Όσκαρ 2023: Όσα θα ήθελες να μάθεις για το Χρυσό Αγαλματίδιο
Λίγο πριν την Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ 2023, σου έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα θα ήθελες να μάθεις για το Χρυσό Αγαλματίδιο.

Τα βραβεία Όσκαρ 2023, τα μεγάλα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθούν τα ξημερώματα της Δευτέρας 13 Μαρτίου σε μία Τελετή που αναμένεται να έχει αρκετές εκπλήξεις και ανατροπές. Εμείς, όμως, είπαμε να ρίξουμε μία ματιά σε αυτό το πολυπόθητο Χρυσό Αγαλματίδιο. Να μάθουμε κάποια περισσότερα πράγματα για αυτό!

Όταν γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός ετήσιου βραβείου για τους ηθοποιούς και τις ταινίες του Hollywood το 1927, όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την πρωτοβουλία συμφώνησαν πως έπρεπε αυτό το τρόπαιο να είναι μεγαλειώδες και ξεχωριστό. Τότε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της MGM, Σέντρικ Γκίμπονς, σχεδίασε ένα αγαλματίδιο με έναν ιππότη που στεκόταν πάνω σε έναν κύλινδρο ταινίας και κρατούσε το ξίφος ενός σταυροφόρου. Η Ακαδημία χρησιμοποίησε τον διάσημο γλύπτη του Los Angeles, Τζορτζ Στάνλεϊ, για να πραγματοποιήσει το σχέδιο αυτό και κάπως έτσι γεννήθηκε το παγκοσμίου φήμης αγαλματίδιο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jimmy Kimmel (@jimmykimmel)

Από την πρώτη βραδιά απονομής των βραβείων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου του 1929, στο Blossom Room του Hollywood Roosevelt Hotel, έχουν απονεμηθεί περισσότερα από 3.000 αγαλματίδια. Κάθε Ιανουάριο, νέα χρυσά αγαλματίδια ρίχνονται στο χυτήριο του Polich Tallix της Νέας Υόρκης για να παραδοθούν τη λαμπερή βραδιά στους νικητές.

Το γνωστό Χρυσό Αγαλματίδιο έχει ύψος 16.19 εκατοστά και ζυγίζει 3.855 gr. Το αγαλματίδιο παραμένει αναύλωτο μέσα στα χρόνια αν και στο αρχικό του σχέδιο, το μέγεθος της βάσης διέφερε μέχρι το 1945, όταν υιοθετήθηκε το πρότυπο που βλέπουμε μέχρι και σήμερα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Academy (@theacademy)

Πώς προέκυψε το όνομα Όσκαρ;

Μία σημαντική σημείωση: Κανείς δε γνωρίζει πώς προέκυψε το όνομα αυτό!

Μία δημοφιλής ιστορία υποστηρίζει ότι όταν είδε το τρόπαιο για πρώτη φορά η βιβλιοθηκονόμος της Ακαδημίας και, τελικά, εκτελεστική διευθύντρια, Μάργκαρετ Χέρικ ,παρατήρησε ότι έμοιαζε με τον θείο της, τον Όσκαρ. Και έτσι κάπως φαίνεται να γεννήθηκε το όνομα, σύμφωνα με τον “αστικό μύθο”.

Η Ακαδημία δεν είχε υιοθετήσει επίσημα το ψευδώνυμο μέχρι και το 1939. Ωστόσο, μέχρι το 1934 είχε καθιερωθεί ως Όσκαρ, όταν ο αρθρογράφος του Hollywood, Sidney Skolsky, το χρησιμοποίησε σε ένα άρθρο του που αναφερόταν στην πρώτη νίκη της Katharine Hepburn για το βραβείο Α Γυναικείου Ρόλου.

Άλλα στοιχεία για το Χρυσό Αγαλματίδιο

Τα αγαλματίδια είναι από μασίφ μπρούτζο και επιχρυσωμένα με χρυσό 24 καρατιών.

Ένα ωραίο fun fact είναι πως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η έλλειψη μετάλλων οδήγησε το να κατασκευάζονται τα αγαλματίδια από βαμμένο γύψο για τρία χρόνια. Μετά τον πόλεμο, η Ακαδημία κάλεσε τους παραλήπτες να ανταλλάξουν τις γύψινες φιγούρες με επιχρυσωμένες μεταλλικές φιγούρες και να κρατήσουν το νέο τους Όσκαρ όπως θα έπρεπε να είναι.

Η Ακαδημία δε γνωρίζει πόσα αγαλματίδια θα μοιράσει σε κάθε ετήσια απονομή μέχρι να ανοίξουν οι φάκελοι της βραδιάς της Τελετής, καθώς δε γνωρίζει και τα ονόματα που θα αναγράφονται πάνω στις πλακέτες τους. Μπορεί ο αριθμός των κατηγοριών να είναι γνωστός εκ των προτέρων, η πιθανότητα ισοπαλιών, καθώς και πολλαπλών παραληπτών που μοιράζονται το βραβείο σε αρκετές κατηγορίες, καθιστά αδύνατη την πρόβλεψη του ακριβούς αριθμού των αγαλματιδίων που θα απονεμηθούν σε κάθε διοργάνωση.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα τυχόν πλεονάζοντα αγαλματίδια φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιο της Ακαδημίας μέχρι την εκδήλωση της επόμενης χρονιάς των Όσκαρ.

Επίσημη ονομασία:
Βραβείο Αξίας της Ακαδημίας
Ύψος:
16,19 εκατοστά
Βάρος:
3,855 γραμμάρια
Αριθμός βραβείων που έχουν δοθεί:
3,140
Πρώτος νικητής βραβείου:
Emil Jannings, Καλύτερου ηθοποιού για τον ρόλο του στην ταινία “The Last Command” και “The Way of All Flesh” το 1929
Σχεδιαστής:
Cedric Gibbons, διευθυντής της Metro-Goldwyn-Mayer
Γλύπτης:
Ο καλλιτέχνης George Stanley
Κατασκευαστής:
UAP Polich Tallix
Χρόνος κατασκευής:
3 μήνες για 50 αγαλματίδια

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
08 Μαϊ. 2024
Ρεά
12'
0 - 0
Μπά
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
1'
8 - 5
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;