Εταιρεία βιοτεχνολογίας δημιούργησε κεφτέ από… μαμούθ
«Επιλέξαμε το μαλλιαρό μαμούθ διότι είναι σύμβολο απώλειας ποικιλομορφίας και κλιματικής αλλαγής»

Εταιρεία βιοτεχνολογίας «αναβίωσε» τη σάρκα ενός προ πολλού εξαφανισμένου ζώου, δημιουργώντας μπιφτέκι από κρέας… μαμούθ!

Το εγχείρημα έχει στόχο να καταδείξει τις δυνατότητες παραγωγής κρέατος από κύτταρα, χωρίς τη σφαγή ζώων, αλλά και να τονίσει τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας μεγάλης κλίμακας στην άγρια ζωή και το περιβάλλον.

Η ανάπτυξη κρέατος με εργαστηριακές μεθόδους που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση δεν είναι κάτι νέο. Και άλλες εταιρείες έχουν επιχειρήσει κάτι ανάλογο με πουλερικά, χοιρινό και βόειο κρέας. Ωστόσο, η Vow, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας από την Αυστραλία, ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση, με την ανάμειξη κυττάρων από μη συμβατικά είδη για τη δημιουργία νέων ειδών κρέατος.

Ήδη, η εταιρεία έχει εξετάσει τις δυνατότητες ανάπτυξης άνω των 50 ειδών κρέατος, με τη χρήση μεταξύ άλλων αλπακά, βουβαλιού, κροκοδείλου, καγκουρό, παγωνιού και διαφορετικών ειδών ψαριών.

Το πρώτο κρέας καλλιέργειας που θα πουληθεί σε εστιατόρια της Σιγκαπούρης φέτος, θα είναι γιαπωνέζικο ορτύκι.

«Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση κρέατος, έχουμε πρόβλημα αλλαγής συμπεριφοράς», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Vow, Τζορτζ Πέπου.

«Ο στόχος είναι η μετάβαση μερικών δισεκατομμυρίων ανθρώπων που καταναλώνουν συμβατική ζωική πρωτεΐνη στην κατανάλωση προϊόντων που μπορούν να παραχθούν στο εργαστήριο. Και θεωρούμε πως ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε αυτή τη μετάβαση, είναι να εφεύρουμε κρέας. Αναζητούμε κύτταρα που είναι εύκολο να καλλιεργηθούν, είναι νόστιμα και θρεπτικά, και έπειτα τα συνδυάζουμε ώστε να δημιουργήσουμε πραγματικά απολαυστικό κρέας», προσθέτει.

«Επιλέξαμε το μαλλιαρό μαμούθ διότι είναι σύμβολο απώλειας ποικιλομορφίας και κλιματικής αλλαγής», συμπληρώνει ο Τιμ Νόουκσμιθ, συνιδρυτής της Vow, αναφερόμενος στον πρόγονο του σημερινού ελέφαντα που πιστεύεται πως οδηγήθηκε στον αφανισμό λόγω κυνηγιού και υπερθέρμανσης του πλανήτη, στην ύστερη εποχή των Παγετόνων.

Η αρχική ιδέα ανήκει στον Μπας Κόρστεν της εταιρείας Wunderman Thompson. «Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το πώς τρώμε, και τι όψη και γεύση μπορούν να έχουν οι εναλλακτικές του μέλλοντος. Το καλλιεργημένο κρέας είναι κρέας, αλλά όχι όπως το γνωρίζουμε σήμερα».

Η Vow συνεργάστηκε με τον καθηγητή Ερνστ Γουλφτάνγκ του Ινστιτούτου Βιομηχανικής στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ για να δημιουργήσει μυϊκή πρωτεΐνη μαμούθ. Η ομάδα του πήρε την αλληλουχία DNA για τη μυοσφαιρίνη των μαμούθ, μια βασική πρωτεΐνη που δίνει στο κρέας τη γεύση του, και συμπλήρωσε τα λίγα κενά χρησιμοποιώντας DNA ελέφαντα, του κοντινότερου συγγενούς του σήμερα.

Έπειτα, η αλληλουχία αυτή τοποθετήθηκε σε μυοβλαστικά βλαστικά κύτταρα προβάτου, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν για την ανάπτυξη 20 δισεκατομμυρίων κυττάρων, τα οποία με τη σειρά τους χρησιμοποιήθηκαν στην ανάπτυξη του κρέατος μαμούθ.

«Ήταν αστεία εύκολο και γρήγορο. Το κάναμε σε μόλις δύο εβδομάδες» παραδέχεται ο Γούλφτανγκ.

Προσώρας κανείς δεν έχει δοκιμάσει τον κεφτέ από μαμούθ. «Δεν έχουμε δει αυτήν την πρωτεΐνη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οπότε δεν έχουμε ιδέα πώς θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όταν τη φάμε. Όμως, αν το ξαναπροσπαθήσουμε, θα μπορούσαμε σίγουρα να το κάνουμε με έναν τρόπο που θα το έκανε πιο αποδεκτό στους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς», σημειώνει ο Γούλφτανγκ.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vow (@itsjustvow)

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;