Τι είναι η ευτυχία; Ρωτήσαμε το ChatGPT & το Bing και αυτές είναι οι απαντήσεις τους
Τελικά, ξέρουν το ChatGPT και το Bing τι εστί... ευτυχία;

Η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα ΕυτυχίαςΈτσι, από το 2012 και κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου γιορτάζουμε την ευτυχία. Μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/66/281) υπογραμμίζεται ότι «το κυνήγι της ευτυχίας είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός», ενώ αναγνωρίζεται «η ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, που θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και θα συμβάλλει στην ευτυχία και την ευημερία όλων των εθνών».

Το «κυνήγι» της ευτυχίας έχει αποτελέσει διαχρονικά ένα πολυσυζητημένο θέμα. Ουκ ολίγοι φιλόσοφοι, διανοούμενοι και απλοί, καθημερινοί άνθρωποι έχουν ασχοληθεί με την ευτυχία και τα «μυστικά» για την κατάκτησή της. Σωκράτης, Αριστοτέλης, Επίκυρος, Νίτσε, Καντ και η λίστα συνεχίζεται και είναι πολύ μεγάλη.

Προκειμένου να ανακαλυφθεί και να τεκμηριωθεί επιστημονικά η ευτυχία υπάρχει ο «παγκόσμιος δείκτης ευτυχίας», ο οποίος αξιοποιεί έξι βασικούς παράγοντες: την κοινωνική υποστήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την απουσία διαφθοράς. Αν και ο παγκόσμιος δείκτης ευτυχίας δείχνει κατά κάποιο τρόπο τα «επίπεδα ευτυχίας» σε κάθε χρόνο, η ευτυχία θα έλεγε κανείς ότι συνεχίζει να απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους ανθρώπους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neolaia.gr (@neolaia.gr)

Ο Καμύ έλεγε πως «για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να μη μας απασχολούν πολύ οι άλλοι», ο Καζαντζάκης στην «Αναφορά στο Γρέκο» έγραφε πως η ευτυχία είναι «ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας» , ο Σοπενχάουερ θεωρούσε ως εχθρούς της ευτυχίας τον πόνο και την ανία και ο -πιο σύγχρονος- Πάολο Κοέλιο ορίζει την ευτυχία ως «κάτι το οποίο όταν διαιρείται, πολλαπλασιάζεται».

Όλοι αυτοί -και άλλοι τόσοι- έδωσαν μία δική τους προσέγγιση της ευτυχίας αδιαμφισβήτητα ανθρώπινη και με διαφορετικό τρόπο λόγω του διαφορετικού υποβάθρου, της διαφορετικής εποχής που έζησαν και φυσικά των διαφορετικών βιωμάτων τους. Πρόκειται λοιπόν για διαφορετικές οπτικές και διατυπώσεις με κάποιες να συγκλίνουν και κάποιες αποκλίνουν, αλλά σίγουρα δεν είναι «100% διαπιστωμένες».

Επιστρέφοντας στο 2023 η ευτυχία αποτελεί ένα θέμα, το οποίο συζητάται ευρέως στη δημόσια σφαίρα. Έχετε σκεφτεί, λοιπόν, αν  το Chat GPT και το Bing, δηλαδή τα δύο πανέξυπνα bot, για τα οποία ακούγονται τόσα πολλά θα μπορούσαν να μας δώσουν μία ακριβή -ή έστω ικανοποιητική- απάντηση σε ένα τόσο σημαντικό και ταυτόχρονα περίπλοκο ερώτημα όπως το «τι είναι η ευτυχία;».

Εμείς πάντως αναρωτηθήκαμε και γι’ αυτό τα ρωτήσαμε. Το ChatGPT ρωτήθηκε στα αγγλικά και παρεπέμποντας στη βικιπίδεια μας έδωσε την εξής απάντηση:

Όταν ρωτήθηκε στα ελληνικά «τι είναι ευτυχία» η απάντηση του ChaGPT ήταν η εξής:

Μετά το ChatGPT αποφασίσαμε να ρωτήσουμε τον αντίπαλό του, το Bing. Το Bing έχει τρεις διαβαθμίσεις στις απαντήσεις που δίνει, οι οποίες είναι οι εξής: η δημιουργική, η ισορροπημένη και η ακριβής. Εμείς κάναμε την ίδια ερώτηση στα ελληνικά και αυτές είναι οι απαντήσεις που πήραμε!

Η «δημιουργική ευτυχία» κατά το Bing είναι η εξής:

Η «ακριβής ευτυχία» κατά το Bing ορίζεται ως εξής:

Από την άλλη πλευρά η «ισορροπημένη» απάντηση του Bing στην ερώτηση «τι είναι η ευτυχία» είναι η εξής:

Θα μπορούσε, λοιπόν, το ChatGPT ή το Bing να «εκτελέσει χρέη» φιλοσόφου και να απαντήσει σε αντίστοιχα «φιλοσοφικά ερωτήματα»; Στο μέλλον ενδεχομένως – άλλωστε για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πλέον! Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν σίγουρα να «λύσουν» ένα αντίστοιχο φιλοσοφικό ερώτημα ούτε και να διατυπώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση, παρά μόνο να το απαντήσουν βασιζόμενα σε απαντήσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί. Από ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;