Explainer: Τι συμβαίνει τελικά με το TikTok;
TikTok: Aπό την κατάκτηση της «κορυφής» στην ακρόαση του CEO στο Κονγκρέσο και την πιθανή απαγόρευση της εφαρμογής σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Το TikTok είναι η δημοφιλέστερη πλατφόρμα δημιουργίας και κοινοποίησης βίντεο μικρής διάρκειας, η οποία διατίθεται ως εφαρμογή για iOS, Android και Windows συσκευές. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε το 2017 από την κινέζικη εταιρεία ByteDance, για αγορές εκτός της Κίνας. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016 η ByteDance έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή Douyin για τους χρήστες στην Κίνα. Το TikTok και το Douyin είναι αδελφές εφαρμογές, αλλά τρέχουν σε διαφορετικούς διακομιστές προκειμένου η δεύτερη να είναι συμβατή με τους κανονισμούς λογοκρισίας στην Κίνα. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν βίντεο σύντομης διαρκείας. Χρησιμοποιείται από εκατομμύρια άτομα στην Ασία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του κόσμου.

Το 2018, η εφαρμογή απέκτησε σημαντική δημοτικότητα. Για τον Οκτώβριο του 2018, στις ΗΠΑ η εφαρμογή TikTok είχε τον μεγαλύτερο αριθμό λήψεων από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή. Το 2019 βρέθηκε να είναι διαθέσιμο σε πάνω από 150 αγορές και 75 γλώσσες. Τον Φεβρουάριο του 2019, οι εγκαταστάσεις των TikTok και Douyin ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων της εφαρμογής σε συσκευές Android στην Κίνα.

Η εφαρμογή που έγινε εξαιρετικά δημοφιλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κινδυνεύει να απαγορευτεί δια νόμου στις ΗΠΑ, όπου μετράει περίπου 150 εκατομμύρια χρήστες, καθώς και στην Ευρώπη, όπου την χρησιμοποιούν πάνω από 220 εκατομμύρια άνθρωποι.

TikTok: Τα επικίνδυνα challenges και οι ανήλικοι χρήστες

H πλατφόρμα χρησιμοποιείται αρκετά από ανήλικους, γεγονός που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, ιδίως λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα επικίνδυνα “challenges” που λαμβάνουν χώρα ανά τα τακτά χρονικά διαστήματα και πολλές φορές έχουν οδηγήσει παιδιά ακόμη και στον θάνατο. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg αποκαλύφθηκε πως τουλάχιστον 15 θάνατοι παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών σχετίζονται με επικίνδυνα challenges που ξεκίνησαν από το Tik Tok. Πολλοί γονείς μάλιστα, κατέφυγαν στη δικαιοσύνη μηνύοντας τον γίγαντα των social media για τον θάνατο των παιδιών τους.

Σημειωτέον ότι οι επίσημοι όροι και προϋποθέσεις για τη χρήση της εφαρμογής, όπως ακριβώς ισχύει και με την πλειονότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθιστούν το TikTok ασφαλές για χρήση από την ηλικία των δεκατριών ετών και έπειτα, με την αυτόματη ρύθμιση ιδιωτικού λογαριασμού, που αποκλείει την αλληλεπίδραση με μη εξουσιοδοτημένους χρήστες. Από την ηλικία των δεκαέξι και ύστερα, οι χρήστες δύνανται να παράξουν το δικό τους αυθεντικό περιεχόμενο, καθώς και να χρησιμοποιήσουν την ενσωματωμένη λειτουργία ανταλλαγής προσωπικών μηνυμάτων με άλλους χρήστες. Οι παραπάνω περιορισμοί, βέβαια, μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν με τη δημιουργία ενός λογαριασμού βασισμένου σε μη αληθή ημερομηνία γέννησης.

Σκληρό «ροκ εν ρολ» από τη Δύση: Οι απειλές και οι απαγορεύσεις για τη δημοφιλή πλατφόρμα

Τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει μία μεγάλη και πολύπλοκη συζήτηση που αφορά την απαγόρευση του TikTok από χώρες του δυτικού κόσμου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Μ. Βρετανία και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απαγόρευση αφορά σε έναν αρχικό βαθμό τις κρατικές συσκευές. Θα μπορούσε όμως να γενικευτεί και αν ναι, ποιες είναι οι προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μία τέτοια κίνηση; Οι χώρες που θέτουν το ζήτημα της απαγόρευσης υπό συζήτηση, προβάλλουν ως κύριο επιχείρημα τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

Κρίστοφερ Ρέι: «Αυτό είναι ένα εργαλείο που είναι τελικά υπό τον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης»

Η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το TikTok για να ελέγξει δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών χρηστών, δήλωσε πριν από κάποιους μήνες ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, σε ακρόαση στην αμερικανική Γερουσία, σημειώνοντας ότι αυτή η κινεζική εφαρμογή προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια. Ο Ρέι τόνισε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας σε μια ακρόαση σχετικά με τις παγκόσμιες απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ, ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει το TikTok για να ελέγξει λογισμικό σε εκατομμύρια συσκευές και να καθοδηγεί αφηγήματα για να διχάσει τους Αμερικανούς σχετικά με την Ταϊβάν ή άλλα ζητήματα.

«Ναι, και θα ήθελα να επισημάνω σε αυτό το τελευταίο, συγκεκριμένα, ότι δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα βλέπαμε πολλά από τα εξωτερικά σημάδια ότι αυτό συμβαίνει, αν συνέβαινε», τόνισε ο διευθυντής του FBI σχετικά με τις ανησυχίες ότι η Κίνα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει χρήστες με παραπληροφόρηση. «Αυτό είναι ένα εργαλείο που είναι τελικά υπό τον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης – και, για μένα, βρίθει ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια», τόνισε.

 

Τι ισχύει για τη συλλογή δεδομένων από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Όπως και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok συλλέγει δεδομένα όπως όνομα, ηλικία, τηλεφωνικό αριθμό και διεύθυνση email, όταν κάποιος εγγράφεται στην πλατφόρμα. Από κει και πέρα, το TikTok γνωρίζει ανάλογα με τη χρήση, που βρίσκονται οι χρήστες, τις συνήθειες τους, τη διεύθυνση IP, τα βιομετρικά τους δεδομένα, γνωρίζει τι πληκτρολογούν και τι αναζητούν. Στις ΗΠΑ, το νομοσχέδιο RESTRICT Act δίνει το δικαίωμα στον Αμερικανό Πρόεδρο να απαγορεύσει εφαρμογές ή hardware που προέρχονται από εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες τις οποίες η Ουάσιγκτον θεωρεί «αντίπαλες». Στο νομοσχέδιο δεν κατονομάζεται το TikTok αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η εφαρμογή πληροί τα κριτήρια που θέτει ο νόμος για να μπορεί να εφαρμοστεί η απαγόρευση.

Μία άλλη προέκταση του θέματος αγγίζει τα συμφέροντα των αμερικανικών πολυεθνικών. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάσουν το TikTok να συλλέγει δεδομένα και να τα φυλάσσει μόνο στις ΗΠΑ, θα υπάρχει ένα ισχυρό πάτημα ούτως ώστε να συμβεί το ίδιο με το Facebook, τη Google κ.ο.κ.

Στην Ευρώπη, η Κομισιόν απαγόρευσε πρόσφατα τη χρήση του TikTok σε επαγγελματικές συσκευές και την απόφαση αυτή ακολούθησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε εθνικό επίπεδο, η Νορβηγία, η Δανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, έχουν επίσης απαγορεύσει τη χρήση του TikTok σε κρατικές συσκευές. Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Ολλανδίας δεν αναφέρεται στο TikTok αλλά σε εφαρμογές που προέρχονται από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν και έχουν αυξημένο κίνδυνο κατασκοπείας.

Τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της απαγόρευσης του TikTok

Σαφώς και όπως προαναφέρθηκε εκτενώς, η εθνική ασφάλεια είναι το πρώτο και κύριο όπλο στη φαρέτρα όσων υποστηρίζουν ότι το TikTok πρέπει να απαγορευθεί ακόμη και στον γενικό πληθυσμό κάποιων χωρών. Η συλλογή προσωπικών δεδομένων από την πλατφόρμα, θα μπορούσε να αποβεί άκρως επικίνδυνη αν π.χ. η κινεζική κυβέρνηση αποφάσιζε να απαιτήσει από το TikTok να δώσει τα στοιχεία των Αμερικανών πολιτών. Ακόμη η Κίνα θα μπορούσε, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους να χρησιμοποιήσει τη δημοφιλή πλατφόρμα ως μέσο προπαγάνδας στις ΗΠΑ αλλά και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα αντεπιχειρήματα

Εκείνοι που διαφωνούν με την απαγόρευση, παραθέτουν ως επιχείρημα την ελευθερία του λόγου, η οποία πλήττεται με την απαγόρευση του πιο δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης ανά την υφήλιο. Επίσης αναφέρουν το άνισο πεδίο δράσης που δημιουργείται στον χώρο της τεχνολογίας, όταν κολοσσοί όπως η Google και η Meta συλλέγουν προσωπικά δεδομένα χρηστών σε όλο τον κόσμο, όμως για το ίδιο διάβημα χρειάζεται να λογοδοτήσει μόνο το TikTok.

Βέβαια, πολλές είναι οι φορές όπου οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογικών υπηρεσιών έχουν λογοδοτήσει επίσημα σε διάφορες χώρες για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων. Ενδεικτικά αναφέρεται ένα πρόσφατο περιστατικό που αφορά την εταιρεία Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ:

«Παράνομη κρίθηκε η χρήση των διαφημιστικών εργαλείων παρακολούθησης του Facebook από ιστοσελίδα στην Αυστρία. Σύμφωνα με την αυστριακή αρχή προστασίας δεδομένων, η χρήση των εργαλείων αυτών από ιστοσελίδα παραβιάζει το άρθρο 44 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) που αφορά στη διαβίαβαση δεδομένων στις ΗΠΑ. Η απόφαση αφορά το εργαλεία σύνδεσης στο Facebook (facebook login), το οποίο διευκολύνει την πρόσβαση των χρηστών σε υπηρεσίες που δεν προσφέρονται από τη Meta χωρίς τη δημιουργία πρόσθετων λογαριασμών, και το εργαλείο Facebook Pixel, το οποίο παρακολουθεί τις δραστηριότητες των επισκεπτών στην ιστοσελίδα της. Σύμφωνα με την αυστριακή αρχή, η ίδια η Meta Platforms Inc. δεν παραβίασε τα άρθρα 44 και επόμενα του ΓΚΠΔ, καθώς ήταν απλώς ένας εισαγωγέας δεδομένων και δεν αποκάλυψε δεδομένα, παρά μόνο τα έλαβε.

Από την άλλη πλευρά, η αυστριακή αρχή έκανε δεκτή την καταγγελία κατά της ιστοσελίδας. Το γεγονός και μόνο ότι η εταιρεία απενεργοποίησε τα εργαλεία του Facebook μετά την καταγγελία δεν αρκούσε για να αποκλειστεί παράβαση, καθώς είχε ήδη λάβει χώρα.Υπό το φως της απόφασης «Schrems II»,η αυστριακή αρχή θεώρησε ότι τα δεδομένα που μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ μέσω των εργαλείων του Facebook ήταν προσωπικά δεδομένα και πραγματοποιήθηκε διεθνής διαβίβασή τους.Η αυστριακή αρχή δεν μπόρεσε να βρει νομική βάση για τη διαβίβαση αυτή. Αφενός, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί επάρκειας για τη μεταφορά δεδομένων από την ΕΕ στις ΗΠΑ ακυρώθηκε από την απόφαση «Schrems II».Από την άλλη πλευρά, η Meta εφάρμοσε τυπικές συμβατικές ρήτρες σύμφωνα με το άρθρο 46 ΓΚΠΔ μετά το χρόνο των επίμαχων γεγονότων.Ως εκ τούτου, η αρχή έκρινε ότι η ιστοσελίδα διαβίβασε παράνομα προσωπικά δεδομένα στις ΗΠΑ και το ΓΚΠΔ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την επιβολή ποινής στην ιστοσελίδα

Στις αρχές του 2023, στη Meta επιβλήθηκε ένα βαρύ πρόστιμο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, στη Meta Platforms Inc., επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 390 εκατομμυρίων ευρώ (414 εκατομμυρίων δολαρίων) από την κύρια αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα των χρηστών για εξατομικευμένες διαφημίσεις στις μονάδες της στο Facebook και το Instagram και έλαβε τελεσίγραφο για να συμμορφώσει τις υπηρεσίες της με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η Meta έχει προθεσμία τριών μηνών για να διασφαλίσει ότι η επεξεργασία των πληροφοριών αυτών συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ, ανέφερε η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων σε ανακοίνωσή της. Η ρυθμιστική αρχή επέβαλε στο Facebook πρόστιμο 210 εκατ. ευρώ και στο Instagram επιπλέον 180 εκατ. ευρώ, αφού η εποπτική αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι όροι παροχής υπηρεσιών της Meta που απαιτούσαν από τους χρήστες να αποδέχονται εξατομικευμένες διαφημίσεις κατά την εγγραφή τους στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης παραβίαζαν τους κανόνες της ΕΕ.

Βέβαια, το ευκόλως εννοούμενο από όσα λέχθηκαν, είναι ότι οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί Κολοσσοί που προαναφέρθηκαν, δεν κινδύνευσαν πότε τόσο άμεσα με «λουκέτο» σε πολλές χώρες, όσο κινδυνεύει αυτή τη στιγμή το TikTok.

 

H ακρόαση του CEO του TikTok στο Κογκρέσο

Πάνω από πέντε ώρες κατέθετε την Πέμπτη (23/3) στην επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου ο CEO του TikTok, Σου Ζι Τσου, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων επιθυμούν να εντείνουν τον έλεγχο της κινεζικής εφαρμογής. Όπως αναφέρει το CNN, ο Ζι Τσου, μίλησε ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων και μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας, εμφανίστηκε σε επιτροπή του Κογκρέσου.

Με εκπαίδευση στο Χάρβαρντ, ο Τσου, που είχε κάποτε κάνει την πρακτική του άσκηση στο Facebook της Meta, ήταν ο μοναδικός μάρτυρας στη συγκεκριμένη ακρόαση. «Το TikTok συνειδητά επέτρεψε στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα Αμερικανών χρηστών. Οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων τους», υποστήριξε σε γραπτή δήλωσή της η βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς, που προεδρεύει της επιτροπής.

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο Σου Ζι Τσου τόνισε ότι η πλατφόρμα είναι ασφαλής και προστατευμένη και ότι δεν πρέπει να απαγορευτεί από τις αμερικανικές αρχές. Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι 150 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ είναι ενεργοί χρήστες της πλατφόρμας, γεγονός που καταδεικνύει, όπως είπε, πόσο εδραιωμένο είναι πλέον το TikTok την ώρα που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να την περιορίσει. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, επανέλαβε ότι η πλατφόρμα «πρέπει να απαγορευτεί» και το γεγονός ότι υπάρχουν 150 εκατομμύρια Αμερικανοί χρήστες στην πλατφόρμα υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης του Κογκρέσου.

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Σου Ζι Τσου έσπευσε να απενεχοποιήσει το Πεκίνο τονίζοντας ότι ουδέποτε η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε, ούτε σκοπεύει να ζητήσει από καμιά εταιρεία να της παραδώσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. «Σεβόμαστε το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένων όλων όσων κάνουν χρήση της εφαρμογής. Η κυβέρνηση αποδίδει υψηλό σεβασμό στην ασφάλεια των δεδομένων», υποστήριξε ο CEO της δημοφιλούς πλατφόρμας. «Το ΤikTok δεν είναι πράκτορας της Κίνας», πρόσθεσε ο Τσου Απαντώντας στην ερώτηση αν η εταιρεία «ByDance» είναι κινεζική, τόνισε ότι είναι μία παγκόσμια εταιρία με Κινέζο ιδρυτή.

Ο Τσου διαβεβαίωσε ότι το TikTok λαμβάνει ισχυρά μέτρα για την προστασία των δεδομένων των χρηστών της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει δηλώσει ότι έχει δαπανήσει πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για το έργο «Project Texas» που αφορά την ασφάλεια δεδομένων. «Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε αμερικανικό έδαφος, από μια αμερικανική εταιρεία και υπό την εποπτεία αμερικανικού προσωπικού», δήλωσε στην επιτροπή. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τα μέλη του Κογκρέσου φάνηκαν απογοητευμένα από τις απαντήσεις του CEO, ενώ εξέφρασαν ανησυχίες για τη δύναμη που έχει η εφαρμογή στα παιδιά των ΗΠΑ. Άλλοι κατηγόρησαν το TikTok ότι προωθεί περιεχόμενο που ενθαρρύνει τις διατροφικές διαταραχές, τις παράνομες πωλήσεις ναρκωτικών και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Βέβαια, μετά την ακρόαση του CEO του TikTok δεν ήταν λίγοι οι χρήστες του Twitter που χαρακτήρισαν την όλη διαδικασία ως “φιάσκο”, μιλώντας για “ασχετοσύνη” των βουλευτών.

 

 

 

Με πληροφορίες από Bloomberg, Washington Post και CNN

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
30 Απρ. 2024
ΜΑΚ
20:00
-
ΠΑΟ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
21:30
-
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;