Το «Πίτερ Παν & Γουέντι» βλέπει την ιστορία από άλλη οπτική γωνία
Ο David Lowery με το «Πίτερ Παν & Γουέντι» επαναδιατυπώνει τη γνωστή ιστορία για το Disney+ από μία διαφορετική και πιο ενδιαφέρουσα οπτική, προσθέτοντας στοιχεία που δίνουν βάθος και διαφορετικές διαστάσεις... χωρίς, όμως, να έχει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ταινία είναι διαθέσιμη από σήμερα στο Disney+

Την τελευταία δεκαετία η Disney έχει ξεκινήσει να φέρνει στη μεγάλη οθόνη αγαπημένες και κλασικές ταινίες κινουμένων σχεδίων από τη φιλμογραφία της σε live-action εκδοχές. Η προσπάθεια δεν έχει στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς ελάχιστες από τις μεταφορές αυτές έχουν κάτι διαφορετικό να προσφέρουν από τις ταινίες που μας είχαν συνοδεύσει στα παιδικά μας χρόνια και έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Η τελευταία προσπάθειά τους για να συστήσουν με μία διαφορετική οπτική σε ένα νεότερο κοινό την ιστορία του παιδιού-που-δεν-μεγάλωσε-ποτέ φαίνεται να έχει κάτι να προτείνει και μία διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του. Το «Πίτερ Παν & Γουέντι» μπορεί να μην είναι η ταινία που θα αλλάξει το ρεύμα και θα μας κάνει να δούμε με καλύτερο μάτι τις επανεκδόσεις αυτές, αλλά έχει να μας προσφέρει κάτι που έλειπε από την ταινία του 1953 και μπορείς να την απολαύσεις αποκλειστικά στο Disney+ από σήμερα.

Πίτερ Παν & Γουέντι
©2023 Disney και οι συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες

Ο David Lowery, που έχει σκηνοθετήσει μία από τις καλύτερες live-action μεταφορές της εταιρίας το «Pete’s Dragon», έχει αναλάβει τα σκηνοθετικά ηνία, ενώ έχει βοηθήσει και στη συγγραφή του σεναρίου μαζί με τον Toby Halbrooks. Ο σκηνοθέτης έχει φέρει τη λυρική μαγεία και την ήσυχη γλύκα που χαρακτηρίζουν τις ταινίες τους σε μία ιστορία ενηλικίωσης που θέλει κάτι να πει, αν και δεν καταφέρνει πάντα να ξεπεράσει τα κλισέ της και την παρέμβαση του στούντιο.

Η πλοκή του «Πίτερ Παν & Γουέντι»

Η πρωτότυπη ταινία «Πίτερ Παν & Γουέντι», σε σκηνοθεσία του David Lowery (The Green Knight, Pete’s Dragon), παρουσιάζει την Γουέντι Ντάρλινγκ, ένα νεαρό κορίτσι που φοβάται να αφήσει πίσω το σπίτι της, γνωρίζει τον Πίτερ Παν (Alexander Molony), ένα αγόρι που αρνείται να μεγαλώσει. Μαζί με τα αδέρφια της και μια μικροσκοπική νεράιδα, την Τίνκερ Μπελ (Yara Shahidi), ταξιδεύει με τον Πίτερ στον μαγικό κόσμο της Χώρας του Ποτέ. Εκεί, συναντά έναν κακό πειρατή καπετάνιο, τον Κάπτεν Χουκ (Jude Law), και ξεκινά μια συναρπαστική περιπέτεια που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα.

Αυτό που κάνει το «Πίτερ Παν & Γουέντι» να ξεχωρίζει είναι η διαφορετική οπτική στην ιστορία

Η νέα ταινία του David Lowery βρίσκει τον δημιουργό και έναν από τους μεγάλους παραμυθάδες της νέας γενιάς, να ακολουθεί τα χνάρια άλλων δημιουργών, όπως οι Steven Spielberg («Hook», 1991), Joe Wright («Pan», 2015) και Benh Zeitlin («Wendy», 2020), και να ασχολείται με την επαναδιατύπωση της ιστορίας του Πίτερ Παν, της Γουέντι και των Χαμένων Παιδιών. Ο Lowery και ο συνσεναριογράφος του βασίστηκαν στην κλασική ταινία της Disney «Peter Pan» του 1953, που με τη σειρά της είχε βασιστεί στο θεατρικό έργο του 1904. Οι δύο τους, όμως, μας δίνουν μία εκδοχή της ιστορίας που δεν είχε περάσει από το μυαλό μας όταν βλέπαμε μικροί την ιστορία αυτή.

Ο πρωταγωνιστής δεν είναι ο Πίτερ Παν, αλλά η Γουέντι. Για αυτό και ο τίτλος περιλαμβάνει και το όνομά της!

 Πίτερ Παν & Γουέντι
©2023 Disney και οι συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες

Ο Lowery από την αρχή σου δείχνει τις προθέσεις του για να πει την ιστορία ενός παιδιού που φοβάται να μεγαλώσει. Η Γουέντι βρίσκεται στην ηλικία που θα πρέπει να φύγει από το σπίτι της για να μπει εσώκλειστη σε σχολείο για κορίτσια και μαζί να αφήσει πίσω της τα μικρότερα αδέρφια της, αλλά και την παιδικότητά της. Θα πρέπει να γίνει, πλέον, μία νεαρή δεσποινίδα. Και αυτό την τρομάζει!

Σε εκείνο το σημείο του «Πίτερ Παν & Γουέντι» μπαίνουν στην ιστορία η Τίνκερ Μπελ και ο Πίτερ Παν. Έρχονται ως μία προβολή του τι σημαίνει να μείνεις πάντα παιδί και να μην μεγαλώσεις. Τι σημαίνει να μη ζήσεις τη ζωή σου και να περάσεις από όλες τις φάσεις της και ιδιαίτερα αυτή της ενηλικίωσης. Σαν μία προειδοποιητική ιστορία σαν αυτές που έχει διηγηθεί ο Lowery σε προηγούμενες ταινίες του όπως το εκπληκτικό έπος «The Green Knight».

Πίτερ Παν & Γουέντι
©2023 Disney και οι συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες

Παράλληλα, οι δημιουργοί του «Πίτερ Παν & Γουέντι» έχουν φέρει και άλλες σημαντικές αλλαγές στην ιστορία του παιδιού-που-δεν-μεγάλωσε-ποτέ. Από την εμβάθυνση της ιστορίας του ίδιου του Πίτερ, της σχέσης που τον ενώνει με τον Κάπταιν Χουκ (έναν Jude Law που καταβροχθίζει όλες τις σκηνές στις οποίες μπαίνει, αν και υπερβάλει σε ορισμένες στιγμές), τον μεγαλύτερο ρόλο και πιο δυναμικό που αναλαμβάνει η Tiger Lily, καθώς και την ενσωμάτωση κοριτσιών και ενός παιδιού με σύνδρομο Down στην ομάδα των Χαμένων παιδιών.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται να βοηθήσουν στην μεγαλύτερη συμπεριληπτικότητα που βλέπουμε να κάνει την εμφάνισή της σταδιακά στο Hollywood.. Οι πειρατές του Χουκ περιέχουν άτομα διαφορετικής εθνικότητας, ενώ την Τίνκερ Μπελ υποδύεται η ηθοποιός Yara Shahidi που είναι Αφροαμερικανή σε μία στοργική ερμηνεία που παρουσιάζει τη γνωστή νεράιδα ως τη μητέρα που δεν είχε ο Πίτερ Παν και δεν ακούει ποτέ. Μία ωραία αναφορά στο πώς τα παιδιά δεν ακούνε τους γονείς τους, απλά γιατί δεν τους καταλαβαίνουν.

Πίτερ Παν & Γουέντι
©2023 Disney και οι συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες

Εδώ, όμως, δεν γίνεται απλά για να γίνει. Γίνεται για να δείξει πως όλα τα παιδιά (αγόρια, κορίτσια, με σύνδρομο Down και από όλες τις εθνικότητες) φθάνουν σε ένα σημείο που δε θέλουν να μεγαλώσουν, δε θέλουν να χάσουν την παιδικότητά τους και τους φοβίζει αυτό το ταξίδι της ενηλικίωσης.

Ο ίδιος ο Lowery, μάλιστα, έχει υποστηρίξει την απόφασή του αυτή που έχει προκαλέσει και αρκετές αντιδράσεις από μερίδα του κοινού:

«Οι ταινίες πρέπει να είναι για όλους και δεν αλλάζει την ταινία ούτε στο ελάχιστο»

Πίτερ Παν & Γουέντι
©2023 Disney και οι συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες

Η σκηνοθεσία του Lowery και η εικόνα του Bojan Bazelli δίνουν μία μυθική αισθητική στο γνωστό παραμύθι, ενώ το «Πίτερ Παν & Γουέντι» φαίνεται φτιαγμένο για να το απολαύσει κανείς στην μεγάλη οθόνη με προσοχή στη λεπτομέρεια, τα εφέ και τις τοποθεσίες. Έτσι, το Disney+ βάζει στη βιβλιοθήκη του μία κινηματογραφική εμπειρία που μπορείς  να απολαύσεις από την άνεση του καναπέ σου.

Από εκεί και πέρα, όμως, δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο και χάνει τη μαγεία του υπό την πίεση να ακολουθήσει και να αναδημιουργήσει στιγμές από το πρωτότυπο του 1953. Πολλές από τις ερμηνείες των παιδιών παρουσιάζονται μονοδιάστατες, ενώ χρειαζόταν και περισσότερος χρόνος με τα Χαμένα Παιδιά καθώς οι δημιουργοί μπήκαν στον κόπο να διευρύνουν τα στενά όρια του καστ και να μας προσθέσουν διαφορετικές οπτικές και ιστορίες σε αυτό το γκρουπ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neolaia.gr (@neolaia.gr)

Το «Πίτερ Παν & Γουέντι», που είναι διαθέσιμο τώρα στο Disney+, προσπαθεί να δείξει μία διαφορετική οπτική της γνωστής ιστορίας, πετυχαίνοντας κατά το ήμισυ τους στόχους του και αποδεικνύει πως η Disney θα πρέπει να αφήσει τους δημιουργούς να μεταφέρουν με τη δική τους σφραγίδα τις κλασικές ταινίες κινουμένων σχεδίων που έχουμε αγαπήσει για να μας προσφέρουν κάτι φρέσκο. Όπως είχαν κάνει, για παράδειγμα, με το εκπληκτικό «Jungle Book» του 2016.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 2