«Εκμυστηρεύσεις» του Ντομενίκο Σταρνόνε: Έρωτας με αποστάσεις
Λίγες σκέψεις με αφορμή το βιβλίο του Ντομενίκο Σταρνόνε.

Πρώτα απ’ όλα η περίληψη του βιβλίου: Ένας νέος άντρας, ο Πιέτρο, ζει μια θυελλώδη ερωτική ιστορία με την Τερέζα, μια πρώην μαθήτριά του. Μετά από έναν ακόμη καβγά, η Τερέζα τού προτείνει ν’ αποκαλύψουν ο ένας στον άλλον το πιο ένοχο μυστικό τους, κάτι που, αν μαθευτεί, θα μπορούσε να τους καταστρέψει για πάντα. Στο τέλος της αμοιβαίας εξομολόγησης ο Πιέτρο λέει: «Δεν μπορούμε πια να χωρίσουμε, είμαστε στ’ αλήθεια ο ένας στα χέρια του άλλου». Λίγο αργότερα, οι δρόμοι τους χωρίζουν.

Ο Πιέτρο γνωρίζει τη Νάντια και γοητεύεται. Λίγες μέρες πριν τον γάμο τους, η Τερέζα επανεμφανίζεται. Και μαζί μ’ εκείνη, η σκιά των αμοιβαίων εκμυστηρεύσεών τους. Από εκείνη τη στιγμή το μυστικό του θα τον κυνηγάει σαν απειλή.

Οι «Εκμυστηρεύσεις» του Ντομενίκο Σταρνόνε είναι ένα βιβλίο που ανακάλυψα ψάχνοντας κάτι «χαλαρό και ανάλαφρο» για να διαβάσω μέσα στο Πάσχα. Δεν ξέρω ακριβώς τι προσδοκίες είχα από το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά σίγουρα αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη για εμένα.

Στο βιβλίο εξετάζεται η σχεδόν εμμονική σχέση ανάμεσα στον Πιέτρο και την Τερέζα, σε σημείο που η σύζυγό του παίρνει στην καρδιά του πρωταγωνιστή ρόλο κομπάρσου. Βέβαια, η Τερέζα δεν γίνεται ποτέ το τρίτο πρόσωπο, αφού η σχέση τους παραμένει απλώς φιλική (;) μετά τον χωρισμό τους. Οι επαφές τους μετά τον γάμο του Πιέτρο με τη Νάντια συνεχίζονται με αφορμή το τεράστιο μυστικό που ξέρει η Τερέζα και ο Πιέτρο φοβάται μήπως αποκαλύψει και τον «κάψει». Ή μήπως και όχι;

Αν δει κανείς «πίσω από τις λέξεις», οι σκέψεις του Πιέτρο «ξεγυμνώνουν» τον ψυχισμό του. Η ζωή του με τη Νάντια είναι αρκετά καλή και παρά τις «αναταράξεις» και τα προβλήματά της έχει διάρκεια στον χρόνο. Η Νάντια μοιάζει να του προσφέρει μία γαλήνια ζωή, ιδανική για να εξυπηρετήσει την καριέρα και στόχους πολύ υψηλότερους από αυτούς που υπολόγιζε εξαρχής. Ως εκεί όμως. Η Τερέζα είναι αυτή που μοιάζει να δίνει νόημα στη ζωή του.

Όλοι -ή σχεδόν όλοι- έχουμε ζήσει έναν έρωτα, ο οποίος μας έχει «στιγματίσει». Κάποιοι τον ξεπερνούν και τους αφήνει μία γκυκόπικρη ανάμνηση. Κάποιοι άλλοι δεν τον ξεπερνούν ποτέ. Ένας από αυτούς τους έρωτες που ξεπεράστηκαν ποτέ και μετράπηκαν σε ένα απωθημένο είναι και αυτός ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του βιβλίου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @portable___magic

Ο ένας αποτελεί το μεγάλο απωθημένο του άλλου με τη σχέση τους να συντηρείται λόγω ενός μυστικού. Ωστόσο, αν κοιτάξει κάποιος λίγο καλύτερα θα δει πως και οι δύο επιδιώκουν να μιλάνε για τις ζωές τους «παίρνοντας» κατά κάποιον τρόπο ο ένας ζωή από τον άλλο. Σε μικρή ηλικία τα «θέλω», οι εντάσεις και οι διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες τους χώρισαν, αλλά στην ουσία δεν χώρισαν ποτέ. Γιατί όπως και να το κάνουμε κάποιοι άνθρωποι μπορούν να αγαπιούνται μόνο με μέτρο και με απόσταση.

Και το μυστικό; Το μυστικό κατά την άποψή μου είχε διττό ρόλο στην ιστορία. Για την Τερέζα ήταν η αίσθηση ότι ασκεί επιρροή πάνω στον άνδρα που ερωτεύτηκε παράφορα και έμεινε για πάντα το απωθημένο της. Πρόκειται για μία δυναμική και επιτυχημένη γυναίκα με πολλές κατακτήσεις, η οποία όμως «χάρισε» την καρδιά της μόνο στον Πιέτρο. Μαζί του είχε μία σχέση με γέλια, κλάματα, τσακωμούς και κέρατο (για να το πούμε λαϊκά). Οπότε ίσως να είναι και μνησίκακο, αλλά η Τερέζα μοιάζει να παίρνει ηδονή βλέποντας τον Πιέτρο να φοβάται και να βασανίζεται εξαιτίας της.

Από την άλλη ο Πιέτρο νιώθει διαρκώς ανεπαρκής. Βιώνει τις επιτυχίες με μέτρο, ενώ δίνεται η εντύπωση στον αναγνώστη πως θεωρεί πως καθετί καλό που του συμβαίνει νιώθει ότι δεν το αξίζει. Αυτή είναι στην ουσία η μεγαλύτερή του αδυναμία και το γεγονός πως ανοίχτηκε σε κάποια γυναίκα, πόσω μάλλον μία πρώην που είναι ιδιότροπη και αρκετά απρόβλεπτη, τον τρομάζει. Στα μάτια του το μυστικό του είναι κάτι τόσο μεγάλο, που ακόμη και αν της είχε εκμυστηρευτεί κάτι τόσο ανούσιο όπως το ότι ξέρει να κολυμπάει, πάλι θα έτρεμε στην ιδέα της αποκάλυψης, αφού αυτό θα επιβαβαίωνε τον χειρότερο φόβο του.

Ο μεγαλύτερός του φόβος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως δεν είναι τόσο καλός και επιτυχημένος αλλά ότι ίδιος και όσα έχει επιτύχει είναι μία καλοστημένη απάτη. Ωστόσο, το μυστικό παραμένει εκεί και συζητιέται ακροθιγώς μεταξύ τους, γιατί στην ουσία πέρα από τον φόβο και την ανάγκη του να ελέγχει την κατάσταση για να μην αποκαλυφθεί, είναι ο τρόπος του να κρατάει επαφές μαζί της. Και όπως και να ‘χει είναι μία γυναίκα που την ερωτεύτηκε και μάλιστα πολύ σε σημείο που δεν μπορεί -ή δεν θέλει- να την βγάλει έξω από τη ζωή του.

Γενικώς, ανάμεσα στα πράγματα που ανέδειξαν το βιβλίο είναι το γεγονός των τριών διηγήσεων που μάς «έβαλε» στο μυαλό τριών κομβικών προσώπων του βιβλίου: του Πιέτρο, της Τερέζας και ενός ανθρώπου έκπληξη, ο ρόλος του οποίου ήταν τελικά πολύ σημαντικός και αναπάντεχος. Το βιβλίο κύλησε όμορφα και μάς έδωσε μία ενδιαφέρουσα ιστορία αγάπης με ένα αμφιλεγόμενο τέλος.

Στα μάτια μου το αρκετά αμφιλεγόμενο τέλος ήθελε απλώς να μάς πει ότι τα μεγάλα απωθημένα επιβιώνουν μέσα στο χάος και η τελεία μπαίνει μέσα σε αυτό συχνά από δειλία. Και αν κάτι μού έμεινε ξεφυλλίζοντας την τελευταία σελίδα είναι ότι τα απωθημένα τελικά δεν είναι τίποτα παραπάνω από περίπλοκες σχέσεις με ημίμετρα. Γι’ αυτό τον λόγο καλύτερα για αυτές τις σχέσεις είναι ή να τις ζούμε ως το πραγματικό τους τέλος ή να τις «κόβουμε» πριν καταλήξουμε στα ημίμετρα, όπως το πρωταγωνιστικό ζευγάρι του βιβλίου!

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;