Σουδάν: Οι μαρτυρίες των πρώτων διασωθέντων που έφθασαν στην Ελλάδα - Δεύτερη επιχείρηση σε εξέλιξη
Οι πρώτες δηλώσεις των 17 διασωθέντων από το Σουδάν που έφθασαν στην Ελλάδα - Σε εξέλιξη βρίσκεται δεύτερη επιχείρηση

Περίπου στις 10:30 το πρωί της Τρίτης έφτασε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας το μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε 17 άτομα (13 Έλληνες και 4 ξένους υπηκόους, συζύγους Ελλήνων) από το Σουδάν. Τα πρώτα άτομα που μεταφέρθηκαν στη χώρα μας παραχώρησαν σε δηλώσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση.

Σουδάν

Μεταξύ των επιβαινόντων, που μεταφέρθηκαν στη χώρα μας είναι τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια, οι οποίοι αναχώρησαν χθες από το Τζιμπουτί και, μέσω Ασουάν, έφτασαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Σουδάν

Οι πρώτες δηλώσεις των Ελλήνων

Στην κάμερα της ΕΡΤ παραχώρησαν τις πρώτες δηλώσεις τους. Ένας από τους διασωθέντες μιλώντας για το πώς κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν είπε:

«Ήταν και θέμα τύχης. Ευχαριστούμε πολύ»

Σε σπαστά ελληνικά, ένας άλλος διασωθείς περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές που έζησαν στο Σουδάν λέγοντας ότι τη δεύτερη ημέρα των συγκρούσεων έπεσε μια βόμβα δίπλα στο σπίτι του.

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται δεύτερη επιχείρηση

Την ίδια ώρα, με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε τη Δευτέρα (24/4) σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβαστεί και ο έφηβος γιος του.

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Σουδάν

Σουδάν: Τριήμερη κατάπαυση πυρός

Νωρίτερα σήμερα, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδος) για 72 ώρες.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσαν επίσης, αργά το βράδυ, ότι συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία για 72 ώρες, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό των πολύνεκρων συγκρούσεων και για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό.

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας», αναφέρει η διοίκηση της RSF.

Οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που είχαν ανακοινωθεί έμειναν κενό γράμμα αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη χώρα της Αφρικής ανάμεσα στις δυνάμεις των δύο στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.

Την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία 72 ωρών είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες -σε συνεργασία με τους συμμάχους τους- με σκοπό τη σύσταση «επιτροπής» που θα διαπραγματευτεί τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών στο Σουδάν, οι οποίες μαίνονται από τις 15 Απριλίου.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr και EPT
Πηγή φωτογραφιών & cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;