Όσκαρ 2023: Η Ακαδημία γυρίζει σελίδα και ατενίζει προς ένα διαφορετικό μέλλον
Η ιστορική επικράτηση του «Everything Everywhere All at Once» στα Όσκαρ 2023 σηματοδοτεί μία αλλαγή πλεύσης για την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Ξημερώματα Δευτέρας, 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η 95η Τελετή Απονομής βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογάφου και σήμανε μία ολική επαναφορά. Η επιστροφή στις κινηματογραφικές αίθουσες είχε ξεκινήσει ήδη από το 2022 και την μετα-COVID εποχή με τα Όσκαρ 2023 μέσα από μία υπέρλαμπρη, αν όχι εντυπωσιακή και αξιομνημόνευτη Τελετή Απονομής στο Dolby Theater, να βάζουν την σφραγίδα τους και να δείχνουν έναν διαφορετικό δρόμο μπροστά για τη βιομηχανία του Hollywood.

Παρουσιαστής της βραδιάς της μεγάλης γιορτής του Σινεμά ήταν ο τηλεπαρουσιαστής Jimmy Kimmel. Στον εναρκτήριο μονόλογό του έδειξε τις προθέσεις μίας Τελετής που, μάλλον, ήθελε να αποφύγει ένα ακόμα περιστατικό που θα επισκίαζε τις ταινίες και τους βραβευθέντες. Μία Τελετή που ήθελε να γιορτάσει το Σινεμά και την επιστροφή του κόσμου σε αυτό μετά την πανδημία.

Τα Όσκαρ 2023 δεν είχαν ιδιαίτερα μεγάλες εξάρσεις παρά μόνο συναισθηματικά φορτισμένους ευχαριστήριους λόγους, κυρίως στις τέσσερις υποκριτικές κατηγορίες, και ξεχωριστές ερμηνείες επί σκηνής. Από την υπέροχη αμακιγιάριστη εμφάνιση της Lady Gaga ερμηνεύοντας το «Hold My Hand» από το «Top Gun: Maverick», την αιθέρια και υπέρλαμπρη Rihanna τραγουδώντας το «Lift Me Up» από το «Black Panther: Wakanda Forever» και το εκρηκτικό «Naatu Naatu» από την ινδική παραγωγή «RRR», που απέσπασε και το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού.

Κατά τα άλλη, η βραδιά θέλησε να το πάει εκ του ασφαλούς και να μας θυμίσει το «Oscar Classic», όπως το χαρακτήρισε το Variety. Το μόνο που ξέφυγε από αυτό το κλασσικό στοιχείο ήταν η διάρκεια της που κατάφερε να είναι 3 ώρες και 35 λεπτά και (ευτυχώς) δεν ξεπέρασε τις 4 ώρες, καθώς και οι βραβεύσεις της.

Το «Everything Everywhere All at Once» σάρωσε και απέσπασε 7 συνολικά βραβεία στα Όσκαρ 2023. Αυτά ήταν στην κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου για τη Michelle Yeoh, του Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Jamie Lee Curtis, του Β’ Ανδρικού για τον Ke Huy Quan, του Πρωτότυπου Σεναρίου, της Σκηνοθεσίας, του Μοντάζ και της Καλύτερης Ταινίας.

Με τα βραβεία αυτά η ταινία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία του θεσμού, καθώς η Yeoh έγινε η πρώτη γυναίκα Ασιατικής καταγωγής που κερδίζει βραβείο στην κατηγορία του Α’ Ρόλου και η δεύτερη μη λευκή ηθοποιός που το καταφέρνει μετά την Halle Berry το μακρινό 2002. Παράλληλα, ο Ke Huy Quan γίνεται ο δεύτερος Ασιάτης που κερδίζει βραβείο στην κατηγορία του Β’ Ανδρικού Ρόλου και είναι η πρώτη φορά που σε Τελετή των Όσκαρ βραβεύονται μαζί δύο Ασιάτες σε ερμηνευτικές κατηγορίες.

Η Yeoh, φανερά συγκινημένη, είπε στον ευχαριστήριο λόγο της:

«Για όλα τα μικρά αγόρια και κορίτσια που μοιάζουν με εμένα και παρακολουθούν απόψε, αυτός είναι ένας φάρος ελπίδας και δυνατοτήτων. Είναι η απόδειξη ότι τα όνειρα – κάντε μεγάλα όνειρα και θα γίνουν πραγματικότητα.

Τώρα γράφεται ιστορία»

Τα Όσκαρ 2023 ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για την Ασιατική κοινότητα της Αμερικής, καθώς και η Stephanie Hsu του «Everything Everywhere All at Once» ήταν υποψήφια στην κατηγορία του Β’ Γυναικείου Ρόλου, αλλά και η Hong Chau από το «The Whale» είχε αποσπάσει υποψηφιότητα στην ίδια κατηγορία. Μάλιστα, μία ανάλυση από τους New York Times έδειξε πως από τους 1.808 υποψηφίους για βραβεία υποκριτικής, μόνο 23 αναγνωρίζονται ως Ασιάτες και, μέχρι σήμερα, μόνο τέσσερις έχουν κερδίσει στην ιστορία του θεσμού.

Πέρα, όμως, από τη σημασία της συμπεριληπτικότητας για μία παραγκωνισμένη κοινότητα της Αμερικής, η σαρωτική πορεία της ταινίας των Daniel Kwan και Daniel Scheinert δείχνει και κάτι άλλο. Μία επιβράβευση της Ακαδημίας στις ταινίες είδους και (γιατί όχι, κωμωδίας). Οι μόνες ταινίες είδους που έχουν κερδίσει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας είναι τα «The Silence of the Lambs» και «Lord of the Rings: The Return of the King».

Ίσως, η νίκη αυτή να σηματοδοτεί μία μεγαλύτερη “αγκαλιά” των Όσκαρ για ταινίες είδους, που συνήθως αγαπά και λίγο παραπάνω το ευρύ κοινό.

Το «Everything Everywhere All at Once» ξεκίνησε τη μαραθώνια πορεία του ένα χρόνο πριν με την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ κινηματογράφου South by Southewest. Έκανε πρεμιέρα μέσα στον Μάρτιο στις κινηματογραφικές αίθουσες, και αν στην Ελλάδα πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, στην Αμερική έγινε η απόλυτη από στόμα σε στόμα επιτυχία. Βρισκόταν μέσα στο top 10 του box office για αρκετούς μήνες και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του στούντιο A24 ξεπερνώντας σε εισπράξεις τα 73 εκ. δολάρια στην Αμερική και τα 106 εκ. παγκοσμίως.

Μάλιστα, το μόλις δέκα ετών στούντιο κατάφερε να φύγει από τη βραδιά των Όσκαρ 2023 έχοντας κερδίσει βραβεία και στις τέσσερις ερμηνευτικές κατηγορίες. Στον Α’ Ανδρικό Ρόλο ο Brendan Fraser του «The Whale» επικράτησε απέναντι στον «Elvis» του Austin Butler.

Η Ακαδημία φαίνεται να βρήκε τη χρυσή τομή για να βραβεύσει μία ταινία που κατάφερε να κάνει τον κόσμο να επιστρέψει στις σκοτεινές αίθουσες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία καλλιτεχνική πρόταση. Μία εισπρακτική επιτυχία αξιώσεων!

Παρόλο το ακραίο χιούμορ της, τα πολυσύμπαντα και τον ξέφρενο ρυθμό της, η ιστορία για την αγάπη που όλα τα νικάει, την οικογένεια και τη σχέση γονιού με παιδί, που βρίσκεται στο κέντρο του «Everything Everywhere All at Once», μπορεί να έπεισε και τα μεγαλύτερα μέλη της Ακαδημίας να της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ειδικά, σε μία χρονιά που τα Όσκαρ θα έπρεπε να επιστρέψουν δυναμικά και να δείξουν την… κυριαρχία τους.

Αν η 95η Τελετή Απονομής μας θύμισε το «Oscar Classic», η απόλυτη επικράτηση της ξεχωριστής ταινίας των Daniels μας έδωσε ελπίδες στο να πιστέψουμε πως η Ακαδημία έχει γυρίσει σελίδα στην μακροχρόνια ιστορία της και το μέλλον της φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενο!

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2