Εκλογές 2023: Τι υπόσχονται τα κόμματα για τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Εκλογές 2023: Τι λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τι ο Αλέξης Τσίπρας - Ποιες οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Οι εκλογές 2023 πλησιάζουν και τα κόμματα έχουν ήδη να παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους, σχετικά με τους μισθούς και το εργασιακό τοπίο για τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλα όσα προβλέπουν τα προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τους μισθούς, καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με τα όσα υπόσχονται.

Νέα Δημοκρατία: Στα στα 975 ευρώ ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας

Μητσοτάκης

Η Νέα Δημοκρατία, υπόσχεται στο προεκλογικό της πρόγραμμα αυξήσεις 25% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μεσοσταθμικά σε τέσσερα χρόνια, με την προϋπόθεση να υπάρχει ανάπτυξη 3% κάθε χρόνο. Εφόσον αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί, ο κατώτατος μισθός από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 975 ευρώ στο τέλος της τετραετίας (2027), κοντά δηλαδή στον μέσο ευρωπαϊκό μισθό. Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο, προβλέπεται αύξηση των μισθών από 8-13% από την 1η Ιανουαρίου 2024 αλλά και μπόνους παραγωγικότητας με στοχοθεσία. Η προϋπόθεση του 3%, ωστόσο, σημαίνει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η χώρα θα πρέπει να επιτυγχάνει την μεγαλύτερη ανάπτυξη σχεδόν στην Ευρώπη, την στιγμή που φέτος, στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει το 2,2%.

ΣΥΡΙΖΑ: Στα 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός τον πρώτο χρόνο

Τσίπρας Γεωργούλης

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο προεκλογικό του πρόγραμμα, υπόσχεται ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσει στα 880 ευρώ τον πρώτο χρόνο. Σχετικά με τον δημόσιο τομέα, προβλέπεται αύξηση 10% των μισθών τον πρώτο χρόνο και από εκεί και πέρα ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο εμπροσθοβαρές, όμως, δεν σταθμίζει καθόλου την ανάπτυξη, όπως μεταδόθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η ΓΣΕΕ προτείνει χαμηλότερο κατώτατο μισθό (850 ευρώ), υπό τον φόβο ότι οι μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν μία τόσο μεγάλη αύξηση των μισθών.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αυξήσεις σε όλες τις κλίμακες

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλά για Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αυξήσεις όχι μόνο στον κατώτατο μισθό αλλά και στις τριετίες και σε όλες τις κλίμακες, υποχρεωτικές συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις σε όλους τους κλάδους εργασίας.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο, το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται τιμαριθμική αναπροσαρμογή και μπόνους παραγωγικότητας. Οι αυξήσεις που υπόσχεται για όλο τον ιδιωτικό τομέα φαίνονται ιδιαίτερα γενναιόδωρες αλλά είναι αμφίβολο αν θα είναι βιώσιμες για τους εργοδότες. 

 

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;