Σουδάν: Συμφωνία για τριήμερη κατάπαυση πυρός – 7 ακόμη Έλληνες απεγκλωβίστηκαν
Σουδάν: Φτάνει στη χώρα μας το πρώτο αεροσκάφος με Έλληνες

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδος) για 72 ώρες, αναφέρει ανακοίνωσή στο Facebook.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσαν επίσης αργά το βράδυ πως συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία για 72 ώρες, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό των πολύνεκρων συγκρούσεων και για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό.

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας», αναφέρει η διοίκηση της RSF.

Ολες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν έμειναν κενό γράμμα αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη χώρα της Αφρικής ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.

Την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία 72 ωρών είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες – σε συνεργασία με τους συμμάχους τους – με σκοπό τη σύσταση «επιτροπής» που θα διαπραγματευθεί τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών στο Σουδάν, οι οποίες μαίνονται από τις 15 Απριλίου.

Σήμερα στην Ελλάδα η πρώτη πτήση με Έλληνες – Νέοι απεγκλωβισμοί

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έστειλε ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο και έφτασε στο Τζιμπουτί για την παραλαβή των 28 Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους, που έχουν απεγκλωβιστεί. Σήμερα αναμένεται η επιστροφή τους στη χώρα μας.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το πρωί το ΥΠΕΞ, επτά επιπλέον άτομα, Ελληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν και αφίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Ακαμπα της Ιορδανίας.

Ο Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Βόπκε Χούκστρα, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας, τονίζεται από το ΥΠΕΞ.

Παρόλα αυτά, δεκάδες άτομα εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένα. Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος, εκτιμά ότι τα άτομα αυτά είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν και να φυγαδευτούν κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν.

Ορισμένοι κρύβονται στα σπίτια τους και οι απόπειρες γίνονται μετ’ εμποδίων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;