Πώς επιλέγουμε κρασί για την Κυριακή του Πάσχα; - Tips από την ειδικό
H Μερόπη Παπαδοπούλου, σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Οινοχόος, μας βοηθάει να επιλέξουμε σωστά το κρασί που θα πιούμε την Κυριακή του Πάσχα.

Η Κυριακή του Πάσχα έφθασε και το πασχαλινό τραπέζι αρχίζει να στρώνεται. Αυτό που δεν πρέπει να λείπει, όμως, είναι το καλό κρασί. Εκείνο που θα μας συνοδεύσει όλη την ημέρα. Έτσι, η Μερόπη Παπαδοπούλου, σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Οινοχόος, μας βοηθάει να επιλέξουμε σωστά για την ημέρα αυτή.

Για το πρωί…

Η ευλογημένη κνίσα από το θυσιαστήριο των αθώων –πλην πεντανόστιμων!– αμνοεριφίων ανεβαίνει στους ουρανούς γαργαλώντας τη μύτη αρχαίων και νέων θεών, μήπως και επιτέλους ρίξουν τη ματιά τους κατά ‘δω… Σούρτα φέρτα στις κουζίνες, πίτες φουρνίζονται, παρασκευάσματα με εντόσθια και μπόλιες δημιουργούνται, τόνοι πατάτας καθαρίζονται, αρωματικά ψιλοκόβονται, ενώ καφέδες κρυώνουν στα φλιτζάνια, τσουρέκια μένουν μισοδαγκωμένα στα πιάτα, γέλια, πειράγματα και οι φωνές των επιστατούντων στις σούβλες: «δεν έχει μεζεδάκια για τους ψήστες!». Βγαίνουν μάνι–μάνι τα παγωμένα τσίπουρα από την κατάψυξη και τα χθεσινά τσουγκρισμένα και αφάγωτα, ως συνήθως αυγά, μετατρέπονται σε μια θεϊκή αυγοσαλάτα. Κρίθινα παξιμαδάκια και δυό ελιές και να ο πρώτος μεζές που καταφτάνει στην αυλή, εναρκτήριο ενός γεύματος χωρίς χρονικά και γευστικά όρια.

Τα τραπέζια στρώνονται με λουλουδάτα τραπεζομάντιλα. Σήμερα χωράνε όλα τα λαγουδάκια, οι κοτούλες και τα παπάκια, δίπλα στα κεραμικά πιάτα, και τα ωραία, ανθεκτικά στο τσούγκρισμα ποτήρια. Γιατί αν δεν τσουγκρίσεις με την ψυχή σου το Πάσχα πότε θα τσουγκρίσεις; Λευκά, ροζέ και αφρώδη κρύα κρασιά κυλάνε στα ποτήρια μας συμπληρώνοντας τη γευστική μαγεία καθώς προσγειώνονται στο τραπέζι τεράστιες πιατέλες με ανοιξιάτικες χορτόπιτες, μικρούτσικα ξινούτσικα ντολμαδάκια, λευκά τυριά. Ασύρτικα, Sauvignon, Chardonnay, Μαλαγουζιές κι ό,τι άλλο λαχτaράει ο ουρανίσκος σας. Κι όταν φτάσουν οι λεπτοδουλεμένες γαρδούμπες και τα φινετσάτα κοκορέτσια –βγάζοντας κοροϊδευτικά τη γλώσσα σε όλες τις τάχα μου δυτικές ντελικατέσεν– γεμίστε τα ποτήρια με ροζέ από Ξινόμαυρο που σιγοντάρει με σθένος τη γλυκιά γεύση των εντοσθίων. Στην περίπτωση της λεπτοκομένης κρασάτης συκωταριάς που σιγοψήθηκε σε λίγο κρασί, ανοίξτε ένα μπουκάλι γλυκό Σαμιώτικο ή ένα μπορντολέζικο Sauternes, αν σας βρίσκεται, και απολαύστε…

κρασί Πάσχα

Για το μεσημέρι…

Το Πάσχα των Ελλήνων θέλει οβελία, να τσικνιστεί το σύμπαν, το Πάσχα των Ελλήνων θέλει σούβλα! Ακόμα και οι χορτοφάγοι δεν ξέρω αν μπορούν, ανήμερα το Πάσχα, να αντισταθούν στη θέα και πολύ περισσότερο στην τραγανή γεύση μιας ξεροψημένης αρνίσιας πετσούλας. Ελπίζω ότι συμμερίζεστε την άποψή μου ότι το αρνί είναι ένα εξαιρετικό κρέας, ειδικά αν του συμπεριφερθούμε σωστά στο μαγείρεμα (να μην το στεγνώσουμε δηλαδή). Τώρα αν αυτό το αρνάκι έχει βοσκήσει σε λιβάδια με αρωματικά ή στις κακοτράχαλες ραχούλες των νησιών και το κρέας του έχει τέτοια αρώματα που δεν χρειάζεται κανένα άρτυμα, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια γευστική έκρηξη.

Ανοίξτε τα Ξινόμαυρα! Τα εξαιρετικά αυτά κρασιά της Μακεδονίας έχουν την απαιτούμενη οξύτητα για να ισορροπήσουν τη λιπαρότητα του αρνιού, ενώ παράλληλα όταν είναι ωραία οινοποιημένα και έχουν πάρει τον χρόνο τους να ωριμάσουν έχουν υπέροχα αρώματα, δαμάσκηνου, πιπεριάς, λιαστής ντομάτας, μπαχαρικών, που αρμονίζονται με τη νοστιμιά και την ελαφριά αλμύρα του αρνίσιου ψαχνού. Μια πλούσια Νάουσα, μια παλαιωμένη Ραψάνη, και η ευωχία φτάνει στο ζενίθ.

κρασί Πάσχα

Εναλλακτικά

Η γάστρα, ο φούρνος, το αρνάκι στις κληματόβεργες είναι οι άλλες πασχαλινές εναλλακτικές προτάσεις που φυσικά με τη σειρά τους κι αυτές κόκκινα κρασιά απαιτούν. Σ’ αυτές τις μαγειρικές εκδοχές όμως δοκιμάστε Αγιωργίτικα, Syrah και Cabernet Sauvignon σε υπέροχα χαρμάνια από την πλούσια ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα.

Για το απόγευμα…

Ο ήλιος πάει να γείρει και τα τραγούδια γίνονται νοσταλγικά, κι αναζητάμε ένα άλλοθι, το πασχαλινό άλλοθι να κρατήσουν λίγο ακόμα οι χοροί… Το ίδιο άλλοθι καλείται να μας αθωώσει από τα γαλατομπούρεκα, τις καρυδόπιτες, τα καλτσούνια και τις ανοιξιάτικες τάρτες με τα φρούτα, που θα συμπληρωθούν με τα αρώματα των γλυκών κρασιών που με τόση αφθονία μας προσφέρει ο ελληνικός αμπελώνας.

Όμως το τέλος της γιορτής πλησιάζει κι η μυρωδιά του καφέ μας επαναφέρει στην τάξη. «Ένα digestif παρακαλώ;» Ένα γλυκόπικρο ποτό με αιώνων ιστορία που ξεκινάει από βοτανικές συνταγές μυστικιστικών μοναστηριών περασμένων αιώνων έρχεται να σταλάξει την απαιτούμενη ηρεμία στα χαρούμενα πλην παραφορτωμένα μας στομάχια. Ένα bitter, ένα amaro (ένα Averna, ένα Jagermeister…) πέστε το όπως θέλετε, είναι ότι πρέπει! Και ας μας έχει ο Θεός καλά να γιορτάζουμε σε κάθε μικρή ή μεγάλη αφορμή.

κρασί Πάσχα 2023

Η ρετσίνα

Αν θέλετε το Πάσχα σας απολύτως παραδοσιακό και δεν έχετε διάθεση να «χαθείτε» ανάμεσα σε δεκάδες κρασιά σερβίρετε μόνο ρετσίνα! Έτσι κι αλλιώς είναι ένα κρασί που μπορεί να τα βγάλει πέρα με όλα σας τα εδέσματα!

Τι να προσέξετε

Το άναρχο τραπέζι του Πάσχα μπορεί να επιφυλάσσει και δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως ας πούμε να μην σας φτάσουν τα κρασιά. Θα πρέπει να υπολογίσετε μισό μπουκάλι για κάθε άτομο. Επίσης θα πρέπει να έχετε φροντίσει για μπίρες και αναψυκτικά για όσους τα προτιμούν.

Μια εξαιρετική λύση είναι οι magnum φιάλες ειδικά στα ερυθρά κρασιά και αν οι καλεσμένοι σας είναι πάρα πολλοί.

Ένα πασχαλινό τραπέζι στη εξοχή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κακοσερβιρισμένο κρασί.

Μη βγάλετε στην ύπαιθρο τα καλά κρυστάλλινα ποτήρια σας, τα ειδικά για την απόλαυση του κρασιού. Πιο χοντρά, γυάλινα και με πιο χαμηλό πόδι ποτήρια για να αντέχουν στο τσούγκρισμα!

Μεγάλες πήλινες ή μπακιρένιες λεκάνες με πάγο και νερό θα διατηρήσουν τα κρασιά κρύα χωρίς να γεμίσετε το ψυγείο σας.

Πηγή: gastronomos.gr

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;