Εκλογές 2023: Στις 9 Απριλίου - Τα επόμενα βήματα μετά την προκήρυξή τους
Εκλογές 2023: Κατά πάσα πιθανότητα στις 9 Απριλίου - Τι ακολουθεί μετά την προκήρυξη των Εκλογών

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθούν τελικά οι εθνικές εκλογές 2023, η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και το πολιτικό «θερμόμετρο» έχει ήδη ανέβει σε επίπεδο αντιπαραθέσεων κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Παράλληλα, τα κόμματα έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν τους υποψήφιους που θα κατέβουν στις εκλογές.

Αν και όπως προαναφέρθηκε δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση, η επικρατέστερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των φετινών είναι η 9η Απριλίου, την ημέρα δηλαδή που «πέφτει» η Κυριακή των Βαϊων.

Ένα πρώτο «στοιχείο» που μπορεί κανείς να επικαλεστεί μέχρι στιγμής όσον αφορά την «τελική αναμέτρηση» για τις βουλευτικές εκλογές 2023, είναι ίσως η αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε τα εξής: «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και ουσιαστικά θα γίνουν σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία».

Πηγή εικόνας: Intime

Επιπλέον, ένα ακόμη στοιχείο που «διέλυσε» οποιαδήποτε αμφιβολία υπήρχε για την ημερομηνία των εκλογών διαλύθηκε χθες Πέμπτη (23/2) με την πληροφορία που ήθελε το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο ήταν αρχικά προγραμματισμένο για την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου να μετατίθεται για τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναβολή σχετίζεται με τις ανακοινώσεις που σχεδιάζει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση των εισφορών κατά 0,6% για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα, πιθανολογείται πως το Υπουργικό Συμβούλιο θα οριστεί στο διάστημα από τις 3 ως τις 7 Μαρτίου και πάντως ως τις 10 Μαρτίου θα πρέπει να έχει διαλυθεί η Βουλή και να έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές.

Μετά την προκήρυξη των εκλογών, αναμένεται να ακολουθήσει πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Τα επόμενα βήματα μετά την προκήρυξη των Εκλογών

Μόλις ανακοινωθούν οι Εκλογές και διαλυθεί η Βουλή, ακολουθεί η ορκωμοσία του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών στη θέση του Μάκη Βορίδη. Μάλιστα, χθες Πέμπτη (23/2) ο Μάκης Βορίδης «αποχαιρέτησε» τους συναδέλφους του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής και τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους.

Αν οι Εκλογές πραγματοποιηθούν την Κυριακή των Βαΐων (9/4), τότε την επομένη της απλής αναλογικής, δηλαδή τη Μεγάλη Δευτέρα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η πρώτη εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δοθεί στο πρώτο κόμμα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα την παραδώσει αμέσως και πως η επιλογή του είναι να υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Στη συνέχεια, η διερευνητική εντολή θα δοθεί στο δεύτερο κόμμα, κατά σειρά εκλογικού αποτελέσματος, και αν πάλι αυτή δεν αποδώσει καρπούς θα δοθεί στο επόμενο κοκ.

Σε περίπτωση που δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή ή το Μεγάλο Σάββατο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε σύσκεψη, προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες συγκρότησης υπηρεσιακής κυβέρνησης. Σε εκείνο το σημείο τυπικά θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Εκλογές 2023: Ποιος θα  εκτελέσει χρέη υπηρεσιακού Πρωθυπουργού

Αμέσως μετά το Πάσχα, ακόμα και την επομένη, δηλαδή στις 17 Απριλίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει ως υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, έναν εκ των επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Έπειτα, θα ακολουθήσει η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές.

Έπειτα, δέκα ημέρες μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, δηλαδή στις 19 Απριλίου, θα έχει γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών και στις 21 Απριλίου θα έχει διαλυθεί εκ νέου η Βουλή, με σκοπό να προκηρυχθεί η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Όσον αφορά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αυτή αναμένεται τον Μάιο. Συγκεκριμένα, αναμένεται στις 14 ή στις 21 Μαΐου σύμφωνα με το νέο νόμο της ενισχυμένης αναλογικής που είχε φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ. Βέβαια, αυτό μοιάζει ακόμη μακρινό δεδομένου πως δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη Εκλογές για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ενώ αν δε σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας ούτε στη δεύτερες κάλπες, τότε θα χρειαστεί και τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

«Νύξη» Δένδια για εκλογές 2023

 

Πηγή εικόνας: Intime

Επιπλέον, σε συζήτηση που διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι έχει την ίδια διαίσθηση για την ημερομηνία των εκλογών. Μιλώντας για το πρόγραμμά του τις επόμενες εβδομάδες, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Προτίθεμαι να κάνω τη δουλειά μου μέχρι τέλους. Να σας το πω αλλιώς: η τελευταία ημερομηνία στο πρόγραμμά μου είναι η 9η Απριλίου».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες και πηγές στον ηλεκτρονικό τύπο, και ένας ακόμα Υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανέφερε σε συζήτηση που είχε με άνθρωπο της αγοράς ότι ως πιο πιθανή ημερομηνία για τις εκλογές 2023 είναι η ενάτη Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε δήλωση που έκανε σε συνομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δημοσιογράφους στις 31 Ιανουαρίου, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ιαπωνία, είπε ότι: «κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα».

Πηγή εικόνας: Intime

Τέλος, να σημειώσουμε ότι, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, θα χρειαστούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, γεγονός που ούτως ή άλλως εκτιμά η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο πρωθυπουργός λέει πως «κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα», μετά τις 16 Απριλίου 2023 δηλαδή, είναι πολύ πιθανό άρα οι πρώτες κάλπες να στηθούν νωρίτερα. Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να στηθούν κάλπες τη 1 από τις 2 πρώτες Κυριακές του Απριλίου, με πιθανότερη τη δεύτερη ημερομηνία, δηλαδή στις 9 Απριλίου 2023.

Μέχρι τότε βρισκόμαστε εν αναμονή των επίσημων κυβερνητικών ανακοινώσεων σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής στις εθνικές εκλογές 2023.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή εικόνων: Intime

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;