Ποια εποχή του χρόνου οι άνθρωποι κοιμούνται περισσότερο;
Νέα έρευνα στη Γερμανία έδειξε πως οι άνθρωποι κοιμούνται περισσότερο και βλέπουν περισσότερα όνειρα μία συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Ο ύπνος είναι μία από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Αν αναλογιστείς, μάλιστα, πως σχεδόν το ένα τρίτο της ημέρας μας το περνάμε κοιμισμένοι, μπορείς να καταλάβεις τη σημαντικότητά του. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει ποια εποχή του χρόνου κοιμόμαστε παραπάνω!

Σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη, λοιπόν, οι αλλαγές στη θερμοκρασία και στο φως της ημέρας που φέρνει ο χειμώνας, έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κάνουν γενικά περισσότερο ύπνο και ειδικότερα στη φάση REM όπου βλέπουν όνειρα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charite και της Κλινικής Ύπνου του Νοσοκομείου St.Hedwig του Βερολίνου, με επικεφαλής τον δρα Ντίτερ Κουντς έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Frontiers in Neuroscience». Η ομάδα μελέτησε 188 ανθρώπους και τον ύπνο τους σε διαφορετικές εποχές του έτους.

Από την μελέτη αυτή διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός χρόνος ύπνου ήταν κατά μέσο όρο περίπου μία ώρα περισσότερος τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι, αλλά και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η ίδια μελέτη έδειξε πως ο χρόνος του ύπνου στη φάση REM (Rapid Eye Movement – Ταχεία Κίνηση Ματιών), δηλαδή όταν οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν ζωντανά όνειρα, βρέθηκε να είναι 30 λεπτά περισσότερος τον χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι. Ο φυσιολογικός ύπνος ξεκινά με διαδοχικά στάδια μη-REM ύπνου και ακολουθούν περίοδοι ύπνου REM, συνήθως με ενδιάμεσα διαλείμματα.

Η επικεφαλής της μελέτης, δρα Ντίτερ Κουντς δήλωσε για τα ευρήματα της έρευνας:

«Η εποχικότητα είναι εξαπλωμένη σε κάθε έμβιο όν σε αυτόν τον πλανήτη. Η μελέτη μας δείχνει ότι η αρχιτεκτονική του ανθρώπινου ύπνου διαφέρει σημαντικά από εποχή σε εποχή σε έναν ενήλικο πληθυσμό που ζει σε ένα αστικό περιβάλλον. Γενικά οι κοινωνίες πρέπει να προσαρμόσουν στην εκάστοτε εποχή τις συνήθειες ύπνου, συμπεριλαμβανομένων της διάρκειας και του χρονισμού τους, μεταξύ άλλων αναπροσαρμόζοντας τα σχολικά και εργασιακά προγράμματα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται τις ανάγκες ύπνου της κάθε εποχής».

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;