Η Bρετανία απαγορεύει το «αέριο του γέλιου»
Το αέριο αυτό εκτιμάται ότι έχει ζήτηση για τις σύντομες ψυχοδραστικές του επιδράσεις – διάρκειας τριών έως τεσσάρων λεπτών.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το υποξείδιο του αζώτου ή «αέριο του γέλιου», μια ουσία με ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση στις νέες ηλικίες, θα απαγορευτεί σύντομα.

«Όλοι όσοι είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα πάρκα των μεγάλων πόλεών μας είδαν αυτά τα μικρά ασημένια δοχεία», δήλωσε. Οι χρήστες «όχι μόνο λεηλατούν τους δημόσιους χώρους, αλλά και παίρνουν ένα ναρκωτικό που μπορεί να έχει ψυχολογική και νευρολογική επίδραση και που συμβάλλει σε μια αντικοινωνική συμπεριφορά», πρόσθεσε ο υπουργός Στέγασης και Κοινοτήτων Μάικλ Γκόουβ.

«Για τον λόγο αυτό πρέπει να περιορίσουμε τη νέα χρήση ναρκωτικών και αυτά τα δοχεία του αερίου του γέλιου συνιστούν μια εντεινόμενη μάστιγα», συνέχισε. Η κυβέρνηση θέλει οι πωλήσεις αυτών των δοχείων να «περιοριστούν σε κατάλληλους σκοπούς».

Το υποξείδιο του αζώτου χρησιμοποιείται στον ιατρικό τομέα ως αναισθητικό καθώς και στα σιφόνια της κουζίνας. Μια έρευνα του Sky News αποκάλυψε ότι υπήρξε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία που προκλήθηκαν από άτομα που έκαναν χρήση του ναρκωτικού σε πάρτι.

Το ανεξάρτητο Συμβουλευτικό Συμβούλιο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (ACMD) κλήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών το 2021 να παράσχει συμβουλές σχετικά με το αν θα πρέπει να καταστεί η κατοχή υποξειδίου του αζώτου έγκλημα.

Το ACMD κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κυρώσεις των αδικημάτων βάσει του νόμου θα ήταν δυσανάλογες με το επίπεδο της βλάβης που συνδέεται με την ουσία και ότι ένας τέτοιος έλεγχος θα μπορούσε να δημιουργήσει «σημαντικά βάρη» για τις νόμιμες χρήσεις της ουσίας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικών Ουσίων σήμανε συναγερμό τον Νοέμβριο μετά την «ανησυχητική» αύξηση της ψυχαγωγικής χρήσης του υποξειδίου του αζώτου σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης. Αυτή η αυξανόμενη ζήτησή του, κυρίως μεταξύ των νέων, οφείλεται στη διαθεσιμότητά του και στη χαμηλή του τιμή.

Το αέριο αυτό εκτιμάται ότι έχει ζήτηση για τις σύντομες ψυχοδραστικές του επιδράσεις – διάρκειας τριών έως τεσσάρων λεπτών – όταν εισπνέεται.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;