοντες παρουσιάζουν τεράστια ποικιλία. Κάθε κυτταρικός τύπος περιέχει διαφορετικά είδη μεταγραφικών παραγόντων. Διαφορετικός συνδυασμός μεταγραφικών παραγόντων ρυθμίζει τη μεταγραφή κάθε γονιδίου. Μόνο όταν ο σωστός συνδυασμός των μεταγραφικών παραγόντων προσδεθεί στον υποκινητή ενός γονιδίου, αρχίζει η RNA πολυμεράση τη μεταγραφή αυτού του γονιδίου.

Επίπεδο μετά τη μεταγραφή: Περιλαμβάνονται οι μηχανισμοί με τους οποίους γίνεται η ωρίμανση του προδρόμου mRNA και καθορίζεται η ταχύτητα με την οποία το ώριμο mRNA αφήνει τον πυρήνα και εισέρχεται στο κυτταρόπλασμα.

ΘΕΜΑ Γ
Γ1

Έστω φ οι φωσφοδιεστερικοί δεσμοί, ν ο συνολικός αριθμός των δεοξυριβονουκλεοτιδίων και δΗ οι δεσμοί υδρογόνου. Εφόσον σχηματίζονται δεσμοί υδρογόνου, το τμήμα DNA είναι δίκλωνο. (1 μονάδα) Κατά τον κανόνα της συμπληρωματικότητας, στα δίκλωνα μόρια DNA, η αδενίνη Α ζευγαρώνει με τη θυμίνη Τ με 2 δΗ, και η γουανίνη G με την κυτοσίνη C με 3 δΗ. (2 μονάδες) Από τον κανόνα της συμπληρωματικότητας συμπεραίνουμε ότι πρέπει Α=Τ και G=C. (1 μονάδα)

Δεν γνωρίζουμε αν το δίκλωνο DNA είναι γραμμικό, ή κυκλικό.
α) Αν το δίκλωνο είναι γραμμικό τότε:
ν=φ-2= Α+Τ+G+C => 10-2 = 2A+2G => 4=A+G => Α=4-G (1 μονάδα)

συνεπώς: δΗ=2ΑΤ+3GC => 15=2A+3G => 15=2(4-G)+3G => 15=8-2G+3G => G=7=C (1 μονάδα)

Άρα: Α=4-7=-3=T Άτοπο (1 μονάδα)

Β) Αν το δίκλωνο είναι κυκλικό τότε:
ν=φ=Α+Τ+G+C => 10=2A+2G => 5=A+G => A=5-G (1 μονάδα)

συνεπώς: δΗ=2AT+3GC => 15=2A+3G => 15=2(5-G)+3G => 15=10-2G+3G => G=5=C (2 μονάδες)

Άρα: A=5-5=0=Τ Αποδεκτή λύση. (2 μονάδες)

Γ2
Θεωρούμε την αύξηση των 2 ειδών βακτηρίων εκθετική, λόγω ιδανικών συνθηκών.
(1 μονάδα)
Οι κύκλοι διπλασιασμού του 1 ου είδους είναι:
(1 μονάδα)
Οι κύκλοι διπλασιασμού του 2 ου είδους είναι:
(1 μονάδα)
Συμβολίζουμε τον πληθυσμό του 1 ου είδους με Να με αρχικό πληθυσμό α και τον πληθυσμό του 2 ου είδους με Νβ με αρχικό πληθυσμό β. Επίσης ισχύει ότι: β=4α. Τότε: και =Να (2 μονάδες)

Γνωρίζουμε ότι Να+Νβ=1024. Συνεπώς: Να=Νβ=1024/2=512= κύτταρα. (1 μονάδα)
Άρα: κύτταρα και β=4*8 κύτταρα = 32 κύτταρα. (2 μονάδες)

Γ3
Γνωρίζουμε, ότι σε κάθε οκταμερές ιστονών τυλίγονται τμήματα δίκλωνου DNA με μήκος 146 ζεύγη βάσεων.  Άρα 1000 νουκλεοσώματα θα αντιστοιχούν σε 146.000 ζεύγη βάσεων.

Τα δίκλωνα τμήματα DNA που συνδέουν τα νουκλεοσώματα μεταξύ τους θα είναι κατά ένα λιγότερα από τα νουκλεοσώματα, δηλαδή 999, διότι τα ινίδια της χρωματίνης είναι γραμμικά. Αυτό σημαίνει ότι τα νουκλεοσώματα που βρίσκονται στα άκρα των ινιδίων της χρωματίνης δεν συνδέονται μεταξύ τους, ενώ έχουμε και ως δεδομένο ότι τα ακριανά τμήματα του DNA είναι τυλιγμένα στα ακραία νουκλεοσώματα. Συνεπώς το συνολικό μήκος του ινιδίου της χρωματίνης θα είναι: 146.000+999*50=195.950 ζεύγη βάσεων.

Γ4
Θηλυκό.

Στα θηλυκά άτομα τα φυλετικά χρωμοσώματα είναι όμοια μεταξύ τους, ενώ τα Χ και Υ χρωμοσώματα στα αρσενικά διαφέρουν. Τα αυτoσωμικά χρωμοσώματα φυσιολογικά εμφανίζονται πάντα σε ζεύγη όμοιων ομολόγων και στα δύο φύλα.

ΘΕΜΑ Δ
Δ1
Α. Έχει γίνει μετατόπιση χρωμοσωμικού τμήματος από το χρωμόσωμα 5Β στο Υ.
Β. Ναι. Υπάρχει πιθανότητα ο άντρας να είναι φυσιολογικός, διότι δεν έχει χαθεί χρωμοσωμικό κομμάτι,  απλώς είναι μετατοπισμένο.
Γ.
1. Η θραύση του χρωμοσωμικού του τμήματος για να γίνει η μετατόπιση, έγινε σε εσώνιο, ή εξώνιο γονιδίου του χρωμοσώματος 5Β του οποίου τα τμήματα βρίσκονται σε διαφορετικά χρωμοσώματα.
2. Λόγω της μετατόπισης, αποχωρίστηκε ο υποκινητής ενός γονιδίου του χρωμοσώματος 5Β από το γονίδιο του οποίου την έκφραση ρυθμίζει.
3. Λόγω της μετατόπισης, αποχωρίστηκε η αλληλουχία λήξης της μεταγραφής από κάποιο γονίδιο του χρωμοσώματος 5Β με αποτέλεσμα να μην τερματίζεται σωστά η μεταγραφή του γονιδίου αυτού.

Δ2

Θα πρέπει το σπερματοζωάριο να περιέχει φυσιολογική απλοειδή ποσότητα χρωμοσωμικού υλικού από το 5 χρωμόσωμα, καθώς και ένα από τα δύο φυλετικά χρωμοσώματα. Όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί χρωμοσωμάτων για τα σπερματοζωάρια που προκύπτουν μετά τη μείωση των άωρων γεννητικών κυττάρων είναι οι εξής:
1. 5Α Χ φυσιολογικό
2. 5Β Υ φυσιολογικό: Το κομμάτι που απουσιάζει από το 5Β χρωμόσωμα βρίσκεται μετατοπισμένο στο Υ.
3. 5Α Υ μη φυσιολογικό: Το χρωμόσωμα 5Α υπάρχει ολόκληρο και υπάρχει επιπλέον τμήμα του 5Β που είναι μετατοπισμένο στο Υ.
4. 5Β Χ μη φυσιολογικό: Λείπει τμήμα από το 5Β, ενώ το Χ είναι φυσιολογικό.

Συνεπώς μόνο το 50% των γαμετών του άνδρα θα οδηγεί σε φυσιολογικούς απογόνους, αν γονιμοποιήσει φυσιολογικό ωάριο.

Δ3
Η μερική αχρωματοψία είναι φυλοσύνδετο υπολειπόμενο γνώρισμα. Συνεπώς η Δήμητρα πρέπει να είναι ομόζυγη για το μεταλλαγμένο υπολειπόμενο αλληλόμορφο α.

Η κόρη της η Μαρία είναι φυσιολογική για την μερική αχρωματοψία,  αλλά θα είναι φορέας του αλληλόμορφου α που κληρονόμησε από τη μητέρα της. Συνεπώς θα είναι ετερόζυγη με γονότυπο Χ Α Χ α .

Ο Ιάκωβος που είναι φυσιολογικός για τη μερική αχρωματοψία θα φέρει το γονότυπο Χ Α Υ

Αν μ το μετατοπισμένο τμήμα του χρωμοσώματος 5Β και με Ι 5 συμβολίσουμε όλα τα φυσιολογικά αυτοσωμικά χρωμοσώματα του 5 ου ζεύγους ομολόγων, τότε θα έχω τη διασταύρωση:

Πανελλήνιες 2023

Πανελλήνιες 2023

Δείτε τα θέματα προσομοίωσης και τις απαντήσεις στη Βιολογία Προσανατολισμού εδώ!

Δείτε επίσης:

Πανελλήνιες 2023: Το πρόγραμμα για ΓΕΛ, ΕΠΑΛ & ειδικά μαθήματα

Η αρχή για τις Πανελλήνιες 2023 θα γίνει με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Ειδικότερα:

Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ

  • Παρασκευή, 2/6/2023 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
  • Τρίτη, 6/6/2023 Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Ο.Π. Σπουδών Υγείας
  • Πέμπτη, 8/6/2023 Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
  • Δευτέρα, 12/6/2023 Ιστορία, Φυσική, Οικονομία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ

  • Πέμπτη, 1/6/2023 Νέα Ελληνικά
  • Σάββατο, 3/6/2023 Μαθηματικά (Άλγεβρα)
  • Τετάρτη, 7/6/2023 Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
  • Παρασκευή, 9/6/2023 Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης
  • Σάββατο, 10/6/2023 Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών
  • Τρίτη, 13/6/2023 Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές
  • Πέμπτη, 15/6/2023 Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα
  • Παρασκευή, 16/6/2023 Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων

Ειδικά και Μουσικά Μαθήματα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

  • Σάββατο, 17/6/2023 Αγγλικά 10.00 πμ
  • Δευτέρα, 19/6/2023 Γερμανικά 8.30 πμ
  • Τρίτη, 20/6/2023 Ελεύθερο Σχέδιο 8.30 πμ
  • Τετάρτη, 21/6/2023 Γραμμικό Σχέδιο 8.30 πμ
  • Πέμπτη, 22/6/2023 Αρμονία 8.30 πμ
  • Παρασκευή, 23/6/2023 Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων 16.30 πμ
  • Σάββατο, 24/6/2023 Μουσική Αντίληψη και Γνώση 12.30 πμ
  • Δευτέρα, 26/6/2023 Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία 8.30 πμ
  • Τρίτη, 27/6/2023 Γαλλικά 8.30 πμ
  • Τετάρτη, 28/6/2023 Ισπανικά 8.30 πμ
  • Πέμπτη, 29/6/2023 Ιταλικά 8.30 πμ

Πανελλήνιες 2023: Τι ισχύει για την εξέταση της Βιολογίας Προσανατολισμού

Πηγή εικόνας: Intime

Σύμφωνα με ΦΕΚ που έχει δημοσιευτεί η απόφαση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, στα οποία θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων εξετάσεων το 2023.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα απόφαση:

  1. Τα θέματα των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις και περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων (π.χ. σύντομης απάντησης,ελεύθερης ανάπτυξης).Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας. Οι υποψήφιοι απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα.
  2. Ο τρόπος εξέτασης των παρακάτω μαθημάτων εφαρμόζεται για τους/τις υποψηφίους/ες πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων.
  3. Σε περίπτωση κατά την οποία ένα θέμα αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται για αυτό κατανέμεται ισότιμα στα επιμέρους ερωτήματα, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφορετικός βαθμός για κάθε ένα από αυτά.
  4. Η διάρκεια της γραπτής εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων είναι τρίωρη (3), εκτός αν, σε ειδικές περιπτώσεις, ορίζεται διαφορετικά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Για την εξέταση του μαθήματος «Βιολογία» της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας, ισχύουν τα εξής:

Στους/στις υποψηφίους/ες δίνονται τέσσερα (4) θέματα που έχουν ως εξής:

α) Το πρώτο και δεύτερο θέμα αποτελούνται από ανεξάρτητες ερωτήσεις που στοχεύουν στον έλεγχο της απόκτησης γνώσεων και της δυνατότητας παρουσίασης και τεκμηρίωσης θεμάτων σχετικών με την εξεταστέα ύλη και της κατανόησης από τον/την υποψήφιο/α βιολογικών εννοιών, διαδικασιών ή φαινομένων.

β) Το τρίτο θέμα αποτελείται από ερωτήσεις που στοχεύουν στον έλεγχο της ικανότητας του/της υποψηφίου/ ας να αξιοποιεί θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες (ανάλυση, σύνθεση κ.τ.λ.) για την αξιολόγηση δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

γ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα και στοχεύει στον έλεγχο της ικανότητας του/ της υποψηφίου/ας να χρησιμοποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησε για την επίλυσή τους.

Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 25 μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή κεντρικής εικόνας: Intime

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;