Πανελλήνιες 2023: Θέματα και απαντήσεις για το μάθημα «Ηλεκτροτεχνία ΙΙ και Ηλεκτρικές Μηχανές»
Πανελλήνιες 2023: Το neolaia.gr, σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια ΠΑΠΑΔΕΑ, σας παρουσιάζει προτεινόμενα θέματα για το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού των ΕΠΑΛ, «Ηλεκτροτεχνία ΙΙ και Ηλεκτρικές Μηχανές».

Οι Πανελλήνιες 2023 πλησιάζουν καθώς έχουμε μπει στον Μάιο με τις εξετάσεις να είναι περίπου έναν μήνα μακριά. Έτσι, έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές και ο χρόνος έχει αρχίσει να «μετράει» αντίστροφα.

Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες των φετινών πανελλαδικών προετοιμάζονται πυρετωδώς κάνοντας την επανάληψη της ύλης των μαθημάτων στα οπoία θα εξεταστούν πανελλαδικώς τον Ιούνιο, προκειμένου να εισαχθούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Βέβαια, φέτος έχουν προγραμματιστεί και οι Εκλογές 2023οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την 21η Μαΐου. Ωστόσο, το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2023 δεν θα υποστεί αλλαγές και θα παραμείνει ως έχει. Έτσι, οι Πανελλήνιες 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), ενώ μία ημέρα αργότερα, δηλαδή στις 2 Ιουνίου, θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).

To neolaia.gr, σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια ΠΑΠΑΔΕΑ σας έχει εξασφαλίσει προτεινόμενα θέματα προσομοίωσης για το μάθημα «Ηλεκτροτεχνία ΙΙ και Ηλεκτρικές Μηχανές». Υπενθυμίζεται ότι το «Ηλεκτροτεχνία ΙΙ και Ηλεκτρικές Μηχανές» είναι μάθημα στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού και εξετάζεται το Παρασκευή 9 Ιουνίου.

Ακολουθούν τα προτεινόμενα θέματα στο μάθημα «Ηλεκτροτεχνία ΙΙ και Ηλεκτρικές Μηχανές»

Πανελλήνιες 2023

ΘΕΜΑ A.

Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας, δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση, τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη.
α. Σε έναν μετασχηματιστή έντασης, το πρωτεύον τύλιγμα συνδέεται σε σειρά με το αμπερόμετρο.
β. Ο δρομέας ενός ασύγχρονου τριφασικού κινητήρα βραχυκυκλωμένου δρομέα συνδέεται ηλεκτρικά με τον στάτη.
γ. Το συνεχές ρεύμα (Σ.Ρ.), που χρειαζόμαστε για τη διέγερση των εναλλακτήρων, το παίρνουμε από μια γεννήτρια Σ.Ρ., η οποία συνήθως είναι συνδεδεμένη στον ίδιο άξονα και λέγεται διεγέρτρια.
δ. Σε έναν κινητήρα συνεχούς ρεύματος (Σ.Ρ.) παράλληλης διέγερσης, με την αλλαγή της φοράς του ρεύματος τυμπάνου και την αλλαγή της πολικότητας των μαγνητικών πόλων, αλλάζει η φορά της περιστροφής του.
ε. Στα απλά κυματοτυλίγματα μιας ηλεκτρικής μηχανής συνεχούς ρεύματος δημιουργούνται πάντα τόσοι παράλληλοι κλάδοι τυλίγματος όσοι είναι και οι πόλοι της μηχανής.

Μονάδες 15

Α2. Να γράψετε στο τετράδιό σας τους αριθμούς 1, 2, 3, 4, 5 από τη στήλη Α και, δίπλα, ένα από τα γράμματα α, β, γ, δ, ε, στ της στήλης Β, που δίνει τη σωστή αντιστοίχιση. Σημειώνεται ότι ένα γράμμα από τη στήλη Β θα περισσέψει.

Πανελλήνιες 2023

ΘΕΜΑ Β.

B1Να αναφέρετε, ονομαστικά, τις δύο (2) κατηγορίεςμεταβλητών απωλειών των ασύγχρονων τριφασικώνκινητήρων βραχυκυκλωμένου δρομέα. Πού οφείλονταιοι απώλειες της κάθε κατηγορίας;

Μονάδες 8

B2 α.Τι ονομάζουμε ΑΜ/Σ . Σχεδιάστε ένα ΑΜ/Σ υποβιβασμού.
β.Ποιες οι διαφορές μεταξύ ενός Μ/Σ και ενός ΑΜ/Σ.

Μονάδες 10

B3 α.Να αναφέρετε ονομαστικά τους τύπους των ασύγχρονων μονοφασικών κινητήρων, ανάλογα με τον τρόπο δημιουργίας της διαφοράς φάσης στο βοηθητικό τύλιγμα.

Μονάδες 7

ΘΕΜΑ Γ.

Σ’ ένα 1 ~ ΑΜ/Σ, που τροφοδοτείται με τάση U1 = 120V, οι σπείρες που ανήκουν στο πρωτεύον είναι W1=100, ενώ όλο το τύλιγμα έχει W2=200 σπείρες. Αν στο δευτερεύον του Μ/Σ είναι συνδεμένος ένας καταναλωτής με ωμική αντίσταση R=20Ω, να υπολογισθούν:

Πανελλήνιες 2023

ΘΕΜΑ Δ.

Ασύγχρονος τετραπολικός τριφασικός κινητήρας συνδέεται σε δίκτυο 220/380V, 50 HZ. Ο συντελεστής ισχύος είναι 0,7 επαγωγικός .Η αντίσταση τυλιγμάτων ανά φάση στου στάτη είναι 0.35 Ω και διαρρέονται από ρεύμα 10 Α. Ο κινητήρας παρουσιάζει ολίσθηση 5% .
Να υπολογίσετε:

α) Τις απώλειες χαλκού στάτη. (Ρχ.σ.) Μονάδες 5
β) Τις απώλειες χαλκού δρομέα. (Ρχ.δ.)

Μονάδες 8

γ) Την ισχύ που αποδίδει ο κινητήρας (P) αν η σταθερές απώλειες είναι 150W.

Μονάδες 7

δ) Την ονομαστική ταχύτητα περιστροφή (n)του κινητήρα.

Μονάδες 5

Δείτε το Διαγώνισμα Προσομοίωσης για το μάθημα Ηλεκτροτεχνία ΙΙ και Ηλεκτρικές Μηχανές

Δεύτερο Διαγώνισμα προσομοίωσης

ΘΕΜΑ A.

Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας, δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση, τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη.
α. Στην κεντρική αντιστάθμιση, η άεργος ισχύς από μια ομάδα επαγωγικών καταναλωτών διαφορετικής ισχύος και διάρκειας λειτουργίας αντισταθμίζεται από ομάδα πυκνωτών.
β. Η χωρητική αντίδραση του πυκνωτή είναι ανάλογη της περιόδου Τ του ρεύματος.
γ. Κατά το φαινόμενο του συντονισμού ενός κυκλώματος RLC, η εφαρμοζόμενη τάση και το ρεύμα εισόδου του κυκλώματος βρίσκονται σε φάση μεταξύ τους.
δ. Η στιγμιαία ισχύς P σε διάστημα μιας περιόδου παρουσιάζει δυο φορές την ίδια γραφική παράσταση άρα μεταβάλλεται περιοδικά με διπλάσια συχνότητα από την τάση και το ρεύμα.
ε. Το ρεύμα γραμμής στη σύνδεση καταναλωτών κατά τρίγωνο είναι √3 φορές μεγαλύτερο του ρεύματος γραμμής κατά την σύνδεση των ίδιων καταναλωτών κατά αστέρα.

Μονάδες 15

Α2. Να γράψετε στο τετράδιό σας τους αριθμούς 1, 2, 3, 4, 5 από τη στήλη Α και, δίπλα, ένα από τα γράμματα α, β, γ, δ, ε, στ της στήλης Β, που δίνει τη σωστή αντιστοίχιση. Σημειώνεται ότι ένα γράμμα από τη στήλη Β θα περισσέψει.

Πανελλήνιες 2023

ΘΕΜΑ Β.

B1 . α) Με ποια προϋπόθεση ο ουδέτερος αγωγός δεν διάρρεεται από ρεύμα σ’ ένα τριφασικό σύστημα;
β) Ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ πολικών και φασικών ρευμάτων σ’ ένα τριφασικό κύκλωμα σε σύνδεση αστέρα και ποιες σε σύνδεση τρίγωνου.

Μονάδες 10

B2. Σχεδιάστε ένα κύκλωμα πλήρους ανόρθωσης με γέφυρα και γράψτε τις σχέσεις που μας δίνουν τη μέση τιμή της ανορθωμένης τάσης και την ενεργό τιμή της τάσης του ανορθωμένου ρεύματος.

Μονάδες 6

B3. Γιατί λέμε ότι κατά τον συντονισμό ενός κυκλώματος RLC σειράς εμφανίζονται υπερτάσεις; Με ποια σχέση υπολογίζεται η συχνότητα συντονισμού; Τι ισχύει για τη σύνθετη αντίσταση και την ένταση του ρεύματος, στην κατάσταση συντονισμού;

Μονάδες 9

ΘΕΜΑ Γ.

Δίδεται το κύκλωμα απλής ανορθώσεως του παρακάτω σχήματος όπου υ =√2ημωt (V) και R = 5 (Ω). Να υπολογισθούν:
Γ1. Η ενεργός τιμή του ρεύματος ΙR του αντιστάτη R και η ενεργός τιμή της τάσεως UR στα άκρα του αντιστάτη, όταν ο ανορθωτής είναι βραχυκυκλωμένος (διακόπτης Δ κλειστός).

Μονάδες 7

Γ2. Η μέση τιμή του ανορθωμένου ρεύματος Ιμεσ και της τάσεως Uμεσ στα άκρα του αντιστάτη R, όταν ο διακόπτης Δ είναι ανοικτός.

Μονάδες 9

Γ3. Η ενεργός τιμή Ιεν του ανορθωμένου ρεύματος και της τάσεως Uεν στα άκρα του αντιστάτη R, επίσης όταν ο διακόπτης Δ είναι ανοικτός.

Πανελλήνιες 2023

ΘΕΜΑ Δ.

Κύκλωμα RLC σειράς όπου XL=2 XC τροφοδοτείται από μονοφασική πηγή εναλλασσόμενης τάσης u = 100√2 . ημ (314t) V και i = 10√2 . ημ (314t- π/3).Να υπολογίσετε:

Δ.1 Την τιμή της σύνθετης αντίστασης Ζ του κυκλώματος.

Μονάδες 5

Δ.2 Την αντίσταση R ,την επαγωγική αντίσταση του πηνίου XL και χωρητική αντίδραση XC.

Μονάδες 5

Δ.3 Την ενεργό P,άεργη Q και φαινόμενη S ισχύ του κυκλώματος

Μονάδες 10

Δ.4 Το διανυσματικό διάγραμμα και την εφφ τάσεως και εντάσεως του κυκλώματος .

Μονάδες 5

**Για όποια άσκηση χρειάζεται δινετα:συνφ300=0,86 , συνφ450=0,7 και συνφ600=0,5.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ ΙΙ

Οι απαντήσεις στα προτεινόμενα θέματα στο μάθημα «Ηλεκτροτεχνία ΙΙ και Ηλεκτρικές Μηχανές»

Πανελλήνιες 2023

Πανελλήνιες 2023

Απαντήσεις στο Δεύτερο Διαγώνισμα προσομοίωσης

Πανελλήνιες 2023

Πανελλήνιες 2023

Πανελλήνιες 2023

Πανελλήνιες 2023: Το πρόγραμμα για ΓΕΛ, ΕΠΑΛ & ειδικά μαθήματα

Πηγή εικόνας: Intime

Η αρχή για τις Πανελλήνιες 2023 θα γίνει με το μάθημα των «Νέων Ελληνικών» στα ΕΠΑΛ και της «Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας» στα ΓΕΛ. Στη συνέχεια οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες θα εξεταστούν στα μαθήματα που αντιστοιχούν στους Τομείς τους αν είναι υποψήφιοι/υποψήφιες στα ΕΠΑΛ και στις ομάδες προσανατολισμού τους, αν είναι υποψήφιοι/υποψήφιες στα ΓΕΛ.

Οι πανελλαδικές ολοκληρώνονται την Παρασκευή 16 Ιουνίου στα ΕΠΑΛ και τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στα ΓΕΛ. Έπειτα, συνεχίζουν μόνο όσοι και όσες έχουν επιλέξει να εξεταστούν σε κάποιο ειδικό μάθημα, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» συγκεκριμένες σχολές στο μηχανογραφικό τους.

Ειδικότερα:

Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ

  • Παρασκευή, 2/6/2023 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
  • Τρίτη, 6/6/2023 Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Ο.Π. Σπουδών Υγείας
  • Πέμπτη, 8/6/2023 Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
  • Δευτέρα, 12/6/2023 Ιστορία, Φυσική, Οικονομία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ

  • Πέμπτη, 1/6/2023 Νέα Ελληνικά
  • Σάββατο, 3/6/2023 Μαθηματικά (Άλγεβρα)
  • Τετάρτη, 7/6/2023 Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
  • Παρασκευή, 9/6/2023 Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης
  • Σάββατο, 10/6/2023 Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών
  • Τρίτη, 13/6/2023 Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές
  • Πέμπτη, 15/6/2023 Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα
  • Παρασκευή, 16/6/2023 Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων

Ειδικά και Μουσικά Μαθήματα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

  • Σάββατο, 17/6/2023 Αγγλικά 10.00 πμ
  • Δευτέρα, 19/6/2023 Γερμανικά 8.30 πμ
  • Τρίτη, 20/6/2023 Ελεύθερο Σχέδιο 8.30 πμ
  • Τετάρτη, 21/6/2023 Γραμμικό Σχέδιο 8.30 πμ
  • Πέμπτη, 22/6/2023 Αρμονία 8.30 πμ
  • Παρασκευή, 23/6/2023 Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων 16.30 πμ
  • Σάββατο, 24/6/2023 Μουσική Αντίληψη και Γνώση 12.30 πμ
  • Δευτέρα, 26/6/2023 Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία 8.30 πμ
  • Τρίτη, 27/6/2023 Γαλλικά 8.30 πμ
  • Τετάρτη, 28/6/2023 Ισπανικά 8.30 πμ
  • Πέμπτη, 29/6/2023 Ιταλικά 8.30 πμ

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;